Jukonas ekspedīcijas noslēgumam aprit seši gadi (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Tieši pirms sešiem gadiem 2008. gada 18. septembrī noslēdzās piecu latviešu dēkaiņu ekspedīcija, kurā viņi ar kanoe laivām devās lejup pa Jukonas upi, izbraucot vēsturiskā zelta drudža posmu gar mežonīgajiem upes krastiem Aļaskā. Vēsturiskā ekspedīcija noritēja divās daļās. Viss aizsākās 2002. gada sākumā, kad radās ideja, kurai ātri pievienojās sekotāji, un jau vasarā pieci latvieši laida kanoe laivu Jukonas upes iztekā Kanādā un devās pretī savam mērķim – iztekai Beringa jūrā. Pieredzes trūkums un dažādi citi apstākļi ļāva pievarēt tikai mazāk par pusi distances.

Ekspedīcija turpinājās 2008. gadā, kad piedzīvojumu meklētāji Māris Olte, Raimonds Dombrovskis, Sandris Jūra, Andis Pikāns un Jānis Kļaviņš devās paveikt iesākto uzdevumu. Laivošana pa mežonīgo upi turpinājās no tās pašas vietas, kur tā tika noslēgta pirms sešiem gadiem – Circle pilsētiņā.

Pazīstamais makšķerēšanas eksperts Māris Olte ik pa laikam sūtīja ārkārtīgi interesantas vēstules, kuras izlasīt vajadzētu katram piedzīvojumu meklētājam.

Daudz labāk sagatavojušies un ar ievērojami lielāku pieredzes bagāžu ceļotāji devās vairāk kā 1800 km garajā piedzīvojumā lejup pa Jukonas upi. Atlikusī distance ir došanās pretī nezināmajam, jo par šo mežonīgās upes daļu ir skopa informācija, kura bieži izrādās pilnīgi aplama un maldinoša. Zivju drauga Māra Oltes vārdi norādēm: «Killinga grāmatā «Teiksma par Jukonu», kas mums savulaik kalpoja kā vienīgais izziņas līdzeklis par jaunajiem laikiem pie Jukonas, ir neapšaubāmi daudz faktu pārspilgtinājumu, kurus var saukt arī par meliem». Lai izdzīvotu civilizācijas maz skartajā apvidū, ir jāseko līdzi veselajam saprātam un jābūt vienotiem lēmumos.

«18. septembrī, pūšot skarbam ziemeļu pretvējam un ar lietu Imonakā, ap 13.00 pēc vietējā laika finišēja Jukonas ekspedīcija. Četrdesmit vienā dienā nobraukti ap 1800 kilometru, tagad līdz jūrai palikuši vien nieka 15 km. Vai tos lūkosim veikt - tas visdrīzāk atkarīgs no laika apstākļiem,» tā Māris Olte nobeidz savu pēdējo dienasgrāmatas piezīmi par ekspedīciju.

Par to kādi piedzīvojumi un ķibeles ilgajā ceļojumā varēs uzzināt Sandra Jūras režisētajā dokumentālajā filmā «Jukonas Skartie», kuras pirmizrāde notika jau vasaras vidū Rīgas un vairāku citu Latvijas pilsētu kinoteātros. Nākamā iespēja noskatīties mežonīgo ekspedīciju būs LTV 7 kanālā 3. novembrī, kad tiks demonstrēta pirmā no trim sērijām.

onthewayoffreedom.com

Filmu DVD formātā varēs iegādāties no 1. novembra.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu