Tuvojas Āraišu svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Drīz Amatas novadā atkal svētki! Sestdien, 26.jūlijā no plkst. 10.00 līdz 18.00 ciemos aicina Āraišu Ezerpils saime, piedāvājot daudzveidīgu programmu lieliem un maziem - «Podi un medus no senatnes līdz mūsdienām».

Āraišu pilsdrupās no plkst. 11.00 varēs piedalīties vaska sveču liešanā, «Arheoloģiskajos izrakumos», kā arī spēlēs un rotaļās.

Ezermalas pļavā lielajā teltī no plkst. 12.00 līdz 14.00 iespēja noklausīties trīs interesantas lekcijas jeb sarunas par podiem un medu no senlaikiem līdz mūsdienām. Alise Šulte - «Stāsti par un ap podiem», Sanita Stinkule - «Mazo podu lielie jautājumi: Kurzemes miniatūrā kapu keramika. Kas bija Jēkabs Dranda un kas bija viņa māksla» un zāļu sievas Līgas Eglītes receptes un ieteikumi «Ārstniecības augi un medus, to lietošana ikdienā» kopā ar iespēju kaut ko pagaršot vai pārbaudīt uz savas ādas.

Ezerpilī no plkst. 12.00 demonstrēs bitenieku darbarīku gatavošanu, no plkst. 14.00 māla podu gatavošanu un citus senos amatus, kā arī varēs baudīt tautas mūziku. Dziedās un spēlēs tautas vērtes kopa «Dzieti», Lodiņu ģimene un koklētājs Andris Diržininkas.

Tiem, kuri Āraišus apmeklē pirmoreiz, būs iespēja doties izzinošās ekskursijās - plkst. 14.00 gida pavadībā uz Ezerpili, plkst. 15.30 pa Āraišu apkārtnes kalniem un lejām Evas Staltmanes vadībā.

Pēc pārgājieniem un aktivitātēm būs apetīti rosinošas darbošanās Āraišu ezera Meitu salā. No plkst. 16.00 putras vārīšana māla podā un karavīru maizes cepšana. Noslēgumā Āraišu pilsdrupās plkst. 17.00 Ģikšu amatieru teātra izrāde «Preilenīte».

Visu dienu Āraišu pļavā no plkst. 11.00 līdz 16.00 kaut ko jauku, noderīgu un garšīgu varēs iegādāties amatnieku tirdziņā.

Svētdien, 27.jūlijā Svētki Amatas novadā turpinās ar Maizes dienas svinībām Āraišu vējdzirnavās. No plkst. 12.00 līdz 15.00 maizes ēdāji, cepēji, recepšu kolekcionāri novada iedzīvotāji un viesi aicināti uz Jēkabiem – jaunrudzu maizes svētkiem. Pulksten 12.00 Maizes godināšana - uz lielā Jēkabu galda vējdzirnavu priekšā rindosies mājās cepti rudzu, miežu un kviešu maizes kukulīši, pulcēsies cepēji un saimnieces, skanēs tautas dziesmas, svētības vārdi. Kā parasti, svētkos īpaši gaidīti Jēkabi un Annas. Kā ik gadus, būs darbošanās Kukulīša takā, tirdziņš, degustācijas, spēles un rotaļas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu