«Parādu piedzinēji» - jauns, neganti aizraujošs pašmāju detektīvs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aivars Liepiņš/Dienas grāmata

Izdevniecībā «Dienas Grāmata» klajā nācis jaunā rakstnieka Alda Bukša debijas romāns «Parādu piedzinēji», informē izdevēji. Grāmata izdota «Dienas Grāmatas» literārā projekta «Prāta piedzīvojums» ietvaros, kas tiek īstenots ar AS «Latvijas Gāze» atbalstu.

Aldis Bukšs (1985), ar augstāko izglītību politikas un tiesību zinātnēs, gandrīz desmit gadu nostrādājis dažādās finanšu iestādēs Latvijā.

Notikumi, kuros mūs ieved autors, sākas pavisam vienkārši. Mazā māsa Krista, noraizējusies par vecāku saspīlētajām attiecībām, piezvana Ritvaram uz Birmingemu, kur viņš jau vairākus gadus dzīvo un strādā, un lūdz atbraukt. Kad Ritvars ierodas dzimtajos Pļavniekos, atklājas skaudra īstenība: tēvs jau ilgāku laiku nav spējis atmaksāt kredītu un Leidumu ģimene teju, teju pazaudēs bankā ieķīlāto dzīvokli. Ritvars saprot, ka viņam kaut kas jādara lietas labā...

«Labs spriedzes romāns latviešu oriģinālliteratūrā ir diezgan liels retums. Alda Bukša pirmais darbs neapšaubāmi tāds ir. Tajā ir viss, lai interese neatslābtu ne uz mirkli: aizraujošs sižets, izsekošana un pakaļdzīšanās, policisti un kriminālās pasaules darboņi, baņķieri un uzņēmēji, draudzība un mīlestība, meli un nodevība, asaras un asinis, alkatība un gods. Turklāt

viss notiek nevis kaut kur un kaut kad, bet mūsdienu Latvijā – Rīgā, Jelgavā, Talsos – un citviet Eiropā – Anglijā un Spānijā.

Un varoņi nav shematiski tēli, kas iebīdīti sabūvētās shēmās, bet cilvēki ar miesu un asinīm,» tā Gundega Blumberga.

«Alda Bukša romānā ir neganti aizraujoša un spēcīgi savērpta sižetiskā intriga un precīzs un detalizēts sociālais un sadzīviskais ornaments. Iespējams, labs detektīvs ir visprecīzākā sociālās situācijas diagnoze. Un – varbūt lieku reizi vērts sev atgādināt vecumveco sakāmo par to, ka parāds nav brālis. Taču bez parādiem mūsdienu sabiedrība nav spējīga pastāvēt. Bet, kur parādi, tur parādu piedzinēji,» tā Guntis Berelis.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

Cieto vāku sējums, 312 lpp., izdevniecība «Dienas Grāmata», 2015

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu