Sv. Pētera baznīcā koncertuzveduma «Dagdas skiču burtnīcas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Sv. Pētera baznīcā ceturtdien notiks koncertuzveduma «Dagdas skiču burtnīcas» pirmizrāde, pavēstīja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Kristīne Lipenite. «Dagdas piecas skiču burtnīcas» ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem. Kāds rakstnieks, vārdā Dagda, domā, vēro, aizceļo, atgriežas, mīl un pieraksta to visu. Rainis saka – tas ir romāns dzejoļos.

Muzikālais uzvedums «Dagdas skiču burtnīcas» ir domubiedru Ievas Paršas, Uģa Brikmaņa un Oresta Silabrieža idejas īstenojums, un tajā iekļauti Raiņa dzejas lasījumi līdzās astoņu Latvijas komponistu jaundarbiem. Tos radījuši dažādu paaudžu un atšķirīgu radošo rokrakstu īpašnieki - Maija Einfelde (1939), Pēteris Plakidis (1947), Mārīte Dombrovska (1977), Gundega Šmite (1977), Andris Dzenītis (1978), Oskars Herliņš (1980), Santa Bušs (1981) un Jēkabs Jančevskis (1992).

Katram komponistam bija iespēja izvēlēties jebkuru dzejoli no jebkuras skiču burtnīcas. Pavasarī kļuva zināms, ka komponistu uzmanības lokā galvenokārt bijuši krājumi «Addio bella» un «Uz mājām».

Uzvedumā piedalās dziedātāji Ieva Parša un Krišjānis Norvelis. Pie klavierēm būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kamermūzikas profesors Aldis Liepiņš. Ar altu uzvedumā piedalīsies «Sinfonietta Rīga» un kvarteta «Quadra» mūziķis Pēteris Trasuns. Ar trompeti uzvedumu papildinās LNSO un «Sinfonietta Rīga» trompetists Jānis Porietis.

Uzveduma «Dagdas skiču burtnīcas» būtiska sastāvdaļa būs videoscenogrāfija – būs redzami kadri, kas tapuši Jašas ūdeņos Raiņa agras jaunības gadu teiksmainajā vietā Jasmuižā; būs Daugavas teju vai zemūdens pārpeldēšana Dunavas pārceltuvē netālu no Raiņa bērnības vietas Tadenavas; būs skati, kas tverti no vilciena loga, šķērsojot Sēliju un Latgali. Ceļš – aizbraukšana un atgriešanās. Ūdens – mūžīgās dzīvības avots.

11. septembrī koncertuzvedums būs skatāms Rēzeknē, Latgales vēstniecībā «Gors», 12. septembrī - Jēkabpils novada Zasas kultūras namā, 12. septembrī - Madonas pilsētas kultūras namā, 8.novembrī - Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, 15. novembrī - Ventspils Pārventas bibliotēkā, bet 29. novembrī - Vidzemes koncertzālē «Cēsis».

«Dagdas skiču burtnīcas» top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas pilsētas un reģionālo sadarbības partneru atbalstu. Projekts tiek īstenots Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmas «Pastāvēs, kas pārvērtīsies» ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu