Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju svin Lieldienas (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saskaņā ar mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia šā gada marta sākumā veiktā pētījuma datiem, absolūtais vairākums (90%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem plāno svinēt Lieldienas.

Lieldienu svinēšana – nemainīga vērtība gadu no gada

Tāpat kā iepriekšējos gados Lieldienu svinēšana ir ļoti aktuāla un tikai 10% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem norādījuši, ka Lieldienas nesvinēs.

Skatoties sīkāk pēc demogrāfiskajiem rādītājiem, jāteic, ka visaktīvākie Lieldienu svinētāji dzīvo Latgalē, kur Lieldienas plāno svinēt 98% aptaujāto. Savukārt Rīgā un Kurzemē Lieldienas svin retāk – attiecīgi 85% un 86%.

Lieldienas – vai baznīcas svētki?

Tikai nedaudz vairāk kā trešā daļa (35%) Latvijas iedzīvotāju Lieldienās plāno apmeklēt dievkalpojumus. Tāpat 23% aptaujāto plāno apmeklēt dažādus tradicionālos Lieldienu pasākumus.

Populārākās Lieldienu aktivitātes ir ciemošanās pie radiem un draugiem (64%), atpūta (50%) un Lieldienu svinēšana atbilstoši tradīcijām (48%). Var redzēt, ka nav notikušas krasas izmaiņas, salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, attiecībā uz populārākajiem Lieldienu pavadīšanas veidiem.

TNS Latvia iekšējo projektu vadītāja Dace Zolberga norāda, ka sievietes biežāk nekā vīrieši plāno Lieldienās apmeklēt dievkalpojumu. 42% aptaujāto sieviešu norādījušas, ka plāno Lieldienās doties uz baznīcu, taču tikai 26% aptaujāto vīriešu gatavojas apmeklēt Lieldienu dievkalpojumu. Tāpat arī cittautieši ievērojami biežāk nekā latvieši plāno doties uz dievkalpojumu – attiecīgi 43% cittautiešu un 29% latviešu dosies Lieldienās uz baznīcu.

Latvijas iedzīvotāji Lieldienās krāso olas, rīko olu kaujas, šūpojas Līdzīgi kā pagājušajā gadā populārākā Lieldienu svinēšanas tradīcija ir olu krāsošana. Tā norādījuši absolūtais vairākums (91%) Latvijas iedzīvotāju vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem. Retāk tiek rīkotas olu kaujas (71%), tāpat iecienīta nodarbošanās Lieldienās ir šūpošanās (38%).

Jāteic, ka ir vērojamas Lieldienu tradīciju atšķirības latviešu un cittautiešu vidū, Lieldienās šūpojas 16% cittautiešu un 55% aptaujāto latviešu vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Lieldienu svinēšanas tradīciju atšķirības ir vērojamas arī dažādos Latvijas novados dzīvojošajiem. Kurzemnieku vidū salīdzinoši populārāka ir olu slēpšana (32%), Pierīgā biežāk tiek rīkotas olu ripināšanas sacensības (42%), savukārt vidzemnieki ir lieli šūpošanās piekritēji (62%).

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu