«Sinfonietta Rīga» uzstāsies kopā ar zviedru klarnetistu Emīlu Jūnasonu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» 14. novembrī Lielajā ģildē piedāvās koncertu «»Sinfonietta Rīga» un ziemeļu klarnetes zvaigzne Emīls Jūnasons», kurā solists būs par klasiskās mūzikas rokzvaigzni dēvētais zviedru klarnetists Emīls Jūnasons. Koncertprogrammas fokusā būs zviedru mūzika un par tradīciju kļuvušais ikgadējais latviešu kamersimfonijas pirmatskaņojums - šoreiz jaunu skaņdarbu orķestrim radījis komponists Andris Dzenītis. Tam līdzās būs zviedru komponistu Kristiana Lindberga un Jūnasa Valfridsona mūzika, kā arī britu skaņraža Tomasa Adesa kamersimfonija, informēja «Sinfonietta Rīga» sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane.

Pie diriģenta pults būs Normunds Šnē.

Šnē aizsāktā kamersimfoniju ciklā ik gadu pēc «Sinfonietta Rīga» pasūtījuma jaunu kamersimfoniju rada kāds no latviešu komponistiem. Šis būs cikla desmitais koncerts. Šoreiz koncertā klausītāju un mūzikas kritiķu vērtējumam tiks nodots Dzenīša simboliskais pirmsspēka un grēka pretrunas dialogs kamersimfonijā «SIN(Fonietta)».

Vēl kāda muzikāla intriga būs zviedru jaunās paaudzes komponista Valfridsona opusa «Biķernieku mežs» pirmatskaņojums. Skaņdarbs ir rezultāts komponista un orķestra «Sinfonietta Rīga» sadarbībai aizvadītā gada rudenī, kad komponists, pateicoties Zviedrijas mākslas padomes atbalstam, viesojās pie «Sinfonietta Rīga» kā rezidējošais komponists.

Kamermūzikas žanra smalkumi būs klausāmi britu skaņraža Adesa partitūrā. Viņa «Kamersimfonija» ir skaidrs un pārliecinošs pieteikums simfoniskās formas pārnesumam kamermūzikas audeklā. Adess ir dzimis 1971. gadā, studējis Londonā un jau paguvis radīt ievērojamu skaitu muzikālu sacerējumu un iegūt atpazīstamību visā pasaulē. Izdevums «Londonist» 2012. gadā iekļāvis Adesu savā izcilāko dzīvo laikmetīgās mūzikas autoru desmitniekā.

Savukārt koncerta solists, virtuozais zviedru klarnetists Jūnasons Rīgā atskaņos skaņdarbu, kuru īpaši viņam 2013.gadā sacerējis zviedru trombonists un komponists Lindbergs. Klarnetes koncerta «The Erratic Dreams of Mr. Grönstedt» muzikālajā valodā var nolasīt Endrū Loida Vēbera vitalitāti, Volfganga Amadeja Mocarta melodiskumu un spilgtas zviedru mūzikas krāsas.

Koncerts Lielajā ģildē sāksies plkst.19. Biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu