ASV norisinās 2008.gada Sandensas kinofestivāls

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Jūtas štata Pārksitijā turpinās 2008.gada Sandensas kinofestivāls, ko ceturtdienas vakarā pēc vietējā laika (piektdienas rītā pēc Latvijas laika) atklāja godalgotā britu dramaturga Mārtina Makdonas uzņemtā melnā komēdija "In Bruges" ("Brigē").

Filma, kas, pēc amerikāņu kino leģendas un festivāla dibinātāja Roberta Redforda vārdiem pārstāv jauno kino veidotāju paaudzi, ir tikai viena no aptuveni 120 filmām, kas šogad tiek izrādītas festivālā, ko atbalsta Redforda bezpeļņas organizācija "Sundance Institute".

Režisors un scenārists Makdona, kura filmā galvenās lomas filmā atveido aktieri Kolins Farels un Ralfs Fainss, ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka jūtas ļoti pagodināts, ka tieši viņa filma atklāj festivālu.

Jautāts, kādai jābūt Sandensas festivāla filmai, viņš atbildēja: "Gudrai, varbūt nedaudz tumšai, tomēr ar savu viedokli un nekomerciālai, un ceru, ka šīs īpašības atrodamas arī manā filmā."

Šī filma ir arī apliecinājums festivāla pieaugošajai starptautiskajai nozīmei. Pēdējos gados festivāls arvien lielāku uzmanību pievērš ārvalstu kinofilmu atlasei un ieviesta arī speciāla konkursa programma filmām, kas uzņemtas ārpus ASV.

Šīs izmaiņas festivāla struktūrā gan nav vienīgās. Ja sākotnēji tas tika reklamēts kā neatkarīgā kino un kino veidotāju pasākums, tad pēdējos gados tas kļuvis par vienu no lielākajām Holivudas zvaigžņu pulcēšanās vietām.

Šogad to apmeklē tādi aktieri kā Roberts de Niro, Toms Henks, Brūss Villiss un Bens Kingslijs, kā arī mūziķi no grupas "U2" un reperis "50 Cent".

To, cik ļoti mainījies festivāla statuss kopš tā dibināšanas 1978.gadā, šogad pierādīja skandalozās amerikāņu slavenības Perisas Hiltones klātbūtne.

Tomēr Redfords apgalvoja, ka festivāls saglabājis savu neatkarīgo garu, norādīdams, ka tajā nav atļautas tādas pretenciozas un citiem festivāliem raksturīgas lietas kā sarkanie paklāji un limuzīni.

Festivālā savu ceļu uz kulta filmu statusu sākušas tādas neatkarīgās kinolentes kā "Little Miss Sunshine" ("Mis Saulstariņš"), "The Blair Witch Project" ("Blēras ragana") un "Reservoir Dogs" ("Trakie suņi").

Šogad savu pirmizrādi festivālā piedzīvos "What Just Happened?" ar Robertu de Niro galvenajā lomā un Brūsu Vilisu epizodiskā lomā, turklāt Viliss festivālā prezentēs arī savu jauno vidusskolas komēdiju "Assassination of a High School President". Toms Henks skatītāju vērtējumam piedāvās saspēli ar savu dēlu Kolinu filmā "The Great Buck Howard", bet komiķis Džeks Bleks komēdiju "Be Kind Rewind".

Turklāt piektdien festivālā notika Redforda meitas Eimijas filmas "The Guitar" pirmizrāde. Tā ir viņas debija kino režijā.

Līdz šim festivālā visskaļākās atsauksmes ieguvusi komēdija "Sunshine Cleaning" un dokumentālā filma par 1977.gadā notikušo mazgadīgo meiteņu seksa skandālu, kurā bija iesaistīts slavenais poļu izcelsmes franču režisors Romāns Polaņskis.

Nesnauž arī ASV modes preču tirgotāji, kas burtiski pārpludinājuši ar saviem piedāvājumiem Pārksitijas galveno ielu.

Īpaši šo iespēju neformālākā gaisotnē aizsniegt tik daudz slavenību izmanto Losandželosas modes preču veikalu ķēde "Fred Segal", kas zvaigznēm ierīkojusi speciālas "dāvanu" zonas, lai pievērstu "bagāto un slaveno" uzmanību savam produktu klāstam.

"Šī ir reta iespēja vienā vietā sastapt šo ļoti izvairīgo sabiedrību, kad tai ir brīvs laiks, ko tās vēlas kaut kā aizpildīt," sacīja "Fred Segal" pārstāvis Maikls Baruhs. "Turklāt tā ir iespēja šiem cilvēkiem kaut kā atlīdzināt un pateikties par to, ka viņi ir tērējuši savu naudu mūsu veikalos par mūsu precēm."

Tomēr īpaša modes tendence šogad kompānijām ir piedāvāt visu, uz ko vien var attiecināt terminu "videi draudzīgs", sākot no zābakiem, kas veidoti no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem, un beidzot ar hibrīdautomobīļiem.

"Kāpēc Sandensa? Tādēļ, ka te ir daudz lielisku cilvēku no kinoindustrijas un arī daudz slavenību, kuriem daudziem ir tādi paši ideāli kā mums par dabas saudzēšanu un kaitīgās ietekmes uz vidi mazināšanu," sacīja zābaku kompānijas "Timberland" pārstāvis Braiens Koulmens.

Patiesībā šogad Sandensā būtu grūti atrast kaut ko, kas kādā ziņā nav kļuvis "videi vai dabai draudzīgs".

Festivāls sasniegs kulmināciju sestdien, 26.janvārī, kad tiks paziņoti šā gada balvu laureāti no starptautiskajiem kino darbiem, kā arī no 16 ASV dokumentālajām un 16 ASV mākslas filmām. Oficiāli festivāla noslēgums būs 27.janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu