Kairišs apsver iespēju doties peļņā uz Īriju (92)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Režisors Viesturs Kairišs palicis bez darba Latvijā un apsver iespēju doties peļņā uz Īriju.

Intervijā nedēļas žurnālam "Sestdiena" Kairišs norāda, ka šosezon pirmo reizi karjeras laikā viņš neiestudēs nevienu izrādi Latvijā. Šeit vairs neesot darba, un režisors, tāpat kā tūkstoši latviešu, prāto doties peļņā uz Īriju.

"No Nacionālā [teātra] mani atšuva, citi teātri neko nepiedāvā. Jāsaka godīgi - es to ļoti pārdzīvoju. Bet - kā ir, tā ir. Nākamā pirmizrāde man notiks aprīlī - Vāgnera "Parsifāls" Vroclavas operā. Bet Latvijā tikai pēc gada, novembrī, Vāgnera "Dievu mijkrēslis". Divi vērienīgākie un arī garākie Vāgnera sacerējumi ar pasaules līmeņa solistiem. Tas man būs nopietns pārbaudījums. Vietējais skatītājs tātad atradīs no manis uz kādu laiku," uzsver režisors.

Kairišs atzīst, ka patlaban ir lielās naudas grūtībās, taču savādāk viss ir kārtībā - viņš pievērsies pašizglītībai un kino projektiem.

"Bet līdzekļu izdzīvošanai, par ko es nebiju ilgi domājis, pēkšņi sācis pietrūkt. (..) Saprotu, ka neesmu vajadzīgs Latvijas teātriem, un tātad man nav par ko maksāt. Tagad domāju - varbūt vajadzētu aizbraukt papelnīt uz kādu pusgadu uz Īriju. (..) Esmu sācis izskatīt arī šādas ekstremālākas iespējas. Jo ģimene taču arī jāuztur," skaidro režisors.

Intervijas laikā Kairišs uzsver, ka neesot "konflikta cilvēks pēc dabas, man patīk vispārēja mīlestība".

Lūgts komentēt konfliktu, kas viņam un operas solistei Asmikai Grigorjanai bija ar pašvaldības policistiem, režisors ironizē, ka uz policiju neesot dusmīgs. "Pārāk liela greznība - dažu atsaldēto dēļ apvainoties uz visu policiju. Turklāt beidzot vai visi Latvijas iedzīvotāji uzzināja, ka viņiem ir tāds režisors Kairišs. Ja nopietni runājam: ir jāaizstāv sevi, lai tādiem izdzimteņiem, kas staigā, apkrāvušies ar ieročiem, nebūtu iespēju terorizēt apkārtējos. Neesmu atkāpies no sava uzskata, ka tie policisti nepamatoti mūs pazemoja," apgalvo režisors.

Kairišs: Poļiščukas iestāšanās partijā bija izmisuma solis

Viesturs Kairišs arī pauž viedokli, ka režisores Gaļinas Poļiščukas iestāšanās Tautas partijā un dalība vēlēšanās politiskās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) sarakstā ir izmisuma solis, kas izraisa skumjas.

"Esmu līdzīgā situācijā, bez darba, taču partijā nestātos, ja man piedāvātu," uzsver Kairišs.

Lūgts komentēt, vai teātri nekļūst politizēti, režisors šādu pieļāvumu apstiprina. "Nu skaidrs - visi pirms vēlēšanām mēģina draudzēties. Pie mums ļoti bīstami krist nežēlastībā. Tev vienkārši var nogriezt naudu! Nedomāju, ka politiķus interesētu teātru repertuārs. Te ir jautājums, vai politiķi apjēdz kultūras nozīmi vai redz to kā greizajā spogulī. Teātris, kas tikai pelnīs, būs atbilstošs koncepcijai par neattīstītu sabiedrību, kura tikai līksmos umpapā izrādēs un vēlēšanās atbalstīs to, kurš skaistāk ar pacēlāju uzbrauks augšā. Un šādā sabiedrības modelī daudzi ir ieinteresēti," apgalvo mākslinieks.

Režisoram esot ļoti svarīgi, kas notiek ar Latviju. Viņš arī plāno sekot līdzi priekšvēlēšanu kampaņām.

Lūgts vērtēt priekšvēlēšanu aktivitātes no režisora viedokļa, Kairišs norāda: "Tagad viņi tikai liks ārā visus trumpjus. Sevišķi dažiem ar režiju viss ir kārtībā - Rīfenštales stils, vadonisma vēriens. Mani, protams, tas izklaidē un sagādā prieku. Tikai svarīgi, lai ar priekšvēlēšanu kampaņām tevi nenozombē.

Es domāju, ka šīs vēlēšanas būs ārkārtīgi svarīgas, un svarīgi, lai cilvēki uz tām ietu.

Mani visvairāk uztrauc tie tūkstoši, kuri neies, jo viņiem tas viss riebjoties. Un tas nevar neriebties, tā ir ļoti pamatota pozīcija!"

Režisors iestājas pret ideju par vadoni. "Tikai ne stingro roku! Es ieklausītos daudzos, bet negribētu vienu harismātisku līderi, pat Gandiju ne. Šīs vēlmes latviešu sabiedrībā atkal var novest pie tādas salkanas viduvējības kā [PLL pārstāvis, eksprezidents Guntis] Ulmanis," norāda Kairišs.

Pats Kairišs jau zinot, par ko balsos, lai arī viņam "pa īstam man nepatīk neviens".

Komentāri (92)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu