Nacionālais teātris atgriezīsies ar ilgi gaidītu izrādi «Skroderdienas Silmačos»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālais teātris Līgo dienā, 23.jūnijā, Druvienas Silmaču estrādē atkal skatītājiem piedāvās noskatīties brīvdabas iestudējumu «Skroderdienas Silmačos».

Nacionālā teātra iestudējums «Skroderdienas Silmačos» Druvienā ir ilgi gaidīts notikums, jo pēdējo reizi teātris ar izrādi tur viesojies 1991.gadā.

Kā šodien žurnālistiem pastāstīja Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Gulbenes novads jau trīs gadus mēģinājis teātri pierunāt Druvienas Silmaču estrādē atkal izrādīt «Skroderdienas Silmačos», tomēr, tā kā teātrim šāds izbraukums ir gana sarežģīts, līdz šim teātris atteicis. Tomēr Gulbenes novada cilvēki bijuši tik neatlaidīgi un tik mīļi lūguši, ka Rubenis padevies.

Izrādes direktors piebilda, ka tagad teātris ir grūta uzdevuma priekšā, jo uz Druvienu spēlēt izrādi dosies viss teātra kolektīvs, tomēr Rubenis akcentēja, ka teātris ir apņēmības pilns un viņš ir pārliecināts, ka viss izdosies.

Šogad aprit 30 gadu, kopš 1986.gadā vēsturiskajā «Silmaču» māju kompleksā Druvienā notika pirmais Nacionālā teātra brīvdabas uzvedums Rūdolfa Blaumaņa «Skroderdienas Silmačos». Par godu šim notikumam 23.jūnijā Druvienas Silmaču estrādē atkal notiks Nacionālā teātra izrāde «Skroderdienas Silmačos», ko būs iestudējusi režisore Indra Roga.

Ar iestudējumu Druvienas Silmaču estrādē atgriezīsies arī tie aktieri, kurus daudzi skatītāji atceras vēl no 1986.gada brīvdabas iestudējuma, to skaitā Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna un citi, savukārt Dūdara lomas atveidošana tiks uzticēta aktierim Uldim Anžem, kura dzimtā pilsēta ir Gulbene, bet Antonijas lomu atveidos aktrise Dita Lūriņa.

Izrādes režisore skaidroja, ka brīvdabas izrādei par bāzi tiks ņemta Nacionālā teātra izrāde «Skroderdienas Silmačos», kas tiks pielāgota brīvdabas izrādes vajadzībām. «Nevienam nav ne mazāko šaubu, ka pārcelt telpas izrādi uz brīvdabu viens pret vienu nav iespējams. Brīvdabas iestudējumā būs iespēja izvērsties, kā arī būs iespēja darīt visu to, ko teātrī nav iespējams, piemēram, laistīties vai vārtīties pa grāvi,» stāstīja Roga.

Viņa skaidroja, ka brīvdabas izrādē spēlēs paplašināts aktieru ansamblis, jo iestudējumā piedalīsies ne vien visi Nacionālā teātra aktieri, bet arī Gulbenes novada amatiermākslas kolektīvi - Gulbenes kultūras centra jauniešu tautisko deju kolektīvs «Zelta Rūsiņš», vidējās paaudzes deju kolektīvs «Apinītis» un Gulbenes novada jauktie kori no Lizuma, Lejasciema un Gulbenes. Turklāt izrādē būs gan govis, gan zirgi, kā arī jauni tēli, kuri līdz šim šajā iestudējumā nav bijuši.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis, paužot pateicību teātrim par rasto iespēju tomēr spēlēt izrādi Druvienā, minēja, ka pat ne visi ministri, kuri aicināti viesoties Gulbenes novadā, grib braukt, jo tas esot pārāk tālu.

«Liels prieks, ka šāds pasākums, kas savulaik vienoja tautu, atkal atgriezīsies Druvienā. 30 gadu laikā daudz kas mainījies, bet tautas attieksme pret kultūru nav mainījusies. Druvienas pagastā latviskais gars un latviskā vide ir saglabājusies, un es ceru, ka izrāde «Skroderdienas Silmačos» latvisko garu Druvienas apkaimē tikai nostiprinās,» pauda Apinītis.

Savukārt Gulbenes novada domes izpilddirektore Guna Švika vēstīja, ka Nacionālā teātra izrādes Druvienas Silmaču estrādē spēlētas no 1986.gada līdz 1991.gadam, un kopš tā laika druvēnieši ik gadu vēlējušies, lai estrādē atkal būtu skatāma Nacionālā teātra brīvdabas izrāde «Skroderdienas Silmačos». Tomēr estrāde līdz šim nav stāvējusi tukša, jo ierasto vasaras saulgriežu izrādi tur spēlējuši gan paša novada kolektīvi, gan to aicināti darīt arī viesi. Pēdējos trīs gadus novads nopietni piestrādājis, lai izrāde brīvdabas estrādē atkal būtu skatāma Nacionālā teātra iestudējumā.

«Silmaču» māju apkārtne šo gadu gaitā visu laiku kopta un uzturēta. 1986.gada 21.jūnijā tur atvērts, iespējams, pasaulē vienīgais kādai teātra izrādei veltīts muzejs ar vēsturisko «Silmaču» nosaukumu. Aptuveni pirms 300 gadiem druvēnietis, uzvārdā Mačs, tālākajā pagasta nostūrī Pērļu silā nolīdis līdumu un uzcēlis sev māju. Pēc kāda laika cilvēki šo nomaļo savrupnieku sākuši dēvēt par Sila Maču. Tā arī radies vietvārds «Silmači». Sākotnēji, ciemodamies pie tēva Druvienā, stāstu «Skroderdienas Silmačos» uzrakstīja Jānis Poruks. «Silmaču» mājās dzīvojusi viņa radiniece, bet tai kaimiņmājās tobrīd strādājis klibs skroderis. Rūdolfs Blaumanis aizguvis no Poruka šo sižetu.

Gulbenes novada domes izpilddirektore informēja, ka 23.jūnijā Druvienas estrādē būs skatāma ne vien teātra izrāde, bet būs iespēja baudīt arī mūziku. Pasākumu programma tiks piedāvāta visas dienas un nakts garumā. Iecerēts, ka pēc izrādes noskatīšanās skatītāji būs aicināti pulcēties pie ugunskuriem un baudīt dūdu un bungu grupas «Auļi», kā arī «ElektroFolk» muzikālos priekšnesumus.

Biļetes uz 23.jūnija pasākumiem, arī uz brīvdabas izrādi «Skroderdienas Silmačos», var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās. Patlaban biļešu cenas ir no septiņiem līdz 20 eiro, bet no marta biļetes maksās no 10 līdz 25 eiro. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja pasākumā būs bez maksas.

Švika cer, ka laikapstākļi būs labvēlīgi un cilvēkiem būs liela interese par šo pasākumu. Ņemot vērā to, ka pasākumu norises vietā ir plaša teritorija, tiks nodrošinātas arī telšu vietas. Viņa cer, ka Nacionālā teātra brīvdabas izrādi Druvienas estrādē noskatīsies 8000 skatītāju.

Rubenis informēja, ka teātra brīvdabas iestudējumu, ko var uzskatīt par unikālu notikumu, iemūžinās Latvijas Televīzija.

Nacionālajā teātrī izrāde «Skroderdienas Silmačos» būs skatāma no 16.jūnija līdz 21.jūnijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu