„Latviešu literatūras hronika sastatījumā ar notikumiem pasaulē un Latvijā”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgādā „Valters un Rapa” klajā nākusi „Latviešu literatūras hronika sastatījumā ar notikumiem pasaulē un Latvijā”. Divos sējumos apkopoti fakti un norises, kas literatūrā, mākslā, politikā un ikdienā notikušas vienlaikus pasaulē un Latvijā. Daudzpusīgais materiāls veido vēsturisko fonu nozīmīgiem notikumiem latviešu kultūrā un palīdz uztvert to secību un mijiedarbību.

Hronika dalīta divās daļās, tādejādi iezīmējot divus būtiskus laikmetus latviešu kultūrā. Pirmajā sējumā aptverts laiks no 1888. līdz 1944. gadam, otrajā – laiks no 1945. līdz 2005. gadam. Fakti kārtoti slejās noteiktā secībā – notikumi, kultūra, literatūra –, katram gadam atvēlot atsevišķus šķirkļus. Pirmajā sējumā paralēli atspoguļoti fakti pasaulē un Latvijā, otrajā sējumā – pasaulē, PSRS, Latvijā un trimdā. Notikumu sadaļā apkopoti fakti, kas raksturo dažādas sabiedriski politiskās, ekonomiskās vai sociālās dzīves norises, kultūras sadaļā iekļauti notikumi, kas saistīti ar tēlotāju mākslu, teātri, kino, mūziku un grāmatniecību, literatūras sadaļā minēti literārie sacerējumi, kas bijuši noteiktajā gadā nozīmīgi – sarakstīti, publicēti vai iestudēti teātrī. Katra sējuma beigās ievietoti vairāki rādītāji – latviešu literāti, literatūra pasaulē un kino.

Līdztekus vēsturiskajiem faktiem īpaši tiek akcentēti notikumi latviešu literatūrā, veidojot hronoloģisku pārskatu par būtiskākajām norisēm un tendencēm latviešu literatūrā vairāk nekā simts gadu garumā. Kā hronikas priekšvārdā min tās veidotājs literatūrzinātnieks Raimonds Briedis, „minēto faktu sasaistīšana un interpretācija ir atkarīga no lasītāja zināšanām un pieredzes. Izdevums var palīdzēt kādu literāru parādību ieraudzīt no jauna un apjaust laikmeta kontekstu, vai arī tā var būt savdabīga spēle ar faktiem, aiz kuriem slēpjas atšķirīgu interpretāciju iespējas”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu