Mūzikas cienītājiem Latvijā bieži piedāvā viltotas zvaigznes (38)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovasar Latvijas koncertsezona ir piesātināta kā vēl nekad – Rietumu zvaigznes vai strīpām brauc uz šo pusi. Taču ne vienmēr klausītājiem tiek piedāvāta oriģinālā prece.

Ja tic reklāmām, tad slavenā čigānu grupa Gipsy Kings mēneša laikā Dzintaru koncertzālē uzstāsies pat divreiz: 15. jūnijā to piedāvās "Stefany Show Business" (SSB), bet 13. jūlijā – "Alexander Studio Group" (ASG). Pēc koncertaģentūras L.tips pārstāvja Ginta Putniņa teiktā, diezgan droši, ka nevienā koncertā uz skatuves nebūs oriģinālā sastāva.

Aģentūra jau saistījusies ar Gipsy Kings menedžmentu, lai gūtu oficiālu apstiprinājumu savām aizdomām, informēja G. Putniņš. Pēc tam plānots nosūtīt oficiālu pretenziju biļešu tirgotājiem, kā arī sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) par melīgu reklāmu.

ASG savu reklāmu izstrādājuši uzmanīgāk (pieteikts, ka gaidāms "pasaulslavenās grupas Gipsy Kings divu stundu koncerta šovs"), bet SSB sludina, ka Dzintaru koncertzālē uzstāsies ģimeņu ansambļa oriģinālais sastāvs. Uzziņu dienestos šīs aģentūras kontaktus Neatkarīgajai atrast neizdevās, mājas lapā internetā minēta tikai kāda e-pasta adrese, taču arī no tās saimnieka skaidrojumi par šo kutelīgo situāciju divu dienu laikā nepienāca.

Jāpiebilst, ka šādi un līdzīgi gadījumi Latvijas šovbiznesā nav retums. Pērn pēc ierakstu kompānijas EMI oficiālo pārstāvju Latvijā Mikrofona ieraksti (MI) iejaukšanās reklāmas nācās labot Ogres estrādei: pieteiktās Deivida Kaverdeila grupas Whitesnake vietā uz Ogri atbrauca viņa kādreizējo domubiedru savākts sastāvs Classic Whitesnake M3, taču šo niansi darīt zināmu arī klausītājiem ogrēnieši kaut kā bija piemirsuši. Līdzīgu mānīšanos ogrēnieši izstrādāja ar grupu East 17, kuras vietā patiesībā uzstājās E-17, kuru sastāvā gan nebija paša galvenā izpildītāja Tonija Mortimera. Nekādas tiesiskas sekas neiestājās, vienīgi cieta Ogres estrādes reputācija, rezultātā ar diezgan lielām aizdomām jāskatās uz šosezon tajā paredzētajiem Smokie un it īpaši jau Boney M un Eruption koncertiem: ej nu zini, kas stāsies klausītāju priekšā...

"Latvijā jebkurā klubā var sarīkot jebkādu koncertu, pasludināt, ka tajā piedalīsies augstākā līmeņa zvaigznes, un nevienam par to nekas nebūs! Piemēram, Ogrē pērn uzstājās n-tie viltojumi," norādīja koncertaģentūras Untitled.lv valdes loceklis Mārcis Gulbis. "Šī situācija latvju šovbiznesā ir nenormāla, un kādam reiz par to būtu jāatbild."

Arī MI repertuāra direktors Guntars Račs pašreizējo situāciju vērtēja kā katastrofālu. "Vēl pirmdien dzirdēju interviju TV Panorāmā, kur kāds iebraucējs stāstīja, cik labi ir dzīvot Latvijā, jo šeit viņš varot aiziet uz Whitesnake koncertu, kas viņa zemē nebūtu iespējams. Man palika žēl šī cilvēka, jo viņš jau nemaz nav bijis uz īstās grupas koncertu..." teica G. Račs. Pēc viņa domām, klausītāji vairāk jāinformē par attiecīgā koncerta rīkotājiem, un "ne velti lielās kompānijas uzsver savu vārdu, jo ir firmas, kurām var ticēt un kurām ne".

G. Račs uzskata, ka lielāka uzmanība šādiem gadījumiem jāpievērš PTAC un likumsargiem, jo negodīgie koncertu rīkotāji būtībā nelikumīgi iedzīvojas – par biļetēm tiek iekasēts tikpat, bet honorāri mūziķiem jāmaksā mazāki. "Tiesa, ne tikai vietējie [rīkotāji] vienmēr vainīgi: ārzemnieki bieži tiesājas par grupas oriģinālā nosaukuma izmantošanu, bet, atbraucot uz šādu, pēc pašu domām, trešās pasaules valsti, neuzskata par vajadzīgu par peripetijām ap grupas sastāvu informēt," norādīja mikrofonietis. "Gribētu gan cerēt, ka cilvēki saprot, kas ir kas: var vienreiz apmānīt, varbūt otrreiz, bet trešoreiz jau tas vairs neizdosies."

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu