«Meteņu karnevālēšanās» Kalnciema kvartālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdien, 6.februārī, no plkst 10.00 līdz plkst. 16.00 Kalnciema kvartālā notiks METEŅU KARNEVĀLS - latviešu tradīcijas Venēcijas karnevāla noskaņās. Meteņus Kalnciema kvartālā ieskandinās folkloras draugu kopa «Skandinieki» un atzīmēs ar «maskošanos» un aizgavēņa ēdienu baudīšanu, savukārt par Venēcijas karnevāla tradīciju nodošanu rūpēsies itāļu kultūras klubs L'Italii.

Lai kliedētu pelēcīgo februāra noskaņu, Kalnciema kvartāls posīsies košās drānās un maskās un gaidīs apmeklētājus Meteņu tirgū. Tradicionāli Meteņu dienai ir jautrs raksturs. Meteni visi gaida ar prieku, jo ziema iet uz beigām un tuvojas pavasaris. Lai to sagaidītu, notiek masku gājieni, jautras dziesmas, dejas un joki. Savukārt kristīgajā tradīcijā šajā laikā notiek atvadas no laicīgās dzīves priekiem un tam seko gavēnis. Karnevāls latīniski «carnem levare» nozīmē - «atņemt gaļu», tāpēc jāpagūst pirms tam vēl izbaudīt laicīgās dzīves baudas mirkļus - izēšanos un iztrakošanos pirms gavēņa. Laikā, kad Latvijā atzīmē Meteņus, Itālijā norisinās pasaulslavenais Venēcijas masku karnevāls.

Tradīcijām mijoties, svinību ietvaros tirdziņā notiks «maskošanās», bērni varēs cept bļīnus (tradicionālās rudzu pankūkas) latgaļu gaumē, tiks ēsta uz ugunskura vārīta branga zupa, tiks iets rotaļās kopā ar folkloras draugu kopu «Skandinieki», savukārt itāļu kultūras centrs aicinās lielus un mazus uz radošo darbnīcu, kur varēs sev izgatavot krāšņu Venēcijas stila masku. Pie zemniekiem un amatniekiem varēs iegādāties kāroto svētku mielastam vai ciemkukulim - pīrāgus, raušus, speķi, cūkas ausi, austus lakatus, kaltus zvaniņus un daudz ko citu.

Folkloras draugu kopas «Skandinieki» jautrās dziesmas un rotaļas - no plkst. 13.00 līdz plkst. 14.00, savukārt uz Venēcijas masku darbnīcu gaidīsim no plkst 11.00 līdz plkst. 14.00 (brūnajā mājā). Meteņu tirgus un «maskošanās» - visas dienas garumā no plkst. 10.00 līdz plkst. «»16.00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu