The Flaming Lips «At War With the Mystics» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oklahomas (ASV) lielākā eksporta prece kopš naftas - grupa «The Flaming Lips» - šonedēļ izdod jaunu plati.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

The Flaming Lips "At War With the Mystics"

(Warner Bros/Wea)

9/12

Varbūt vēl esmu nesen noskatītās grupas dokumentālās filmas "Fearless Freaks" iespaidā, taču atļaušos piekrist daudziem mūzikas speciālistiem - "The Flaming Lips" ir pēdējo septiņu gadu nozīmīgākā mūzikas grupa (kopš 1999. gada izdotā "The Soft Bulletin").

Jaunais albums "At War With the Mystics" tradicionāli tapis producenta Deiva Frīdmena (Dave Fridmann) vadībā "Tarbox" studijā. Tas ir kā turpinājums pirms trijiem gadiem iznākušajam , kas arī 2002. gada TVNET top50 albumu sarakstā bija visaugstākajā vietā. Ja portāls TVNET eksistētu 1999. gadā, tad arī šis gads aizritētu "The Flaming Lips" zīmē ar plati "The Soft Bulletin".

"Mēs atteicāmies no robotveidīgām skaņām un pārgājām uz tādu skanējumu, ko varētu radīt roboti, bet kas izklausītos dzīvi,"

par plati stāsta grupas solists Veins Koins (Wayne Coyne). "Mūsu mūzikā pat ir parādījušies "džeza kosmiskās ēras" elementi..."

Atšķirībā no iepriekšējiem diviem ierakstiem, kurus raksturoja eksperimentālas, kosmiskas sajūtas, jaunais veikums zināmā mērā atgriežas pie 90. gadu vidus "Flaming Lips" skaņas elementiem. "At War With the Mystics" tomēr vēl noteikti var uzskatīt par albumu triloģijas sastāvdaļu, kas aizsākās ar "The Soft Bulletin", taču šeit atrodami vairāk rokenrola elementi. "Dažreiz tomēr troksnis un saspringums ir tas vislabākais," komentē pats Koins.

Atgriežoties pie redzētās dokumentālās filmas, jāsaka, ka esmu atklājis vairākus interesantus faktus par grupu. Pirmkārt jau mūžīgi Koina ēnā esošais multiinstrumentālists Stīvens Drozds (Steven Drozd) ir acīmredzami uzskatāms par "The Flaming Lips" skaņas arhitektu. Tiesa, kopš 1997. gada līdz pat "Yoshimi Battles The Pink Robots" plates ierakstam Stīvens bijis nopietni atkarīgs no heroīna un lielākā daļa ideju un melodiju nākušas tieši narkotisko vielu dūmakā. Pats Koins vairāk ir ideju, tekstu un muzikālo utopiju ģenerators, jāmin kaut vai absurdās kosmiskās fantāzijas "Christmas on Mars" kino uzņemšana savas mājas pagalmā.

Foto: Publicitātes foto

Filma beidzot ir pabeigta, un plānots, ka tā tiks pirmizrādīta šovasar. Filmas sižeta centrā - zinātnieku grupa, kas gatavojas sagaidīt Ziemassvētkus atklātā kosmosā. Galvenajā lomā darbojas jau minētais grupas ģitārists Stīvens Drozds.

Jaunais ieraksts iesākas ar aktuālo singlu "Yeah Yeah Yeah Song". Koins iepriekš izteicies, ka "The Yeah Yeah Yeah Song" atgādina grupas MC5 daiļradi, taču, kā viņš paskaidroja, tajā nav runa par ārpasaules problēmām - tā ir par cilvēka iekšējo spēku. Par to, ko klausītājs darītu, ja tam būtu īpašs spēks: "What would You Do, With All Your Power?" Skaņdarbu papildina arī izcils video.

Sekojošais "Free Radicals" atkal centrā izvirza ģitāras rifu un Koinam netipisku falseta dziedājumu, taču līdz ar trešo skaņdarbu - episko "The Sound Of Failure" Koins un kolēģi atgriežas pie tā, kas viņiem sanāk vislabāk. "My Cosmic Autumn Rebellion" turpinās ar elektronisku putnu čivināšanu un klasisku Koina melodiju klavieru pavadījumā. "Vein Of Stars" pulsē vieglu akustiskās ģitāras akordu ritmā ar kosmiskām stīgām un elektroniskām eņģeļu balsīm. Instrumentālais "The Wizard Turns On..." varētu droši kalpot kā minētās kosmiskās kino filmas "Christmas on Mars" skaņu celiņš. "It Overtakes Me..." atkal atgriež grupu pie rokenrola un fanka elementiem un trīs minūtes atkārto vienu un to pašu frāzi raupjas basģitāras rifa pavadījumā "It Overtakes Me, It Overtakes Me...", līdz izplūst jaunā kosmiskā noskaņu gammā. Seko jau filmas "Wedding Crashers" skaņu celiņā atrodamā "Mr. Ambulance Driver". "Haven"t Got A Clue" atgādina kādu no dueta The Fiery Furnaces dziesmām.

Kopumā, lai kā tomēr gribētos ielikt platei augstāko vērtējumu, jāatzīst, ka vietām jūtama neliela harmoniju un melodiju atkārtošanās, varbūt vainīgs akustiski roķīgais albuma koncepts vai fankīgie "The W.A.N.D." un "Free Radicals", varbūt nogurums, tomēr nenoliedzami "At War With the Mystics" ir viens no gada spēcīgākajiem albumiem.

Līdzīgi mākslinieki: Mercury Rev, Semifinalists, The Earlies

Izdošanas datums 04.04.2006.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu