Regina Spektor «Far» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Krievu izcelsmes dziedātāja un pianiste Regīna Spektore (Regina Spektor) šogad nolēmusi lūkoties īpaši tālu («Far»).

Regina Spektor «Far»

(Sire Records)

9/12

Trešais «Sire Records» apgādā izdotais albums seko 2006. gada komerciāli veiksmīgajam «Begin To Hope» un Eiropā dienas gaismu ieraudzījis jau šodien (22.jūn.). ASV tas oficiāli pieejams 23. jūnijā.

Regina Spektor "Far"
Regina Spektor "Far" Foto: Publicitātes foto

Regīna Spektore ir viena no nedaudzajām sākotnēji Ņujorkas antifolka kustībai piederīgajām māksliniecēm, kas spējusi iekarot plašāku auditoriju - viņas emocionāli artistiskās klavierbalādes izmantotas ne vienā vien TV seriālā, komerciāi Regīnas iepriekšējā «Begin To Hope» plate ar lieliskajiem pop singliem «On the Radio», «Better» pārdota 595 000 eksemplāru, pirmajā nedēļā debitējot «Billboard top200» 20. vietā.

Esmu pārliecināts, ka šonedēļ jaunais «Far» ielauzīsies arī pirmajā desmitniekā, galu galā plati līdzproducējis leģendārais ELO līderis un Traveling Wilburys dalībnieks Džefs Linne (Jeff Lynne) un albuma pirmais singls «Laughing With» (skat. video), manuprāt, ir ne tikai viens no Regīnas labākajiem skaņdarbiem, bet viens no šā gada skaistākajiem vispār. Skaidra, viegli nolasāma doma, prātā paliekoša melodija, emocionālais spriegums - viss, kas nepieciešams labai popdziesmai.

Kopumā Regīna sadarbojusies ar četriem producentiem - Deividu Kānu (David Kahne), kas strādājis ar The Strokes, Sublime, Polu Makartniju un Sugar Ray, kā arī atbildīgs par «Begin To Hope» skanējumu, Maiku Elizondo (Fiona Apple, Maroon 5), Garetu Džeknaifu Lī (U2, R.E.M.) un minēto Džefu Linni.

Protams, agrīnās, nepieradinātās Spektores cienītāji varētu pārmest, ka plate ir pārāk popsīga un vispār dziedātāja kļuvusi pārāk paredzama ... Jā, tas ir fakts, piemēram, albuma otrais skaņdarbs «Eet» bez vokālā izklausās kā 100% «Keane», savukārt atsevišķi ātrie skaņdarbi («The Calculation», «Folding Chair») balstās uz visparastākās klimpiņ-polkas principiem. Taču, ja pieņemam šādus «spēles noteikumus», tad gala rezultātā būsim tikai ieguvēji. Jau minētais, bezbēdīgais «Folding Chair» ir ļoti pacilājošs un pozitīvs:

«I»ve got a perfect body, but sometimes I forget, I«ve got a perfect body, »cause my eyelashes catch my sweat, yes they do. They do.«

Savukārt »Laughing With«, »Blue Lips«, »Machine« un albuma beigās sakartotie skaņdarbi sniedz pietiekoši nopietnu iespaidu. »Blue Lips« ir īpaši skaists (skat video no »Jools Holland« šova).

VIDEO: Regina Spektor- Blue Lips on Later.....With Jools Holland (5-19-09)

Atgādināšu, ka Regīna dzimusi Maskavā mūzikas skolotājas un fotogrāfa, amatiera vijolnieka ģimenē, mācījusies klavierspēli, taču pēc Mihaila Gorbačova sāktās »perestroikas« ģimene nolēma emigrēt - sākumā uz Austriju, tad Itāliju un galarezultātā uz ASV, Bronksu. Tur uz laiku mazajai Regīnai bija jāaizmirst klavieres, tās tika pārdotas, taču meitene atrada iespēju laiku pa laikam piekļūt pie vietējās sinagogas vecā flīģeļa.

Spektore pirmo ievērību guvusi, pateicoties Ņujorkas rokeriem The Strokes, kas uzaicinājuši mazpazīstamo pianisti un dziedātāju sev līdzi tūrē. Grupas solists Džulians Kasablankass pat ierakstījis ar Regīnu kopīgu dziesmu, kas meklējama »The Strokes« singla »Reptilia« b-pusē.

2006. gada sākumā Eiropā klajā nāca Regīnas oficiālais pirmais ieraksts »Mary Ann Meets the Gravediggers ...«, kas būtībā bija iepriekšējo trīs pašizdoto albumu kopsavilkums. 2006. gada klajā laists Deivida Kāna producētais »Begin To Hope«, kas, pateicoties singliem »Fidelity«, »Better« un »On the Radio«, atnesa dziedātājai ievērojamu popularitāti.

Pēdējo reizi Spektori dzirdējām duetā ar Benu Foldsu (Ben Folds) - »You Don«t Know Me» (Sony).

Izdošanas datums: 22.06.2009.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu