Aija Tērauda: «Tikai biznesā orientēts mākslinieks gūs panākumus Amerikā» (42)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Modele, kura nebaidās sekot saviem mērķiem un nu jau dzīvo Amerikā, filmējas dažādās kinofilmās, ir iepazinusi daudzas Holivudas slavenības, zina noslēpumu, kas palīdz izsisties šovbiznesā, viss slēpjas tajā, vai mākslinieks ir biznesā orientēts un spēj sevi pārdot. Galvenais ir dzīvot, nevis baidīties to darīt.

Karjeru sākāt kā modele, kā tam pievienojās klāt vārdi – producente, aktrise?


Jā, mana karjera sākās kā modelei Rīgā, Milānā un Ņujorkā. Mana Ņujorkas menedžere aizsūtīja mani uz atlasi filmai «Spider Man 3», kur vajadzēja modeles filmēšanai, man ļoti iepatikās būt filmēšanas laukumā. Sāku apmeklēt aktieru kursus «HB» studijā un pēc tam «MTB» studijā Ņujorkā. Kopā ar vīru Dereku Purvisu producējām filmu «Airtight». Šeit Amerikā filmu un televīzijas industrijas ir bizness, ir jāpiedāvā un jāveido savi projekti, ar savām oriģinālām idejām.

Kāpēc tieši Amerika, nevis, teiksim, Krievija vai Vācija, kurp parasti dodas latvieši, ja saņemas kādam citā valstī parādīt savu talantu…

Amerikā es dzīvoju ļoti ilgu laiku, un man patiešām šeit patīk, dzīvesstils un darba iespējas ir lieliskas. Pieradu pie Ņujorkas un ātra dzīves ritma. Pirms gada mēs ar vīru pārcēlāmies no Ņujorkas uz Losandželosu, šeit ir savādāks, daudz mierīgāks dzīves ritms, ja salīdzina ar Ņujorku. Kā arī lielākas iespējas filmu un televīzijas industrijā, attiecīgi arī daudz lielāka konkurence.

Nebija bail riskēt, savākt mantiņas un pārvākties uz pavisam citu kontinentu?
Man patīk riskēt un patīk arī pārmaiņas.



Kas neriskē, tas nedzer šampanieti?

Man labāk patīk teiciens - «If you don't go for your dreams, what is your life about?» (Ja neseko saviem sapņiem, kāpēc tad dzīvo?)



Kā jūs iedrošinātu Latvijas māksliniekus saņemties un sekot sapnim?

Attiecīgi cik liela izmēra sapņi piemīt katram indivīdam?! Bez konkrētiem mērķiem neviens mākslinieks nekur tālu netiks. Tikai biznesā orientēts mākslinieks gūs panākumus Amerikā. Māksliniekam ir jāzina savs talants - produkts, ko viņš vēlas pārdot - no sākuma menedžerim, tad aģentam, reklāmas cilvēkam, atlašu direktoriem, producentiem, režisoriem.

Kura no visām kino lomām ir jums pašai nozīmīgākā? Kāpēc?


Seriāla «The Knick» loma, kurā spēlēju misis Kravetzu, es varēju spēlēt latvieti amerikāņu televīzijas seriālā. Šādas lomas šeit Amerikā nav, jo pārsvarā visi raksta lomas imigrantiem no Krievijas.

Pēdējā lielākā loma noteikti ir dalība seriālā «The Knick», noteikti fantastiska sajūta, ka kāda tik liela un talantīga personība kā Stīvens Soderbergs jūs personīgi izvēlējās lomai!


Jā, es biju ļoti priecīga, uzzinot, ka esmu direktora izvēle šim projektam. Stīvens ir ļoti talantīgs cilvēks, un filmēšanas laukumā viņš strādā kā režisors, producents un redaktors.


Vai ir kāds tēls, loma, kuru jūs vēlētos nospēlēt?


Jā, es gribētu nospēlēt kara korespondenti mūsdienu mākslas filmā.

Filmējoties Holivudas filmās, noteikti esat satikusi daudzas slavenības, par kuru redzēšanu sapņo tik daudzi cilvēki…


Jā, patiešām esmu satikusi daudzus cilvēkus, kuri ar savu darbu, talantu un milzīgo gribasspēku ir ierindojušies slavenu cilvēku sarakstos. Kā dažus no tiem var minēt Stīvenu Soderbergu, Brūsu Vilisu, Eštonu Kačeru, Martinu Skorsēzi. Sāku rakstīt sarakstu, bet tas izrādīsies ar vismaz simts cilvēku vārdiem, ja ne vairāk.

Mērķis, kuru vēlaties sasniegt savā karjerā?


Es vēlos producēt un filmēties savas kompānijas izveidotā projektā - filmā, kura gūs panākumus visā pasaulē un tiks iekļauta Oskara ceremonijā šeit, Losandželosā. Man ļoti patika piedalīties radošajos un filmēšanas procesos, kad strādāju par mākslas filmas «Airtight» producenti. Pašlaik mums montēšanas procesā atrodas trīs filmas, kurās esmu iesaistīta radošajā un arī producēšanas procesā.

Vai tieši atlasēs citi aktieri, dažādas viltībiņas nav grūtākais visā aktrises karjerā?


Atlasēs vissvarīgākais ir būt ļoti labi sagatavotai, ja būšu piemērota visiem kritērijiem, ko producenti, rakstnieki un režisors ir iedomājušies, es dabūšu lomu. Pārējās 13 vai 20 aktrises, kuras ir uzaicinātas uz šo atlasi, nekādu iespaidu manā dzīvē neatstāj. Lai saņemtu uzaicinājumu uz atlasi, ir jāiziet cauri vēl vienai atlasei, kurā apskatīšanai atlases direktoram ir iesniegtas vismaz 2000 aktrišu. Lai tiktu pie aģenta, arī ir jāstrādā, jo viņi nedēļā saņem vairāk nekā 1000 e-pastu, kuros kāds izsaka vēlmi ar viņiem sadarboties.


Mākslinieki – aktieri, mūziķi - nereti iekļūst mākslinieciskajā bohēmā un ar to aizraujas, kā jums ir ar šo lietu?


Aktiermāksla ir bizness. Ar bohēmu aktieri nodarbojās pagājušajā gadsimtā vai arī turpina nodarboties tie, kuri ir jauni un tērē laiku šādam dzīvesveidam vai arī vienkārši mīl šādu dzīvesveidu. Es pie viņiem nepiederu.

Vai nav grūti iemācīties lomām tekstus? Ir kāds īpašs veids, kā to darāt?

Man ir jābūt vienmēr gatavai, var būt tā, ka šovakar varu dabūt scenāriju, kurā ir desmit lapas un tās jāiemācās no galvas rītdienas atlasei. Man vislielākais bija, kad no galvas uz nākamo dienu mācījos četrpadsmit lapas. Pastāvīgi trenēju atmiņu, mācos dažādus tekstus no galvas. Īpašs veids ir lasīt televīzijas vai filmu scenārijus un mācīties tos no galvas.

Esat spēlējusi dažādu profesiju, izcelsmju, sociālo slāņu sievietes, kā noskaņojaties lomām? Lasāt grāmatas, mēģināt pārdzīvot to, ko pārdzīvo jūsu tēls, vērojat līdzīgus personāžus dzīvē?

Lomām noskaņoties palīdz filmas un grāmatas par noteikto laiku. Parasti režisors vai rakstnieks izstāsta savu vīziju par konkrēto lomu un es iejūtos nepieciešamajā lomā. Mēģinājumi ir ļoti svarīgi.

Cik liela nozīme gandarījumam par labi padarītu darbu ir slavai un panākumiem?


Gandarījums par labi padarītu darbu ir manis pašas iekšējā sajūta – ja patiešām viss izdevās labi un esmu apmierināta ar paveikto. Panākumi manā profesijā ir jauni projekti. Slava nav gandarījums, tas ir blakusprodukts, dažreiz ļoti patīkams.

Kad Aija nefilmējas, nav modele, nenodarbojas ar producēšanu, ko viņai patīk darīt? Kā pavadāt brīvo laiku?


Es nodarbojos ar jogu, spēlēju tenisu, man patīk brīvdienas pavadīt pie okeāna Malibu pludmalē kopā ar vīru.

Kāda ir netipiskākā lieta, varbūt šokējošākā, kuru uzzinot cilvēki ir pārsteigti?


Iemācījos smaidīt tā kā amerikāņi un uz jautājumu - «how are you?» (kā tev iet?) atbildēt: «Fantastic!» (Fantastiski.) Tā patiešām ir vienkāršāk dzīvot.

Komentāri (42)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu