Jaunā laikmeta rokkoncerts - «Imagine Dragons» arēnā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

«Welcome to the new age, to the new age» («Esiet laipni aicināti jaunajā laikmetā») - skan populārākās Lasvegasas roka kolektīva «Imagine Dragons» dziesmas vārdi. Arēna mūsu galvaspilsētā gandrīz pilna, izdoti vien divi albumi, un tie abi pabijuši augstās vietās topos, veiksmīga pasaules turneja... Nudien sācies jauns laikmets, kurā rokmūzikai, lai spētu uzrunāt masas, jābūt maksimāli eklektiskai. Tāds (lasīt - eklektisks) bija arī sestdienas koncerts «Arēnā Rīga» - pa drusciņai no visa.

Imagine Dragons

30. janvārī

«Arēnā Rīga»

Jau kopš 2015. gada pavasara mūziķi aktīvi koncertē pa visu pasauli turnejas «Smoke+Mirrors» ietvaros, kurā kopumā notikušas teju 100 uzstāšanās. Rīgas koncerts šajā garajā un nogurdinošajā turnejā bija ceturtais no beigām. Vēl atlikuši trīs. Interesanti, ka pirms nedēļas grupas ģitārists Daniels (Daniel Wayne Sermon) kļuvis par tēti, taču nolēmis turēt solījumu grupai, nav skrējis uz mājām un turpinājis koncertturneju. «Mēs turam solījumus,» publikai teica solists Dens Reinoldss (Dan Reynolds).

Atgādināšu ka, «Imagine Dragons» pirms pāris gadiem jau uzstājās Latvijā, Salacgrīvas festivālā, pie galvenās festivāla skatuves pulcējot milzīgu fanu pūli. Pateicoties debijas albuma «Night Visions» neticamajiem panākumiem un ne mazāk neticamajiem otrā ieraksta sasniegumiem, grupa kļuvusi par vienu no vadošajām stadionu mūzikas apvienībām. Puišu koncerti ir jaudīgi, ar kvalitatīvām gaismām, spēcīgu skaņu, muzikāli ar plašiem, līdzi dziedamiem piedziedājumiem - to visu klātienē varējām baudīt arī Rīgā.

Jau esmu rakstījis, ka, manuprāt, grupas panākumu pamatā ir tas, ka mūziķi prasmīgi savā mūzikā sakompilējuši pēdējo desmit gadu topos pārbaudītas poproka klišejas. Aizgūstot šo to no «Coldplay», šo to no dabtstepa, šo to no «The Killers», «Nickleback» no «Mumford and Sons» folka, pat «One Direction». Spēcīgs ir arī vīrišķīgais solista Dena Reinoldsa vokāls, kas liekams blakus Braiena Adamsa, Brūsa Springstīna u.c. roka kungu mazliet piesmakušajam, zemajam baritonam. Arī Rīgas koncertā uz skatuves tika uzstiepts milzīgs izgaismots japāņu taiko bungu toms «Monster truck» auto riepas diametrā, pa kuru Dens un arī citi mūziķi ik pa laikam sirsnīgi vālēja. Tiesa, klausoties šīs perfekti dramaturģiski sacerētās dziesmas, perfektos aranžējumus (i mandolīna, i Stomp bungas...),

nepamet sajūta, ka «Imagine Dragons» nemaz nav īsta grupa - tie tiešām ir iedomāti pūķi, kurus savās auklās vada kāda datorprogramma, kas ģenerē hitus.

Ar labu vārdu jāpiemin arī koncerta iesildītāji - Francijas krastos dzimušais britu un austrāliešu sērferu kvartets «Sunset Sons», kas šogad tika iekļauts BBC music sarakstā «Sound of music 2015». Puiši spēlēja tradicionālu dienvidroku «Kings of Leon» garā, turklāt grupas solists gan tembrāli, gan arī pat vizuāli nekautrējās slēpt šo izteikto līdzību. Aprīlī «Sunset Sons» izdod savu lielo debijas plati, tad arī redzēsim, kā puišiem veiksies. Kamēr KOL ir pieklusuši, šī varētu būt viņu lielā iespēja.

Par «Imagine Dragons» tehniski nevainojamo uzstāšanos atliek vien piebilst, ka virs skatuves atradās astoņi šauri, gareni ekrāni, kas ik pa laikam radīja gaismas stabu ilūziju vai kā citādi ilustrēja, papildināja mūziku. Arī skatuves abās malās atradās divi ekrāni, kas ļāva tālāk stāvošajiem sekot līdzi notikumiem uz skatuves. Koncerta intro atgādināja kāda mūzikla ievadu, arī pirmais skaņdarbs «Shots» izklausījās kā uzmanīga sagatavošanās, jo Reinoldsa balss izteikti skanēja no ieraksta.

Tomēr nekāda halturēšana no Dena un pārējiem puišiem nesekoja. Izpaudās gan ģitārists, kurš nodemonstrēja, ka prot spēlēt «Deep Purple» un Džimiju Hendriksu (īsti nesapratu, kāpēc tāda dīvaina ģitāras atkāpe bija nepieciešama), arī bundzinieks nospēlēja izteiksmīgu bungu solo, tas pats sakāms par Reinoldsu, kurš vairākas dziesmas izpildīja ar klusinātu sintezatora pavadījumu. Īpaši labi tika uzņemta astoņdesmito gadu diskotēku himna - grupas «Alphaville» balāde «Forever Young». Tās nozīme varētu būt simboliska, jo

Dens pagājušā gada novembrī koncertā atklāja, ka sirgst ar ankilozējošo spondilītu,

proti, viņam ir hroniska, autoimūna locītavu iekaisuma slimība, kas padara viņu stīvu un potenciāli paātrina novecošanās procesu...

Dens daudz nerunāja, taču pateica kādu būtisku lietu - mūzika vieno visus cilvēkus neatkarīgi no ādas krāsas, reliģiskās piederības un dzimuma. «Terorisms neuzvarēs!» viņš ir pārliecināts. Lai tā būtu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu