Top5 filmas par psihiatrisko slimnīcu, kas dzēš robežas (12)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kino režisori arvien turpina meklēt vidi, kas pēc iespējas mazāk atgādinātu ikdienu. Uzņemtas neskaitāmas dažādu žanru filmas, kuru darbība notiek psihiatriskajā slimnīcā. Eiropā šīs iestādes sāka parādīties tikai XIX gadsimta sākumā. Tās vienmēr saistījušās ar drūmumu, neprognozējamiem slimniekiem un iedvesušas godbijīgas bailes, ko līdz šai baltai dienai mēdz maskēt ar zobgalībām un pliekaniem jokiem.

 
Foto: Kadrs no filmas

Stounhērstas trakonams

Mistikas trillerī «Stounhērstas trakonams» («Stonehearst Asylum») pēc Edgara Alana Po noveles motīviem skatītāji nonāks trakonamā drūmu un aukstu kalnu ielokā. Ārsts praktikants slimnīcā saskaras ar dīvainām dziedniecības metodēm un aizdomīgu personālu. Viņa sirdi iekaro burvīga paciente (Keita Bekinseila). Kļūst arvien grūtāk tikt skaidrībā, kurš Stounhērstas iemītnieks ir vesels, kurš vājprātīgs.

 
Foto: Kadrs no filmas

Slēgtā sala

Psiholoģiskais trilleris «Slēgtā sala» ir viens no visdrūmākajiem Mārtina Skorsēzes un Leonarda di Kaprio kopdarbiem. Divi amerikāņu tiesas izpildītāji dodas uz kādu Masačūsetsas štata salu, lai izmeklētu vājprātīgu noziedznieku klīnikas pacientes pazušanu. Tuvojoties vētrai, tiesas izpildītāji apjauš, ka nokļuvuši noslēgtā, melu tīmeklī iepītā pasaulē. Realitāte savijas kopā ar murgainu iztēli, un lietū un miglā sāk iezīmēties noslēpums, kas apņēmis slēgto salu.

 
Foto: Kadrs no filmas

Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu

Neaizmirstamā kulta grāmatas «Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu» ekranizācija atver skatītājiem acis un rosina jautāt: kāda atšķirība ir starp trakonamu un dzīves realitāti? Psihiatriskās dziednīcas vadītāja vecākā māsa neļauj izjaukt precīzo slimnīcas mehānismu. Iekļuvis tā zobratos, Makmērfijs (Džeks Nikolsons) cenšas stāties pretī aklajai visaptverošajai sistēmai. Nesekmīgais mēģinājums to sagraut dara viņu par kārtējo iestādījuma nežēlīgās kārtības upuri.

 
Foto: Kadrs no filmas

12 pērtiķi

Terija Giljama fantastikas šedevrā «12 pērtiķi» ieslodzītais Kouls (Brūss Viliss) pilda īpašu uzdevumu. Viņš ar laika mašīnu dodas uz XX gadsimta beigām, lai novērstu cilvēces pašiznīcināšanos. Nav grūti uzminēt, ka vīrieti, kurš apgalvo, ka atlidojis no nākotnes, ievieto trakonamā.

 
Foto: Kadrs no filmas

Dzīve, pārtraukta

Filma «Dzīve, pārtraukta» uzņemta pēc Sūzanas Keisenas autobiogrāfiskā romāna motīviem. Darbība risinās 70. gados. Jaunajai Sūzanai (Vinona Raidere) nosaka diagnozi «robežstāvoklis un personības dalīšanās». Gādīgie vecāki aizved Sūzanu uz psihiatrisku dziednīcu, kur viņa sastop ekscentrisku pacienti Lisu (Andželīna Džolija). Meitenēm rodas cieša saikne, taču dumpīgā Lisa slimnīcas personālam rada daudz raižu.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu