Kā ģērbjas daži populāri cilvēki Latvijā (29)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Latvijas slavenību ģērbšanās stils lielākoties atspoguļo viņu tieksmi atrādīties publikaī."

Kā Krievijā vai Amerikā," ar pamanīšanos iesviest akmentiņu mūsu sabiedrības krējuma lauciņā prominentes vizuāli novērtēja vairāki "Vakara Ziņu" aptaujātie eksperti, tostarp zināmi modes guru, vaicāti, kurš Latvijā tad īsti ir visstilīgākais. Piemēram, modes žurnālists Andris Grinbergs ir pārliecināts, ka "pasaulē šobrīd valda eklektiska un unificēta mode un Latvija kļuvusi kā globāls ciematiņš, kur tik tālu no savas personības neatkārtojamā šarma apzināšanās". Kā atzina mūsu eksperti, pozitīvi uz šā fona izceļas gleznotāja Ieva Iltnere, modes mākslinieks Dāvids ar sievu Antru un māksliniece Elita Patmalniece.

Ieva Iltnere
Ieva Iltnere Foto: AFI

Šūšanai Ieva pievēršas vairs tikai retos izņēmumos, uzšujot kādus svārkus. "Nevaru atturēties, ieraugot veikalā skaistu audumu. Esmu arī šai sezonai jau šo to sarūpējusi svārkiem, taču šūšanu droši vien uzticēšu šuvējai," savas ieceres atklāj māksliniece. Viņa ieradusi par savu garderobi rūpēties laikus. Piemēram, jau šobrīd esot skaidrs, ka vasaras tērpos noteikti būšot kas saburzīts miesaskrāsas toņos.

Ievērojama vieta Ievas garderobē ir šallēm. "Tās sadāvinājušas pārsvarā divas manas draudzenes: Laima Kaugure darina lina, bet Astrīda Riņķe — zīda šalles. Uzliekot šalli, iespējams ievērojami mainīt tēlu un pēkšņi sajusties kaut vai kā karalienei," atzīst māksliniece. Dažkārt šalle noder arī kā galdauts vai apsedzamais materiāls mazbērnam ratiņos. Ieva gan ir pārsteigta par viņai piešķirto nomināciju, jo, viņasprāt, ir daudz citu stilīgu mākslinieču. Lai ar interesi papētītu, kas paziņai mugurā, Ieva mēdz atskatīties, piemēram, uz Frančesku Kirki, Daci Lielo, Laimu Kauguri, Gunu Rozenbergu un Santu Zariņu.

"Svarīgi neturēties stingros rāmjos un būt atvērtam savās fantāzijās. Piemēram, sajaukt kopā kaut ko dārgu ar lētu: smalku kleitu ar zemiem apaviem vai vīriešu uzvalku ar augstpapēžu kurpēm," savu savdabību, kas pašai atklājusies tikai ar gadiem, raksturo Ieva. Jautāta, ko viņa nekad nevilktu mugurā, māksliniece saka: tie ir mini svārki un reperu bikses, lai gan arī par to īsti droša viņa nav. Savulaik viņa noraidoši izturējusies pret sportiska stila drēbēm, bet nu ir aktīva to piekritēja, uzskatot, ka šā stila tērpi arvien vairāk tuvojas augstajai modei.

Lai arī Ievai ļoti patīk "Prada", viņa nav slavenu zīmolu piekritēja. Galvenokārt tāpēc, ka tie maksā ļoti dārgi. Māksliniece pamanījusi, ka, piemēram, apavus "ar skaļu vārdu" izdevīgāk pirkt ārzemēs, jo tie tur ir uz pusi lētāki. "Drēbēm manā dzīvē nav pārāk lielas nozīmes. Dažkārt tās mēdzu izcelt pat no tirgus būdas, svarīgākais — lai domās tās varētu ielikt "Armani" skatlogā un iznest vēlamajā kombinācijā," saka māksliniece.

Dāvids
Dāvids ar sievu Antru. Ņemot vērā, ka Dāvidu dažs labs sauc pat par megastilīgu, jābrīnās, ka viņa šova halāts mūsu sabiedrībā vēl nav kļuvis par tiražētu kulta elementu un saviesīgus pasākumus neviens tā arī nav apmeklējis rītakleitā vai svārkos. Šķiet, ka stilā ar Dāvidu ir ne tikai viņa apģērbs, bet arī sieva. Pats modes mākslinieks atzīst, ka neko šajā ziņā nav centies īpaši ietekmēt jeb norādīt, kas sievai būtu velkams, bet droši vien savu darījuši kopā nodzīvotie 15 gadi, kuros viņi viens otram ir lieliski pielāgojušies.

"Ģērbjamies haotiski, jaunus tērpus iegādājamies stihiski pēdējā brīdī, un mums nekad nav, ko vilkt mugurā," smej Dāvids, vienlaikus paužot pārsteigumu, ka pieskaitīts pie stilīgākajiem. Savu garderobi — apģērbu un apavus — viņi papildina galvenokārt Dāvida salonā, kā arī iepērkoties ārzemēs. Nesen tas darīts Vācijā un Maskavā. "Kuram iznāk kaut kur aizceļot, tas arī pārved otram ko interesantu," par savstarpējo ieguldījumu ģimenes vizuālā tēla veidošanā stāsta Dāvids. Piemēram, Sieviešu dienā viņš sievu aplaimojis ar jaunām "Versace" brillēm. No Latvijas veikaliem viņi iecienījuši "Diesel" zīmolu.

Lai arī Antra profesionāli saistīta ar podiatrijas (nagu veselības) jomu, viņa lieliski pārzina stila nianses un dažkārt mēdz "pieregulēt" vīru. Dāvids pieļauj, ka sieva viņu patriektu, ja viņš staigātu treniņbiksēs ar izspīlētiem ceļgaliem un kedās. Šad tad par modes mākslinieka stilu, īpaši frizūru, atļaujas ironizēt arī viņa bērni. "Meita, redzot, kā esmu saģērbies, lai izietu no mājas, mēdz strikti noprasīt, uz kurieni eju un cikos būšu mājās. It kā mēs būtu apmainījušies vietām." Šāda cilvēka aizķeršanās uz "jaunības viļņa" dažkārt tiek uzlūkota kā rādītājs, ka cilvēks joprojām ir savas identitātes meklējumos. Vai tas noticis arī ar Dāvidu?

Runājot par stilu, viņš atzīst, ka ar to savulaik baidījis dēlu. "Bija man kolekcijas treniņtērps ar zilām rozītēm un izstaipītām biksēm, kas man likās ļoti ērts, taču dēlam nepatika. Tad es draudēju, ka aiziešu tajā uz skolu, ja neuzlabosies viņa sekmes. Šķiet, tas palīdzēja," smej Dāvids, piebilstot, ka puķaino treniņtērpu beigu beigās atdevis sievasmātei sporta nodarbībām.

Elita Patmalniece
Elita Patmalniece Foto: AFI

Laikam ne viens vien ir mēģinājis iztēloties, kur paliek "Dziesmu dueļa" kleitas pēc raidījuma uzņemšanas un cik liels skapis vajadzīgs tērpu uzglabāšanai. Izrādās, tie visi glabājas Elitas mājās Mārupē. Gatavojoties raidījumu uzņemšanai, viņai dažu nedēļu laikā jāsagatavo pat 12 tērpu. Tomēr tie visi netop no nulles. Kā skaidro māksliniece, viņas rīcībā ir vairākas sagataves, kas tiek apdarinātas ar vēlamajiem volāniem, krāgām un cakām uz vietas televīzijā pirms raidījuma uzņemšanas. Piemēram, krāgas vien viņas skapī skaitāmas ap divdesmit. Tērpu gan tāpēc nevarot saukt par pusfabrikātu, jo detaļas tiekot apstrādātas un cītīgi sašūtas, lai arī pēc tam tiek ņemtas nost un kombinētas citos tērpos. "Taisu to, ko dzīve piedāvā," smej Elita, piebilstot, ka to visu vienmēr pavada pārdrošas ieceres. Viena no tām — izveidot Sipeniecei tērpu, kas stieptos pa visu studiju.

Sandra Kalniete
Sandra Kalniete Foto: AFI

Labi audumi ir Kalnietes vājība — tos viņa iegādājas, ceļojot pa pasauli. Iecienītākās audumu pirkšanas vietas politiķei ir Parīze un Kipra. Visdažādāko faktūru un krāsu audumu rokdarbniecei jau sakrājies tik daudz, ka pietiktu maza veikaliņa atvēršanai. Uz bijušo ārlietu ministri slaveni zīmoli iespaidu neatstājot, jo galvenā vērība, viņasprāt, jāvelta materiālam.

Foto: AFI

Organisks miljonāra stils ar individuālu personības šarmu.. Tiem, kam nauda to atļauj, vajadzētu pamācīties no Kargina, kā jāģērbjas īstam miljonāram.

Tā tikai šķiet, ka Kargina regulārais tauriņa un klasiskās žaketes apvienojums atstājis iespaidu par viņa vienveidību. Patiesībā baņķiera vizuālais tēls vienlaikus pauž izsmalcinātību, neuzbāzību un personību.

Mairita Solima
Mairita Solima Foto: AFI

Irēna Pulkinena, uzņēmēja. Viņas neprātīgais Eiropas šiks brīžam var likties kičs, bet brīžam — Gotjē cienīgs lidojums. Mainīgumā pārspēj pat laika apstākļus. Latvieši var atzīt, ka nav pieraduši pie tik atraktīvas izpausmes un Pulkinenu uzlūko kā pārspīlējumu. Taču tiem, kas bijuši Holivudā, miljonāres sastapšana saistās ar svaigām vēsmām.

Renārs Kaupers
Renārs Kaupers, mūziķis.

Latviešu popstila ikona vai Mika Džegera reinkarnācija. Kā angļu snobs. Ar savām šaurajām bikšelēm un īso žaketīti tipisks mods — pagājušā gadsimta 60. gadu beigu populāra modes stila pārstāvis.

Komentāri (29)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu