Grupa «Right Said Fred» pošas uz Cēsīm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svinot pilsētas astoņsimtgadi, 15. jūlija vakarā Cēsu stadions tiks pārvērsts grandiozā naktsklubā, kurā būs 20 bāri, videoprojekcijas uz astoņiem ekrāniem, VIP telts, daudz gaismas efektu, go-go dejotāji un, protams, virkne labi pazīstamu mākslinieku.

Svinību centrālā ballīte, kas vienlaikus būs arī pirmais «Disko nakts» vasaras pasākums, iezīmīga ar virkni ārzemju grupu un Latvijas diskotēku pionieru piedalīšanos. Šķiet, ka «Right Said Fred» varētu būt viena no pazīstamākajām formācijām, jo radiostacijās joprojām tiek atskaņots «I'm Too Sexy», «Don’t Talk Just Kiss», «You're My Mate» un citi grupas grāvēji.

Kad pašās 80. gadu beigās brāļi Ričards un Freds Feirbrāsi nolēma dibināt savu grupu, katram no viņiem jau bija iepriekšēja muzicēšanas pieredze. Ričards spēlējis basa ģitāru Deivida Bovija, Mika Džegera un Boja Džordža grupās, savukārt Freds bija spēlējis sintezatoru Boba Dilana pavadošajā sastāvā un nesekmīgi centies kļūt par futbola kluba «Chelsia» pamatsastāva spēlētāju. Tomēr pienāca brīdis, kad viņi nebija nodarbināti nevienā muzikālā projektā, strādāja par instruktoriem trenažieru zālē un nejauši iepazinās ar ģitāristu Robu Menzoli, kas pirms tam spēlēja ar «The Platters», «ZZ Top» un Madiju Votersu.

Brāļu Feirbrāsu un Roba pirmā kopīgi sarakstītā dziesma «I'm Too Sexy» pašiem šķita īsts hits, taču viņiem nekādi neizdevās pārliecināt nevienu ierakstu kompāniju par tās izdošanu. Galu galā viņi aizņēmās no bankas 1500 mārciņas it kā auto iegādei un ierakstīja šo kompozīciju pašu spēkiem. Kad viena no kopijām nonāca radio BBC1 un tika atskaņota ēterā, singls momentāni uztraucās britu topa 2. vietā, bet drīz vien tas jau atradās 30 valstu, arī ASV, mūzikas topu pirmajā piecniekā.

Nākamais singls «Don't Talk Just Kiss» tika uzņemts gandrīz tikpat aizrautīgi, kas liecināja, ka laiks ķerties pie albuma sagatavošanas. Debijas albums «Up» tapa rekordīsā laikā — sešās nedēļās. Zelta un platīna disku birums, kas apliecināja albumu popularitāti dažādās valstīs, būtu pārsteidzis pat pieredzējušus mūziķus. Koncerti un TV uzstāšanās popularitāti tikai veicināja. Starp citu «I'm Too Sexy» ir visu laiku visvairāk pieprasītā kompozīcija dažādām reklāmām — līdz šai dienai tās izmantošanas atļauja iegādāta 18 miljonus reižu!

Diemžēl ierakstu kompāniju aizkulišu intrigu un attiecīgas nepietiekamas reklamēšanas dēļ nākamie divi albumi («Sex and Travel» un «Smashing!») neguva gaidīto ievērību. Tikai ceturtais studijas albums «Fredhead» 2001. gadā ar «You're My Mate» un «MoJive» atkal pievērsa klausītāju un kritiķu uzmanību, galu galā uzkāpjot bitu albumu topa 2. vietā.

2002. gadā iznākušais albums «Stand Up» iezīmīgs ar futbola himnu «Stand Up (For The Champions)», savukārt pats jaunākais, šā gada sākumā iznākušais albums «For Sale», iepriecināja ar kompozīciju «Where Do You Go To My Lovely?»

Brāļi Feirbrāsi apliecina, ka skanīgu melodiju un ironisku tekstu frontē viss ir kārtībā.

15. jūlijā Cēsu jubilejas ballītē pasākuma apmeklētājus iepriecinās ne tikai «Right Said Fred», bet arī «Lou Bega» («Mambo Nr. 5», «Just A Gigolo», «I Got A Girl»), Bellini («Sambada Da Janeiro», «Me Gusta La Vida», «Brazil») un Kaoma («La Lambada», «Tago Mago», «Docendo Lambada»). Pie dīdžeju pults redzēsim darbojamies Fredi, Ufo, Arti Volfu, Ēriku Loku, Agri Semēvicu un Uģi Kārkliņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu