Pasniegtas LTV un LR Gada balvas «Kilograms kultūras 2015»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

25. februārī, svinīgā ceremonijā, kura norisinājās LTV koncertstudijā, tika sumināti Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kopīgi veidotās Gada balvas «Kilograms kultūras 2015» uzvarētāji – pērnā gada spilgtākie kultūras notikumi, kurus skatītāji noslēguma balsojumā novērtējuši visaugstāk.

Balvu pasniegšanas ceremonijā tika pasniegtas mākslinieku Kristīnes Jurjānes un Ivara Miķelsona darinātas astoņas vienu kilogramu smagas, zeltītas atsvara statuetes septiņās konkursa kategorijās: «Mūzika», «Kino», «Teātris», «Vizuālā māksla», «Literatūra un grāmatniecība», «Gada notikums» un «Gada pārsteigums». Balvu ieguvēji saņēma arī 1000,- eiro vērtu naudas prēmiju, kuru nodrošina Rietumu Bankas Labdarības fonds. Astoto statueti žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio (LR) un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv kultūras žurnālisti, pasniedza kā īpašo balvu.

«Publikas balsojums arī šogad bija gana spraigs. Visvairāk balsu tika saņemts kategorijā «Gada notikums», bet vissīvākā konkurence norisinājās starp kategoriju «Teātris» un «Literatūra» pretendentiem», skatītāju balsojuma rezultātus komentē Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Kategorijā «Teātris» skatītāji visvairāk balsojuši par režisores Lauras Grozas- Ķiberes iestudēto Nika Dīra lugu «Frankenšteins» Dailes teātrī, savukārt kategorijā «Literatūra» zelta atsvara statuete tika pasniegta Norai Ikstenai par romānu «Mātes piens», kuru izdevusi izdevniecība «Dienas Grāmata». Kategorijā «Vizuālā māksla» visvairāk balsu tika saņemts par Daces Lielās gleznu izstādi «Gleznas», galerijā «Daugava».

Par 2015. gada labāko muzikālo notikumu (kategorija «Mūzika») atzīta Ērika Ešenvalda multimediālā simfonija «Ziemeļu gaisma» (VAK «Latvija», Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Māris Sirmais, režisore Margo Zālīte). Savukārt kategorijā «Kino» balsojumā uzvarēja režisores Ināras Kolmenas dokumentālā filma «Ručs un Norie», studija «Deviņi».

Par aizvadītā «Gada notikumu», par kuru tika saņemts vislielākais balsu skaits, kļuva Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» atklāšana, savukārt par «Gada pārsteigumu» – Latvijas filmu izvietošana portālā www.filmas.lv.

«Žūrijas balva šogad tika piešķirta Laikmetīgās mākslas centram par Hardija Lediņa gada rīkošanu. Pasākumi ietvēra koncertus, izstādes, kino un citus mākslas žanrus, gandrīz ikreiz kāpjot pāri tradicionālajām žanru robežām, kā to savulaik darīja pats Hardijs Lediņš. Mums šķita būtiski izcelt šīs neordinārās personības darīto, jo viņš bija atslēgas figūra, kas palīdzēja mainīt domāšanu Latvijas mākslas pasaulē. Laikmetīgās Mākslas centrs izdarīja lielu darbu, ar bagātīgu un jēgpilnu pasākumu programmu pievēršot plašākas sabiedrības uzmanību Hardija Lediņa drosmīgajai mākslai,» stāts žūrijas pārstāve I. Rozentāle.

Gada balva kultūrā «Kilograms kultūras» izceļ Latvijas kultūras jomas spēcīgāko notikumu esenci gada griezumā un popularizē izcilāko Latvijas kultūras profesionāļu sasniegumus, par tiem informējot plašu sabiedrību. Šo apbalvojumu 2011. gadā izveidoja raidījuma «100g kultūras» veidotāji – žurnālisti, kuri ir eksperti dažādās kultūras nozarēs. Šis ir otrais gads, kad šo apbalvojumu LTV un LR veido kopīgi, ar mērķi ar mērķi stiprināt sabiedrisko mediju lomu kultūras nozarē. Balvas pretendentus gada garumā ir izvirzījusi žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio (LR) un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv kultūras žurnālisti, bet uzvarētājus noteicis skatītāju balsojums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu