Ceļvedis Lāčplēša dienā: lāpu gājiens, parāde, Latvijai veltītie koncerti u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lāčplēša dienā aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas atgādina par 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku! Piedāvājam ieskatu pasākumos, kas saistāmi ar Lāčplēša dienu.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

11.novembrī Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi Rīgā

Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar vairākiem piemiņas pasākumiem - Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, lāpu gājienu, vainagu nolikšanas ceremoniju Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī ar piemiņas brīdi Sudrabkalniņā. Līdztekus tam notiks kultūras pasākumi - izstādes, kā arī vairāki koncerti kultūras centros un dievnamos.

11.novembrī Lāčplēša dienas piemiņas paskumi sāksies plkst. 9.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi. Jau tradicionāli piemiņas pasākums notiks Sudrabkalniņā, kur piedalīsies valsts un Rīgas domes amatpersonas, kā arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. Pasākumā skanēs orķestra «Rīga», vīru kopas «Vilki» un Rīgas Amatniecības vidusskolas kora muzikālais sniegums.

No plkst. 16.00 līdz pat vienpadsmitiem vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums «Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem». Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu un rokgrupas «Skyforger» koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Kā katru gadu, arī šogad Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā notiks koncerts «Daugavmalā mierīgs vakars» ar koru un solistu instrumentālistu piedalīšanos.

Bez piemiņas pasākumiem Rīgā notiks arī Lāčplēša dienai veltīti koncerti. Rīgas Latviešu biedrības namā būs dziesminieku koncerts «Tu esi Latvija», Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs jaukto koru un instrumentālās grupas koncerts «Viss dots Tavā rokā». Rīgas folkloras kopu sadziedāšanās programma «Vai tādēļ nedziedāju» būs dzirdama Kultūras un tautas mākslas centrā «Ritums», bet Kultūras centrā «Mazā ģilde» ar koru un solistes Lauras Greckas piedalīšanos notiks koncerts «Brīvībai liksim savas siltas sirdis».

11.novembrī Rīgā būs apskatāmas patriotiskai tēmai veltītas izstādes, kuru ekspozīcijas izvietotas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, izstāžu zālē «Rīgas mākslas telpa» un Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

 
Folkloras kopa "Atštaukas"
Folkloras kopa "Atštaukas" Foto: http://liepajaskultura.lv

Lāčplēša dienas lāpu gājiens Liepājā

Lāčplēša dienas lāpu gājiens ir gaidītākais 11.novembra notikums Liepājā, kas šogad neierasti iepriekšējiem gadiem sāksies J.Čakstes laukumā. Pulksten 17:30 liepājnieki un viesi aicināti kopīgi pulcēties Rožu ielā pie J.Čakstes laukuma un stāties kolonnā, savukārt no pulksten 18.00 lāpu gājiena maršrutam pirmo reizi tiks pievienotas Rožu, Kuršu un Katoļu iela.

Lāčplēša dienas lāpu gājiena kolonna tiks organizēta no J.Čakstes 10. pamatskolas ēkas pa Rožu ielu un novirzīta uz Alejas ielu. Gājiens sāksies pulksten 18.00 un virzīsies maršrutā Rožu iela - Kuršu iela - Katoļu iela - Lielā iela - Rīgas iela - Raiņa iela - Oskara Kalpaka iela - Ziemeļu kapi.

Kā ziņots iepriekš, Liepājas Kultūras pārvalde aicina ikvienu 11.novembrī pulksten 17.00 apmeklēt patriotisku koncertu, kurā tiks pieminēta Latvijas valsts armijas uzvara pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Koncertā uzstāsies Liepājas teātra aktieri Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Edgars Pujāts, izpildot dažādas patriotiskas latviešu dziesmas. Par koncerta muzikālo noformējumu rūpēsies koncertmeistars Normunds Kalniņš. Koncerta programmu veido Zanda Štrausa.

Savukārt jau no pulksten 17.30 visi interesenti aicināti stāties lāpu gājienam, lai pulksten 18.00 svinīgā solī no J.Čakstes laukuma dotos uz Ziemeļu kapiem. Noslēdzoties lāpu gājienam, Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa ap pulksten 18.45 notiks piemiņas pasākums. Tajā uzstāsies mūziķis Zigfrīds Muktupāvels un koncertmeistars Jānis Miltiņš. Ar savu uzrunu karavīrus pieminēs kapelāns Dāvids Šterns, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks un 1.Zemessardzes novada komandieris Jānis Gailis. Pasākumu vadīs aktrise Karīna Tatarinova. Scenārija teksta autore Rasa Bugavičute.

Plašāka valsts svētku programma: www.liepajaskultura.lv.

 
Lāpu gājiens Valkā
Lāpu gājiens Valkā Foto: http://valka.lv, Gundega Veinberga

Lāčplēša dienas pasākumi Valkā

Trešdien, 11.novembrī, visā Latvijā svinēs Lāčplēša dienu, un arī Valkā šai dienai par godu notiks vairāki atceres pasākumi.

Plkst. 18.00 uz pasākumu «Tev mūžam dzīvot, Latvija!» aicina Valkas pamatskola. Sarīkojumu krāšņāku darīs skolēnu un skolotāju veidotais Gaismas ceļš.

Plkst. 18.00 sāksies Lāčplēša dienai veltīts svētbrīdis Valkas - Lugažu ev. lut. baznīcā .

Ap plkst.18.00 uz Raiņa ielas pie baznīcas sāksies stāšanās lāpu un sveču gājienam. Tas sāksies ap plkst.18.30 un virzīsies pa Raiņa - Ausekļa - Rūjienas ielu līdz Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapiem.

Ap plkst. 19.00 Brāļu kapos sāksies atceres brīdis kritušajiem tēvzemes varoņiem. Gājienā un Latvijas Brīvības cīņu varoņu atceres pasākumā laipni aicināts piedalīties ikviens, līdzi ņemot lāpu vai svecīti.

Aizsardzības ministrija (AM) aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, lai godinātu latviešu karavīrus, kuri 1919.gada 11.novembrī izcīnīja izšķirošo cīņu pret Bermonta karaspēku.

 
Lāpu gājiens Valmierā
Lāpu gājiens Valmierā Foto: valmiera.lv

Lāčplēša diena Valmierā

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Vidzemes koncertzālē «Cēsis» izskanēs Latvijas Radio kora 75 gadu jubilejas koncerts - elektroakustisks videostāsts «Lāčplēsis».

«Šis ir ļoti patriotisks stāsts, kura pamatā ir slavenā Aleksandra Rusteiķa filma «Lāčplēsis». Mūsu gadījumā šī filma par Latviju, par Latvijas nākotni, par Latvijas sapņiem tiks savienota ar alternatīvu skaņas celiņu. Muzikāli savienosies gan speciāli komponēta elektroniskā mūzika, gan Latvijas Radio kora senāki ieraksti, gan arī dzīvais izpildījums. Tā būs mūsu versija par ideālo Latvijas valsti,» stāsta Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava.

Elektroakustiskais videostāsts apvieno mūsdienu kora un vokālo mūziku ar vēsturisku kino materiālu - Latvijas Kultūras kanonā iekļauto Rusteiķa 1930.gadā veidoto mākslas filmu «Lāčplēsis». Šī filma tika veltīta Latvijas neatkarības desmitgadei un kļuva par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē.

Filmas darbība risinās divos laikmetos - mītiskajā un Latvijas brīvības cīņu laikā. Līdzīgi arī projekta muzikālais «celiņš» ir veidots divos paralēlos slāņos, saglabājot oriģinālo filmas mūziku un papildinot ar 20.gadsimta pirmās puses kora mūzikas izcilākajiem piemēriem. Koncertā sinhronizēsies dzīvā izpildījuma burvīgums ar filmas oriģinālierakstu, bet dzīvās elektronikas skaņuraksts ar Kristapa Pētersona kontrabasa solo.

Cēsīs ir senas valsts svētku svinēšanas tradīcijas, tostarp lāpu gājiens un svecīšu iedegšana Lāčplēša dienā. Latvijas Radio kora jubilejas koncerts «Lāčplēsis» ir koncertzāles «Cēsis» dāvana cēsniekiem un pilsētas viesiem svētkos, un tā sākums paredzēts plkst.20 pēc pasākumiem Pils parkā.

 
vēsturiskā piemiņas filma «4X4 par Brīvību»
vēsturiskā piemiņas filma «4X4 par Brīvību» Foto: Ekrānšāviņš no video youtube.com

Valsts svētku pasākumi Jaunpils pusē

Viesatu kultūras namā un bibliotekā

01.11.-01.12. Viesatu bibliotēkā apskatāma izstāde - «11.novembris, Lāčplēša diena»

11.11. Plkst. 19:00 pie Viesatu upes laivu piestātnes atceres pasākums kopā ar folkloras kopu «Viesi», veltīts Lačplēša dienai. Līdzi ņemt svecītes.

Jaunpils kultūras namā un muzejā

11.11. plkst. 10:50 Jaunpils muzejs aicina doties uz Lāčplēša stundu kopā ar Jaunpils vidusskolas jauniešiem. Piemiņas brīdis Rubuļu kapos, lai godinātu brīvības cīnītāju Pēteri Priedīti. Izbraukšana uz Rubuļu kapsētu ar autobusu no Jaunpils vidusskolas plkst. 10:50. Visus aicinām pievienoties!

11.11. Plkst. 18:00 Lāčplēša dienas gaismas gājiens. Svinīgs brīdis pie Jaunpils vidusskolas, plkst. 18:20 gaismas gājiens līdz Jaunpils pils laukumam, plkst. 19:00 atceres brīdis pils laukumā, āra kino - vēsturiskās piemiņas filma «4X4 par Brīvību» pirmizrāde.

11.11.-18.11. Patriotiskās nedēļas ietvaros Jaunpils muzejā apskatāma izstāde «Brīvības cīņas Latvijā un Jaunpilī». Izstāde veltīta Jaunpils Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem, kuri saistīti ar Jaunpili.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Lāčplēša dienā Jelgavā notiks tradicionālais Lāpu gājiens

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, plkst.17 pašvaldība jelgavniekus aicina doties tradicionālajā Lāpu gājienā no Dambja ielas līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem Stacijas parkā, ziņo Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Gājiena dalībnieki aicināti pulcēties pie Zemessardzes 52. kājnieku bataljona Dambja ielā no plkst.16.30. Plkst.17 lāpu gājiens sāksies Dambja ielā, tālāk virzīsies pa Lielo, Pasta un Stacijas ielu līdz piemineklim Jelgavas atbrīvotājiem jeb Lāčplēša piemineklim Stacijas parkā. Visa maršruta garumā gājienam varēs pievienoties tā beigās.

Ap plkst.17.40 gājiens noslēgsies pie pieminekļa ar svinīgu piemiņas brīdi Jelgavas atbrīvotājiem. Gājienā ar lāpām aicināti piedalīties uzņēmumu kolektīvi, iestāžu, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī ikviens jelgavnieks.

Autovadītājiem būšot jārēķinās, ka lāpu gājiena laikā attiecīgajos ielu posmos uz laiku tiks slēgta satiksme.

11.novembrī Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu, kad tiek izrādīta cieņa neatkarīgās Latvijas armijas karavīriem, kas izcīnīja uzvaru pār tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Alūksnes novadā notiks vairāki Lāčplēša dienai veltīti pasākumi

Trešdien, 11.novembrī, Alūksnē un daudzviet novadā notiks virkne Lāčplēša dienai veltītu pasākumu, informēja Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Alūksnē dažādas svētku norises notiks visas dienas garumā, un tajās piedalīsies gan vietējā skolu jaunatne, gan Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas, Zemessardzes 31. bataljona un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vienības. Alūksnes muzejā būs iespēja apskatīt izstādes «Latvijas ugunsdzēsībai 150» un «Alūksnes pilsētas tiesību iegūšana un Alūksnes pilsētas ģerboņu vēsture», savukārt no plkst. 14 līdz 17.30 Jaunās pils pagalmā būs iespēja iepazīties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniku.

No plkst.14.30 pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru atdusas vietām Alūksnes Lielajos kapos guls ziedi, bet plkst.15 Garnizona kapos notiks piemiņas brīdis. Plkst.16 ikviens aicināts piedalīties Lāčplēša dienai veltītajā dievkalpojumā Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Pēc dievkalpojuma karavīri, zemessargi un skolu jaunieši dosies uz Alūksnes Jauno pili, pie kuras plkst.17 notiks piemiņas pasākums un skolēnu militārās sporta spēles «Lāčplēša stafete 2015» uzvarētāju apbalvošana. Pēc piemiņas brīža, aptuveni plkst.17.30, visi aicināti pievienoties lāpu gājienam uz 7.Siguldas kājnieku pulka pieminekli, kur ap plkst.18 notiks Lāčplēša dienai veltīts svētbrīdis.

Arī citviet novadā 11.novembrī notiks piemiņas brīži un lāpu gājieni. Annas pagasta Ezeriņu kapos plkst.11.30 sadarbībā ar Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas pedagogiem un audzēkņiem būs pasākums par Latvijas brīvību kritušo karavīru piemiņai. Plkst.13 Lāčplēša dienai veltīts piemiņas brīdis būs Karvas Brāļu kapos Alsviķu pagastā. Plkst.16 piemiņas brīdis notiks Pededzē un arī Zeltiņu kapos.

Savukārt plkst.16.30 lāpu gājieniem varēs pievienoties gan Jaunalūksnes pagasta Bejā, kur no novadpētniecības centra gājiens dosies uz Somu karavīru Brāļu kapiem, gan arī Mālupē, kur no pagasta pārvaldes ēkas lāpu gājiens virzīsies uz piemiņas brīdi Mālupes kapos. Plkst.17 lāpu gājiens notiks arī Liepnas pagastā, kā arī Mārkalnes pagastā.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Ventspilī notiks Lāčplēša dienai veltīti pasākumi

Trešdien, 11.novembrī, Ventspilī gaidāmi vairāki Lāčplēša dienai veltīti pasākumi, informēja Ventspils Kultūras centra producente Inese Marcinkiana.

Plkst.16 Galvenajā bibliotēkā norisināsies eseju konkursa «No vēstures līdz mūsdienām» uzvarētāju apbalvošana un starptautiskā projekta «Lielais stāsts» noslēguma pasākums, kurā tiks demonstrētas projekta gaitā veidotās filmas.

Plkst.18 Rātslaukumā notiks svinīga jauno zemessargu uzņemšana Zemessardzes 46.kājnieku bataljonā. Plkst.18.30 sāksies lāpu gājiens no Rātslaukuma līdz Meža kapiem. Gājiens virzīsies pa Annas ielu, Kuldīgas ielu, Ganību ielu, Lielo prospektu, Saules ielu, Aizsaules ielu un noslēgsies Meža kapos. Gājienā piedalīsies zemessargu, robežsargu un jaunsargu vienības, Ventspils tehnikuma audzēkņi, Ventspils Augstskolas studenti, kā arī citi interesenti. Gājienā iedzīvotāji aicināti piedalīties ar savu svecīti vai lāpu.

Plkst.19 notiks piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta.

No plkst.20 notiks latviešu tautas ornamenta «Akas zīme» veidošana Reņķa dārzā kopā ar folkloras kopu «Laipa». Ikviens aicināts piedalīties ornamenta veidošanā ar savu līdzpaņemto svecīti.

 
Ilustratīvs attēls ar lāpu gājienu
Ilustratīvs attēls ar lāpu gājienu Foto: LETA

Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas diena Jūrmalā

11. novembra, Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienas, centrālais notikums Jūrmalā tradicionāli būs lāpu gājiens un piemiņas brīdis pie kapteiņa P.Zolta pieminekļa.

Šī gada pasākuma norisē - lāpu gājiena maršrutā - būs nelielas izmaiņas. Jūrmalas iestāžu un uzņēmumu darbinieki, skolēni, skolotāji un audzēkņu vecāki aicināti pulcēties no plkst.17.00 auto stāvlaukumā (Raiņa iela 39a) pretī Slokas pamatskolai. Gājiens sāksies plkst. 17.30, tā maršruts: Raiņa iela 39a - Raiņa iela - kapteiņa P.Zolta iela - Kaugurciema iela - kapteiņa P.Zolta piemineklis Kaugurciemā.

Plkst. 18.00 pie kapteiņa P. Zolta pieminekļa Kaugurciemā sāksies piemiņas brīdis ar ziedu un svecīšu nolikšanu, pieminot Lāčplēša ordeņa kavalierus un cīnītājus, uzstāsies dziesmu kopa «Latvju strēlnieki».

Piemiņas pasākumu laikā 11. novembrī tiks ieslēgts pilsētas svētku apgaismojums uz Lielupes tilta, Dzintaru pārvada, Raiņa ielā, Nometņu ielā, Lienes ielā un Ķemeros.

Lai nodrošinātu lāpu gājiena drošu virzību, 11. novembrī noteikti šādi satiksmes ierobežojumi:

  • no plkst. 7.00 līdz plkst. 18.00 būs aizliegts iebraukt gājiena dalībnieku pulcēšanās vietā, stāvlaukumā Raiņa ielā 39A;
  • no plkst. 16.30 līdz plkst.18.30 tiks slēgta satiksme Raiņa ielā posmā no Satiksmes ielas līdz Tirzas ielai;
  • visā gājiena maršrutā tiks nodrošināta gājiena dalībnieku droša virzība, pēc nepieciešamības slēdzot satiksmi.

Arī Ķemeros plkst. 17.00 sāksies lāpu gājiens, sākot no Ķemeru vidusskolas (Tukuma iela 10) - Robežu iela - A.Upīša iela - ar svētbrīžiem pie Ķemeru ev.lut. baznīcas un Svēto Apustuļu Pētera un Pāvila Ķemeru pareizticīgo baznīcas - Tukuma iela, Ķemeru vidusskola. Ķemeru vidusskolas kolektīvs aicina pievienoties skolēnu vecākus, ķemerniekus un visus interesentus, ņemot līdzi savas lāpas un svecītes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu