Sākas 8. Pasaules koru olimpiāde (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai izbaudītu koru olimpiādi, jāapmeklē vismaz viens koru konkurss, koncerts un meistarklase, preses konferencē par Pasaules koru olimpiādi pastāstīja «Pasaules koru olimpiādes 2014» mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags. Tieši šodien, ar atklāšanas ceremoniju «Arēnā Rīga» plkst.20, kā arī trim draudzības koncertiem Esplanādē un Vērmanes dārzā sāksies 8. Pasaules koru olimpiāde

Viņš norādīja, ka olimpiādē būs ļoti daudz notikumu, tādēļ uz visiem nebūs iespējams paspēt. Pēc viņa teiktā, tieši koru konkursos varēs redzēt to, cik dažāda vokālā izpratne par kora dziedāšanu ir dažādās pasaules vietās.

Arī otrs «Pasaules koru olimpiādes 2014» mākslinieciskais vadītājs Kristians Jungrens norādīja, ka kori dziedās dažādās valodās, kā arī parādīs savas dažādās tradīcijas. «Katram ir sava balss, kas padara koru spēles tik interesantas,» norādīja Jungrens. Pēc viņa teiktā, 8.Pasaules koru olimpiāde būs īpaša tieši ar to, ka tā notiks Latvijā, kur kora dziedāšanai ir ļoti liela nozīme.

Vācijas kultūras organizācijas «Interkultur» prezidents Ginters Tīčs norādīja, ka olimpiāde ļaus popularizēt gan kora dziedāšanu, gan Latvijas kora dziedāšanas tradīcijas pasaulē. Viņaprāt, svarīgi ir tas, ka 70% olimpiādes dalībnieku ir jaunieši ar vidējo vecumu 27 gadi. Šie cilvēki, kuri viesosies Rīgā koru olimpiādes laikā, aizbraucot mājās, varēs stāstīt saviem draugiem un paziņām ne tikai par dziedāšanu, bet arī Latviju un Rīgu.

Tīčs apliecināja, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ir bijis viens no argumentiem, lai organizācija apstiprinātu Rīgu par astotās koru olimpiādes mājvietu, bet šo lēmumu veicinājušas arī Latvijas senās kora dziedāšanas tradīcijas.

«Interkultur» prezidents arī paziņoja par organizācijas jauniedibināto Miera balvu, kas apliecina Pasaules koru olimpiādes centienus veicināt sapratni starp valstīm un tautām. Saskaņā ar Pasaules Koru padomes lēmumu pirmo Miera balvu olimpiādes Lielkoncertā Mežaparkā 13.jūlijā svinīgi pasniegs trim Baltijas valstīm.

Nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle aicināja rīdziniekus būt atsaucīgiem uz ielas un palīdzēt Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem, kuri Rīgā būs, iespējams, pirmo reizi.

Pasaules koru olimpiādē no rītdienas līdz 19.jūlijam piedalīsies 460 kori, kuros ir 27 000 dziedātāju. Olimpiādes dalībnieki ieradīsies no 73 valstīm piecos kontinentos.

Olimpiādē notiks konkursi, draudzības koncerti, kā arī atzītu mūziķu meistarklases.

Kori sacentīsies 29 kategorijās gan akadēmiskajā kora dziedāšanā, gan garīgajā mūzikā. Konkursos varēs dzirdēt džezu, popmūziku, spiričuelus, kā arī gospeļu mūziku. Katru konkursu kategoriju vērtēs kompetenta žūrija, kurā strādās 80 pasaulē atzīti mūzikas profesionāļi. Žūrija noteiks uzvarētājus, kas saņems Pasaules koru olimpiādes īpašās balvas un piemiņas medaļas.

Pasaules koru olimpiādes laikā Rīgā uz kārtējo sanāksmi pulcēsies Pasaules Koru padome, kuru veido gandrīz simts pārstāvji no 80 valstīm. Padome apspriedīs svarīgākos nozares jautājumus un dalīsies pieredzē par koru kultūras attīstības tendencēm savās valstīs.

Olimpiādes laikā notiks meistarklases, divi Pasaules koru olimpiādes zvaigžņu koncerti «Arēnā Rīga», vokālo grupu «The Real Group» un «The King's Singers» solo koncerti, pasaulē pazīstamo kora mūzikas komponistu Mortena Loridsena un Ērika Ešenvalda darbu pirmatskaņojumi, Baltijas apvienotā zēnu kora koncerts, vairāk nekā 30 draudzības koncerti Rīgā - Esplanādē, Vērmanes dārzā un citviet pilsētā -, kā arī svētku koncerti Siguldā un Jūrmalā, sakrālās mūzikas koncerts un dalībnieku gājiens. Draudzības koncerti paredzēti arī Dobelē, Pūrē un Salaspilī.

Gatavošanos Pasaules koru olimpiādei Rīga sāka 2010.gadā, kad tā oficiāli tika nosaukta kā astotās koru olimpiādes mājvieta. Dalībnieku skaita un vēriena ziņā koru olimpiāde būs gan lielākais Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumus, gan arī ļaus Rīgai uz divām nedēļām kļūt par pasaules kora mūzikas galvaspilsētu.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados.

Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju «Interkultur».

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu