LTV jaunums – raidījums «Uzvelc tautastērpu!» jau šovakar!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV

No 7. janvāra LTV1 ēterā ceturtdienu vakaros pulksten 19:30 skatāms jauns raidījums, kurā tiks meklētas robežas starp «pareizo un nepareizo» tautastērpu. Žurnālisti Agnese Kleina un Dīvs Reiznieks katrs soli pa solim veidos savu ideālo tautastērpu, lai svinīgi to uzvilktu uz 2018. gada Dziesmu un deju svētkiem.

Dīvs Reiznieks tautastērpā tērpts, kopš viņš sevi atceras, savukārt Agnese Kleina ir viena no retajām, kura ikdienā uzdrīkstas valkāt ekstravagantos Brigitas Strodas kroņus, kuru radīšanai iedvesma rasta tradicionālajās latviešu galvasrotās. Vadoties pēc savām saknēm, Agnese izvēlējusies darināt Nīcas tautastērpu, bet Dīvs veidos Ziemeļlatgales tērpu.

«Mēs noteikti nemēģināsim pateikt, kā ir jāģērbjas šodien, nākamajos Jāņos vai uz Latvijas simtgadi,» uzsver raidījuma vadītājs Dīvs Reiznieks. «Mēs dosim iedvesmu izvēlēties: iespējams ģērbties tieši tā, kā ir norādīts grāmatā, iespējams veidot mūsdienīgas atsauces uz tautastērpu, bet var ģērbties arī pilnīgi «kreizī».»

«Mani interesē, cik ļoti mūsu robežmeklējumi starp pagātni, tagadni un mazliet arī nākotni ietekmēs cilvēkus, kuri līdz šim par to nebija domājuši,» piebilst Agnese Kleina. «Iespējams, kāds sadusmosies, apvainosies, saskums, bet varbūt kaut kur pakausī nolems – hmm, bet es nekad nebiju iedomājies, ka var arī tā! Lai kas arī tas būtu.»

Raidījums «Uzvelc tautastērpu!» ir aicinājums sajaukt kopā tradicionālo ar aktuālo un mainīgo, lai veidotos jauni risinājumi. Apzinoties to, kas mums ir bijis, un izprotot, kas vērtīgs atrodams mūsdienās, dot cilvēkiem izvēli. Ikviens var veidot savu «pareizo» vai mūsdienīgo tautastērpa risinājumu.

Pirmajā raidījumā Dīvs un Agnese pētīs, kādi dārgumi glabājas Nacionālā vēstures muzeja skapjos un kastēs. Viņiem būs iespēja pašiem aptaustīt, apskatīt un pat uzmērīt 160 gadus vecu vainagu, senās cepures, izpētīt mēteļus un atklāt, ka katrs no 14 Nīcas brunčiem ir citādāks. Tuvāk tiks izpētīti arī mākslinieces Annas Aizsilnieces tērpi, kuri pirmajā brīdī atgādina tradicionālos etnogrāfiskos tērpus, taču, apskatot tuvāk, rada daudz pārsteigumu. Ar savu personīgo stāstu par tautastērpu dalīsies Vaira Vīķe-Freiberga. Izrādās, eksprezidente savu pirmo tautastērpu varēja darināt tikai tad, kad jau bija precētas sievas kārtā. Tautastērpa trūkums savulaik bija šķērslis, lai dejotu slavenajā Kanādas deju ansamblī «Diždancis».

Taču jau nākamajos raidījumos Dīvs Reiznieks un Agnese Kleina ķersies klāt savu tautastērpu darināšanai, gūstot zināšanas no dažādiem tērpu darināšanas aroda meistariem, meklējot robežas starp «pareizo un nepareizo» tautastērpu un rādot, kāds tautastērps top mūsdienās.

«Uzvelc tautastērpu!» LTV1 ēterā ceturtdienās pulksten 19:30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu