Rīgas Domā Arvo Perta albuma «Adam's Lament» programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālā 26. septembrī Rīgas Domā tiks atskaņota mūzika no komponista Arvo Perta albuma «Adam's Lament», kas saņēmis prestižo mūzikas ierakstu balvu «Grammy», informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Koncertā apvienosies visi balvu ieguvušā albuma dalībnieki - «Sinfonietta Rīga», Latvijas Radio koris, Igaunijas filharmonijas kamerkoris, vokālais ansamblis «Vox Clamantis», Tallinas kamerorķestris, solisti Tui Hirva un Rainers Vilu, bet pie diriģenta pults būs diriģents Tenu Kaljuste.

«Perta mūzikā ir dziļš vēstījums. Tā dod stabilitātes sajūtu mūsdienu cilvēkam, kas šajā baisajā tempā ir zaudējis orientierus. Visā pasaulē cilvēki sajūt nepieciešamību pēc šādas mūzikas, kas ir pilna ticības un mīlestības. Esmu tik laimīgs, ka mēs varam būt kolēģi. Es Pertu pazemīgi saucu par savu vecāko brāli,» stāstījis Rudens kamermūzikas festivāla patrons Pēteris Vasks.

Perta mūzikas albumā ar nosaukumu «Adam's Lament» ir iekļauti skaņdarbi - «Adam's Lament», «Beatus Petronius», «Salve Regina», «Statuit ei Dominus», «Alleluia-Tropus», «Mūks Agatons», «Igauņu šūpuļdziesma» un «Ziemassvētku šūpuļdziesma». Šo skaņdarbu ieraksts notika 2011.gada novembrī Tallinas Niguliste baznīcā. Albumu izdevis Minhenes skaņu ierakstu nams «ECM», kas jau gadiem izdod Perta mūziku. Pērn albums saņēma mūzikas ierakstu industrijas augstāko novērtējumu - «Grammy» balvu nominācijā «Labākais kora mūzikas atskaņojums».

Igauņu komponists Perts kļuvis par mūsdienu atskaņotāko komponistu. Vērojot dabas harmoniju un iedziļinoties baznīcas zvanu skaņu likumībās, komponists radījis savu kompozīcijas tehniku - «tintinnabuli».

Perts dzimis Igaunijas vidienē - Paidē. 1960. gados, meklējot pašizteiksmes formas mūzikā, viņš rakstījis dažādās avangarda tehnikās, līdz pēc ilgāka klusēšanas perioda septiņdesmito gadu sākumā nācis klajā ar savu «tintinnabuli». Varas iestādes viņa mūziku aizliedza, un Perts emigrēja uz Rietumiem, kur vispirms uzturējās Vīnē, pēc tam Berlīnē. Patlaban Perts atgriezies Igaunijā, saņēmis virkni dažādu apbalvojumu un goda zīmju visā pasaulē.

Perta «Adam's Lament» ir 2009. gadā komponēts darbs korim un stīgu instrumentiem, ko pasūtīja Stambula kā «Eiropas kultūras galvaspilsēta 2010» un Tallina kā «Eiropas kultūras galvaspilsēta 2011». Perts izmantojis tekstu, ko radījis Svētais Siluans no Atosa kalna (1866-1938). Viņš bijis pareizticīgo baznīcas pārstāvis, askēts, ko sauca par «visautentiskāko 20.gadsimta mūku».

«Man pašam Ādams - tas ir kopīgs termins, ne tikai lai nosauktu visu cilvēci, bet arī lai apzīmētu katru indivīdu, neraugoties uz laikmetu, sociālo stāvokli vai reliģisko piederību. Šis kolektīvais Ādams cietis un žēlojies uz šīs zemes gadu tūkstošiem. Mūsu priekštecis Ādams paredzēja cilvēces traģēdiju un piedzīvoja to, juzdamies vainīgs un atbildīgs par savu grēkā krišanu. Cilvēces kataklizmas viņš izcieta visdziļākajā izmisumā un mokās, kam nav remdinājuma,» par kompozīciju stāstījis komponists.

Koncerts notiks sadarbībā ar «Nargen» festivālu Igaunijā. Tas ir iekļauts Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā «Tete-a-tete 2015».

Kā ziņots, Rudens kamermūzikas festivāls no 18. septembra līdz 16. oktobrim notiks Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu