Atklās Dzintaru koncertzāles pirmo «Ziemassvētku festivālu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šovakar, 16. decembrī Dzintaru koncertzālē ar Losandželosas ģitāristu kvarteta koncertu tiks atklāts pirmais «Ziemassvētku festivāls», kas turpināsies līdz 7. janvārim. Koncerts sāksies plkst.19.30, bet pirms tam plkst.18 tiks atklāta režisora Roberta Rubīna veidotā «Gaismas toņu mistērija», kas būs muzikāla videoprojekcija par Jūrmalu un Dzintaru koncertzāli. «Gaismas toņu mistērija» būs baudāma līdz 20. decembrim katru dienu no plkst.18 līdz 23.

Stāstot par iecerēto gaismas šovu, režisors Rubīns skaidroja, ka tā nebūs parasta videoprojekcija, bet gan precīza vēsturiskās Dzintaru koncertzāles fasādes video apzīmēšana. Ņemot vērā ēkas vizuālās nianses, tiks radīts īpašs, 3D animēts video stāsts par Jūrmalu un Dzintaru koncertzāli ceļojumā cauri laikiem. Stāsts sāksies ar jūru un nelielu zvejnieku mājiņu jūras krastā. Tad, mainoties gadalaikiem - no pavasara uz vasaru, no vasaras uz rudeni, no rudens uz ziemu -, mainīsies arī viss apkārtējais, ko iedvesmo un pavada dabas elementi - vējš, viļņi, saule un sniegs. Noslēgumā cauri gadsimtiem stāsts aizvīsies līdz Dzintaru koncertzālei tās šīsdienas veidolā.

Savukārt «Ziemassvētku festivāls» Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē turpināsies līdz 7.janvārim.

Losandželosas ģitāristu kvartets ir «Grammy» balvas ieguvēji. Vairāk nekā 30 gadu laikā Losandželosas ģitāru kvartets, kura sastāvā spēlē Džons Dīrmens, Metjū Greifs, Viljams Kanengisers un Skots Tenants, ir kļuvis par vienu no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām visā ASV.

Kvartets regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs, tostarp Linkolna centrā un Kārnegī zālē Ņujorkā, Londonas Vigmora zālē un «Southbank» centrā, Tokijas operā un daudzviet citur.

Muzikālā kolektīva daudzveidīgais repertuārs sniedzas no Johana Sebastiana Baha līdz blūzam, iekļaujot Latīņamerikas, tālo austrumu, īru tautas mūziku un amerikāņu klasiķu skaņdarbus.

«Ziemassvētku festivāla» atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē mūziķi atskaņos gan latino, gan franču šansonu, kā arī spilgtākās kompozīcijas no «Grammy» apbalvotā albuma «Guitar heroes» un baleta svītu no Pētera Čaikovska «Riekstkoža».

«Guitar heroes» ir slavenais Losandželosas ģitāru kvarteta albums, kas tika izdots 2004. gadā un saņēma «Grammy» balvu. To uzskata par kolektīva labāko veikumu. Albums piemērots visdažādāko klausītāju gaumei, sākot no klasiskās līdz roka, popa, flamenko un kantri mūzikas cienītājiem. Tas ir veltījums Losandželosas ģitāru kvarteta dalībnieku etaloniem - ģitāristiem, kuri ietekmējuši viņu daiļradi, piemēram, Džimijam Hendriksam, Džonam Maklafinam un Četam Atkinam.

Kā ziņots, pirmais Dzintaru koncertzāles «Ziemassvētku festivāls» klausītājiem piedāvās dažādu muzikālo programmu - sākot no franču šansoniem, Raimonda Paula un Gija Kančeli kino mūzikas, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Sebastiana Baha un Pētera Čaikovska melodiskajiem skaņdarbiem līdz Arvo Perta un Valentīna Silvestrova mūzikai un Pareizticīgo Ziemassvētku nakts apgarotajiem dziedājumiem.

Akordioniste Ksenija Sidorova
Akordioniste Ksenija Sidorova Foto: Evija Trifanova / LETA

Festivāla koncertos paredzētas tikšanās ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem - Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, akardeonisti Kseniju Sidorovu, vijolnieku Raimondu Ozolu un stīgu kvartetu, Rīgas Doma zēnu kori, kontrabasistu Gunāru Upatnieku, dziedātāju Ralfu Eilandu, Nacionālo bruņoto spēku orķestri, čellistu Valteru Pūci, dziedātāju Anniju Putniņu, «Sinfonietta Riga» stīgu grupu un citiem māksliniekiem. Vairāki koncerti «Ziemassvētku festivālā» būs īpaši veltīti arī bērniem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu