Simt gudro galvu un citi zvēri

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klajā nāk Lato Lapsas sagatavotā grāmata "Simt gudro galvu un citi zvēri" - gandrīz pusotra simta Latvijas politiķu un citu pazīstamu ļaužu smieklīgāko un dīvaināko publisko izteikumu un domugraudu apkopojumu, aģentūru LETA informēja SIA "Baltic Screen".

Grāmatas 136 lappusēs atrodami vairāk nekā četri simti īsāku un garāku runas un domu pērļu.

"Simt gudro galvu un citi zvēri" atgādina gan sen piemirstas, gan jau folklorizējušās politiķu runas dīvainības, par kurām grāmatas ievadā lasāms: "Kam ienāca prātā pie sienas pienaglot galertu - vai arī tā bija ļenganā, ļumīgā ļerpata? Kā gadījās, ka murkšķis pamodās, pamanīja, ka patiesībā ir pele, un nesaprata, kurā virzienā spert soli, lai netrāpītu zilās liesmās? Kurš izdomāja Ulbrokas Betmenu - utu vanags, bārdains zombijs vai cilvēks, kurš pēc divdesmit četru stundu darba diennaktī bija pamanījis visā muļķu zemē lielu rosību?... Kas to visu vairs atceras? Jā, atmiņa ir īsa - un tiešām žēl, jo pēdējos pārdesmit gados mūsu mīļie politiķi un citi gara gaismas nesēji ir saražojuši milzum daudz krāšņu un iespaidīgu valodas un domas pērļu. Šīs grāmatas sūtība - būt par goda dēli, pie kura ar neredzamām naglām pienagloti visu to cilvēku vārdi, kam šis gods pienākas."

Pusotra simta grāmatas varoņu vidū daži ir izrādījušies īpaši ražīgi tautas mutvārdu daiļrades bagātināšanā: Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle "atzīmējies" veselā 21 lappusē, bijušais politiķis, uzņēmējs Vilis Krištopans - 15 lappusēs, bijušais premjers un Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis - desmit lappusēs, politiķis Juris Dobelis - deviņās lappusēs. Pēdējam grāmatas varonim tās sastādītājs Lapsa pirms grāmatas iznākšanas bija piedāvājis kļūt par "Simt gudro galvu un citu zvēru" publisko tēlu, taču deputāts nepiekrita veikt "šo cildeno misiju", informēja "Baltic Screen".

Visgarākais citāts pieder bijušajam tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam - veselas 37 rindiņas aizņem viņa dramatiskais stāstījums par to, kā bijusī dzīvesbiedre viņu nežēlīgi iekaustījusi ar resniem rabarberu kātiem.

Savukārt grāmatas pielikumā "Visi pret visiem" atrodams Latvijas politiķu saviem kolēģiem veltīto epitetu uzskaitījums. Ražīgākais bijis Ventspils mērs Aivars Lembergs, piemēram, Jāni Nagli viņš dēvējis par profesionālu blēdi, latviešu Ostapu Benderu, visu laiku izcilāko blēdi ar neapkaltušu zuša augumu, Andri Šķēli - par Hitleru, kriminālnoziedznieku, klasisku reketieri, blēdi un pagrīdes blēdi, bet Gundaru Bērziņu - par traku, no Aptiekas ielas un tādu, kas runā pilnīgas muļķības un kam jāārstējas no meliem.

Grāmatnīcu klajā laiž "Jāņa Rozes apgāds".

Ja arī šai grāmatai kāds grāmatnīcu tīkls pēc kāda tās varoņa, kuru šoreiz ir īpaši kupls pulks, "lūguma" neuzliks tā saukto "politisko uzcenojumu", tai veikalos nevajadzētu maksāt vairāk par trīs, četriem latiem, informēja "Baltic Screen".

Plašāka informācija par jauno grāmatu no šodienas atrodama interneta mājaslapā "www.duris.lv".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu