Miris krievu čellists Mstislavs Rostropovičs (9)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

80 gadu vecumā piektdien miris slavenais Krievijas čellists un diriģents Mstislavs Rostropovičs, paziņoja viņa pārstāvji.

Rostropovičs pēdējā laikā bija smagi slims. Pirms dažām dienām viņš atkārtoti tika ievietots Maskavas onkoloģiskajā slimnīcā, kur piektdien nomira.

Martā Rostropovičs nosvinēja savu 80. jubileju. Rostropovičs dzimis Baku un mācījies Maskavā komponistu Dmitrija Šostakoviča un Sergeja Prokofjeva vadībā, kam sekoja žilbinoša starptautiskā karjera.

Oficiālās vajāšanas dēļ Rostropovičs 1974.gadā devās trimdā, kad bija aizstāvējis Nobela prēmijas laureātu rakstnieku Aleksandru Solžeņicinu pret varas iestāžu uzbrukumiem. Rostropovičam un viņa sievai dziedātājai Gaļinai Višņevskai 1978.gadā tika atņemta PSRS pilsonība. Šajā laikā abi uzturējās Parīzē.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma PSRS prezidents Mihails Gorbačovs 1990.gadā oficiāli reabilitēja Rostropoviču. Viņš stājās protestētāju pirmajās rindās 1991.gadā, lai pretotos radikālo komunistu apvērsumam Maskavā, un ir nofotografēts ar šauteni rokā.

Tomēr viņš un Višņevska izjuta aizvainojumu no to cilvēku puses, kuri bija palikuši Padomju Savienībā, un regulāri nonāca konfliktā ar mūziķu aprindām.

"Daudzi viņa tautieši atklāti ienīda viņus un apskauda par panākumiem, bagātību un talantu. Daudzi nevar viņiem piedot viņu cilvēcisko drosmi," nesen aģentūrai AFP teica kinorežisors Aleksandrs Sokurovs, kurš uzņem dokumentālu filmu par Rostropoviču.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu