Grupas Autobuss debesīs mūziķis Emīls Zilberts (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dziļdomīga skatiena īpašnieks. Mēdz būt kluss un noslēpumains, ļoti sirsnīgs «Pats grūtākais ir iekļauties tajā niecīgajā laikā, kas izrādē atvēlēts mūzikai,» saka grupas Autobuss debesīs mūziķis Emīls Zilberts.

Viņš uzrakstījis mūziku režisora Oļģerta Krodera jauniestudējumam Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes Valmieras Drāmas teātrī. Pirmizrāde jau šovakar.

Paldies Kroderam

"Šī man ir jau trešā izrāde ar Oļģertu Kroderu – pirms tam bija Idiots un Karalis Līrs –, un es varu teikt, ka līdz šim man ir veicies, jo katrs darbs ir savādāks žanra ziņā, man bijusi iespēja izmēģināt spēkus dažādos virzienos," stāsta Emīls un atzīst, ka grūtākais ir iekļauties tajā niecīgajā laikā, kas atvēlēts mūzikai – īsi ir jāpaspēj raksturot gan situāciju, gan tēlus, gan viņu iekšējos monologus. Šodien komponists vislielāko paldies saka Oļģertam Kroderam – ka viņš deva iespēju šo darbiņu darīt.

Jau divus gadus Emīls ir Valmieras Drāmas teātra muzikālās daļas vadītājs, un viņš neslēpj, ka darbs teātrī ļauj izdzīvot citas emocijas, nekā spēlējot orķestrī vai grupā.

Darbs pie šā vakara pirmizrādes ir pabeigts, un nu jāliek punkts arī 28. aprīlī Arēnā Rīga gaidāmajam lielkoncertam Imanta Kalniņa Dziesmu spēles – tā būs muzikāla izrāde četrās noskaņās, piedāvājot gan rokgrupas un orķestra daļu, gan mazliet nostalģiskas noskaņas, kas ļaus ieskatīties komponista 60. un 70. gadu daiļradē. Īpaši šim koncertam tapuši jauni Imanta Kalniņa populārāko dziesmu aranžējumi simfoniskajam orķestrim, rokgrupai un korim, un Emīls ir jauno aranžējumu autors. Gaidāmajā koncertā viņa veikumu atskaņos Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā, vīru koris Iustus, grupa Autobuss debesīs un solisti Intars Busulis, Niks Matvejevs un Normunds Jakušonoks. Šajā koncertā pirmo reizi jaunās skaņās varēs dzirdēt daudzas tautā iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas – Zaķīšu pirtiņa, Zilais putniņš, Lilioma dziesma un citas. "Man bija interesanti strādāt ar šīm dziesmām, kuras visi jau sen zina no galvas, kuras dziedātas kopš bērnības – jauki, ka varēju tajās iedziļināties no jauna, izdzīvot vēlreiz, ielikt tajās savas emocijas un parādīt mazliet citādā gaismā, nekā bijis līdz šim."

Divas ģimenes

Teātris Emīlam, kā viņš pats saka, ir viena ģimene, un Autobuss debesīs ir otra ģimene, un tās ir divas pilnīgi dažādas lietas, divas atsevišķas dzīves. Taču viņš negrib tās nodalīt vienu no otras vai kādu no tām ierindot pirmajā vietā – vienkārši ir periodi, kad viņš vienai vai otrai pievēršas vairāk. "Ja arī darbs teātrī man kādu brīdi ir galvenais, es negribu nolikt autobusu zemākā plauktiņā..."

Ar "ģimeni", kas ir autobuss, tuvākajā nākotnē ir plāns turpināt rakstīt un izdot Imanta Kalniņa dziesmu retrospektīvu – filmu mūziku, teātra mūziku, skaistas un nedaudz piemirstas dziesmas. "Paralēli strādāsim arī pie otra albuma, kurā būs mūsu pašu mūzika," atklāj Emīls. Bet vasarā Autobuss debesīs kopā ar klubu Četri balti krekli, grupām Dakota un Double Faced Eels dosies koncerttūrē – tā būs zaļumballe, dzīvespriecīga izklaide pieaugušiem cilvēkiem. "Darba ir daudz, un tas ir labi. Jo darbs ir tāds, ko patīk darīt," viņš piebilst.

Eduards pavisam mazs

Pirms pāris nedēļām Emīls nokārtoja auto vadīšanas valsts eksāmenu un nu ir ļoti gandarīts, ka var sēdēt pie auto stūres. "Teātrī ir ļoti daudz darba, tāpēc tagad jūtos ļoti labi, ka jebkurā mirklī varu aizbraukt arī uz Rīgu, uz savas grupas mēģinājumiem – ar mašīnu attālums no Valmieras līdz Rīgai nemaz nav tik liels," saka Emīls, kurš kopā ar Evitu Sniedzi un abu mazo dēlēnu Eduardu ir iekārtojušies uz dzīvi Valmierā.

Pirmdien Emīla puikam palika divi mēneši, pavisam maziņš vēl. "Nu jā, tagad sanāk strādāt arī pa naktīm. Vispār jau gribētos vairāk izgulēties, bet tas miega bads, kāds ir tagad, ir savādāks. Patīkamāks," smaida jaunais tētis. Viņš neslēpj, ka mazo auklē Evita, bet arī viņš cenšas nekur ilgi neaizkavēties, lai vairāk varētu būt kopā ar ģimeni. "Katrā ziņā es nebūšu tas tētis, kurš mājās ir tikai pa naktīm, es atradīšu laiku savam dēlam," viņš saka.

Interesanti, vai Emīls mazajam puikam arī kaut ko dzied? Piemēram, par Zilo putniņu? "Es viņam nedziedu, mamma gan – šad tad. Ir mūzika, kas uz mani atstāj labu iespaidu, un tādu tad klausās arī mazais. Bet tas nav Autobuss debesīs," smej Emīls. Tā drīzāk ir laba klasiskā mūzika vai laba rokmūzika. "Man jau liekas, ka mazi bērni, arī zīdaiņa vecumā, visu ļoti labi saprot un, ja vien mācētu runāt, noteikti pateiktu: "Nu ko tu tur ķēmojies, ļauj gulēt...""

***

Oļģerts KRODERS, teātra režijas vecmeistars:

– Viņš ir ļoti talantīgs. Jauns un ļoti uzcītīgs. Viņš ātri uztver, kādai tai mūzikai vajag būt, un vienmēr trāpa precīzi. Mēs tikai sarunājam, kāda mūzika konkrētā vietā ir vajadzīga, un es uz viņu absolūti paļaujos. Atstāju viņu Dieva mierā un nemēģinu ne pārbaudīt, ne kontrolēt. Jo zinu, ka būs labi.

***

Emīls Zilberts

Mūziķis

Dzimis 1980. gada 25. maijā Rīgā

Beidzis Em. Dārziņa mūzikas skolu; mācījies Mūzikas akadēmijā

Spēlējis Liepājas simfoniskajā orķestrī; NBS štāba orķestrī

Grupas Autobuss debesīs mūziķis (bundzinieks un klarnetists)

Valmieras Drāmas teātra muzikālās daļas vadītājs (no 2005. gada maija)

Gadu strādājis skolā par klarnetes un saksofona spēles skolotāju

Uzrakstījis mūziku izrādēm Idiots, Trīs draugi, Mirandolīna, Karalis Līrs, Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes (VDT),

Saņēmis divas Spēlmaņu nakts 2006 balvas – Gada mūzikas partitūra dramatiskā teātra izrādē (Idiots, VDT) un Gada debija teātrī (mūzika izrādē Idiots VDT)

Draudzene Evita Sniedze ir Valmieras Drāmas teātra direktore; abi audzina dēliņu Eduardu (2 mēneši)

Hobijs – braukt ar auto

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu