«Eiropas Ziemassvētki» izskanēs ar Baha «Ziemassvētku oratoriju»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 30. decembrī, Torņakalna baznīcā ar baroka meistara Johana Sebastiana Baha «Ziemassvētku oratoriju» noslēgsies festivāls «Eiropas Ziemassvētki», informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Baha «Ziemassvētku oratorija» ir apjomīgs vēstījums par Jēzus dzimšanas laiku un ar to saistītajiem notikumiem. Diriģenta Risto Josta vadībā oratorijas atskaņojumā piedalīsies «Sinfonietta Rīga», Latvijas Radio koris, kā arī solisti Elīna Šimkus, Helēna Lepalāna, Olivers Kūziks un Kalvis Kalniņš.

«Ziemassvētku oratoriju» veido sešas kantātes, un šoreiz igauņu diriģents Josts, muzicējot kopā ar lielisku mākslinieku ansambli, klausītājus aicinās ieklausīties oratorijas pirmajā, trešajā, piektajā un sestajā daļā.

Bahs (1685-1750) ir viens no visu laiku izcilākajiem komponistiem. Baha atstātais muzikālais mantojums ir ļoti plašs un daudzpusīgs, ietverot gan laicīgās, gan garīgās mūzikas opusus, tostarp arī vienu no skaistākajiem Ziemassvētku mūzikas piemēriem - «Ziemassvētku oratoriju».

«Ziemassvētku oratoriju» raksturo izvērsta forma un salīdzinoši liels atskaņotājmākslinieku skaits - četri solisti, koris un baroka laikmeta orķestris. Šis cikls sastāv no sešām apjomīgām daļām - sešām kantātēm. No tām pirmās trīs balstītas uz Lūkas, bet pēdējās - uz Mateja evaņģēliju.

Baha «Ziemassvētku oratorijas» pirmatskaņojums notika divos Leipcigas nozīmīgākajos dievnamos - Svētā Toma un Svētā Nikolaja baznīcās paša komponista vadībā un saskaņā ar komponista ieceri ilga vairākas dienas. Tas saistāms ar to, ka katra no oratorijas sešām daļām stāstīja par kādu konkrētu notikumu. Tās pirmā daļa izskanēja Pirmajos Ziemassvētkos 1734.gada 25.decembrī, otrā un trešā - nākamajās dienās, ceturtā ieskandināja jaunā gada atnākšanu, piektā - gada otro dienu un sestā kantāte noslēdza šo ciklu, izskanot tieši Zvaigznes dienā - 1735.gada 6.janvārī. Domājams, ka šāda atskaņošanas prakse saglabājās līdz pat 19.gadsimtam, kad tika ieviesta tradīcija «Ziemassvētku oratoriju» uzvest vienā vakarā, un nereti atskaņot nevis visas sešas tās daļas, bet gan īpaši izvēlētus fragmentus.

Festivāla noslēguma koncerts Torņakalna baznīcā sāksies plkst.19, un biļetes uz to var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu