Kučinska Laukšteine: Kati, kas mīt savā pasaulītē, tēlot nav viegli, bet ir interesanti!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV

Inese Kučinska Laukšteine LTV daudzsēriju filmā «Māja pie ezera» tēlo vienu no sarežģītākajām lomām - Marijas pieņemto māsu Kati, kurai ir neliela atpalicība. Kā aktrisei izdodas sadzīvot ar Kates lomu?

Iespaidi par filmēšanās procesu?

Cilvēciskā atmosfēra, kas valdīja filmēšanas laukumā, bija silta un pozitīva. Piedalīšanās filmā bija arī brīnišķīga iespēja tikties dažādu Latvijas teātru aktieriem. Tas ir tik vajadzīgi, tas uzlabo radošo asinsriti ikvienam no mums. Jo, piemēram,

mēs, perifērijas teātru aktieri, strādājam diezgan noslēgtā vidē, tāpēc filmēšanas process ir garīga un cilvēciska izraušanās no ikdienas.

Par katru cilvēku radošajā grupā – tie bija ļoti profesionāli cilvēki, kas garas stundas ļoti atdevīgi darīja savu darbu.

Kā jūs iejutāties savā tēlā?

Ar režisoru Armandu bijām pazīstami jau no studiju laikiem, viņš mazliet ir studējis arī aktiermeistarību. Bet tad dzīve viņu laikam pavilka citos ūdeņos.

Ar Kates tēlu sākums bija grūts, bet tas vienmēr tā ir ar garajiem, daudzsēriju gabaliem – sākumā vēl meklē tēla aprises. Pamazām, ejot laikam, filmēšanas procesā tēli jau aplīp ar tēla īpašībām, tu pats sāc izprast tēla domāšanu. Tā ir visiem tēliem, bet

Kate ir savdabīga ar savu pasaules uztveri. Bet savā ziņā – jo grūtāk, jo interesantāk!

Un pēc tam jau jutos kā zivs ūdenī. Grimētājas piesprauda man tik to čupčiku, un es jau jutos savā tēlā (smejas). Vispār grims ļoti palīdzēja.

Mani arī atbrīvoja tas, ka varēju nedomāt, kā izskatos, cik skaista izskatos. Jo, protams, aktrises par to domā, un tas ir pareizi un normāli. Šajā tēlā man absolūti nebija bažu par to, es pat atpūtos, jo tā bija lieta, par ko man galva nebija jālauza. Ar šo tēlu pat bija tā:

jo Kate bija kreņķīgāka, jo vairāk izpaudās tēls, jo man bija interesantāk.

Bija arī ļoti grūti brīži, jo, kad tu spēlē tādu savdabīgu cilvēku, ir bīstamība pāršaut par strīpu. Atrast robežu ir tas grūtākais. Lai tēls ir ticams.

Foto: LTV

Vai bijāt satikusi tādu cilvēku kā Kate savā dzīvē?

Nē, nebiju tādu tēlu satikusi. Taču manā aktrises biogrāfijā ir bijuši ļoti dažādi tēli. Bet, ja godīgi,

visi manis radītie tēli ir manas iztēles auglis.

Protams, režisors bija liels atbalsts tajā – bija daudz kopīgu sarunu. Arī uz Alsungu es aizbraucu pāris dienas iepriekš, lai iejustos tēlā pirms filmēšanas. Man ļoti patīk, ka Armands dod aktierim pašam telpu, kurā veidot tēlu. Viņš dot impulsus, skaidrus norādījumus, man patīk, ka Armands kā režisors zina, ko viņš grib. Nepatīk, ka režisors ir tirāns, kas diktē katru kustību un intonāciju. Man patīk, ka veidojas kopdarbs.

Viedoklis par samontēto filmu?

Man ir ļoti grūti komentēt, ja publiskajā telpā parādās viedoklis, ka rezultātā ir kādas nepilnības. Jo visi dalībnieki - gan kadrā, gan aizkadrā - ir savas profesijas «skunstnieki», meistari, tāpēc loģiski arī rezultātam vajadzētu būt ļoti labam. Daudzi saka – patīkot labāk ar katru sēriju. Sākums bijis mazliet pa lēnu. Varbūt tā ir.

Bet man tad uzreiz jādomā - kāpēc jau ar pirmo sēriju nevar dabūt tādu interesantumu un spraigumu? Es neņemos spriest, jo neesmu redzējusi visas sērijas noslogotības dēļ. Varbūt tā tomēr ir scenārija vaina?...

Jebkurā gadījumā man filmēšanas process vasarā bija ļoti radošs un brīnišķīgi pavadīts laiks.

Kates tēla raksturojums

Kate ir Marijas pieņemtā māsa. Viņas māte un vecmāmiņa noslīka ezerā, kad Kate bija pavisam maziņa. Tēvs bija dzērājs, viņš par mazuli nerūpējās, tāpēc Katei izveidojās neliela atpalicība.

Marijas Krūgas māte Lūcija nevarēja paciest, ka meitene iet postā. Viņa paņēma Kati un audzināja kā savu. Kate visu dzīvi nodzīvojusi Krūgās. Lūciju viņa uzskata par mammu, Mariju par māsu.

Pēc Lūcijas nāves Marija atgriezās Krūgās lielākoties Kates dēļ. Katei ir bail zaudēt ierasto lietu kārtību, tāpēc sākumā viņa uz Madaru ir greizsirdīga un cenšas panākt Marijas meitas aizbraukšanu. Tomēr vēlāk viņas sadraudzējas un Kate Madaru pieņem. Pavisam viegli Kate iedraudzējas ar Madaras meitu Dārtu. Dārta ir līdzīga Lūcijai, tas Katei liek viņai uzticēties.

Kate ir klāt un piedalās visos notikumos Krūgās. Bet viņai ir pašai sava pasaulīte. Tajā viņa izgaiņā mākoņus, lai būtu labs laiks, sarunājas ar gotiņu un veido maģiskas ziedu kompozīcijas pret ļaunu aci.

Katei bija draugs - Kaibutu Jānis, Imanta brālis. Jānis nomira ar meningītu. Kate regulāri apmeklē viņa kapu un sarunājas ar Jāni.

Savā dzīvē Kate redzējusi un pieredzējusi daudz. Tāpēc, neskatoties uz viņai piemītošo bērnišķību, Kate dod negaidīti saprātīgus padomus Madarai un Marijai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu