Kur līgosim jeb jestrākie Līgo svētku pasākumi Latvijā! (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pilsētas un to radītais laika ritums ir piešķīrušas Jāņiem savu mūsdienu dvesmu un parādās jaunas tradīcijas, kad Līgo svētku svinības tiek rīkotas pilsētu centros. Līgotājus uz lustīgu līgošanu gaidīs arī visos pārējos Latvijas novados un pilsētās. Pasākumu apmeklētājiem būs iespēja sagaidīt Jāņu dienas rītu sildoties pie ugunskuriem, ejot rotaļās un vērojot svētku tradīcijas un rituālus.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Līgo Krastmalā

Līgo svētki – gada īsākā nakts, kurā tiek cildināta daba un auglība. Neiztrūkstoši ir ugunskuri, alus un siers, ziedu vainagi un dziedāšana. Turklāt, lai sagaidītu Jāņu rītu, nav jādodas uz Latvijas laukiem – grandioza svinēšana notiks pašā Rīgas centrā, Daugavas krastmalā.

Rotaļas, dažādi latviešu rituāli, danči un sadziedāšanās. Siers un alus. Var uzzināt, kur vislabāk meklēt papardes ziedu, nogaršot putojošu alu, sieru saules dzeltenumā, smaržīgus pīrāgus. Uzstāsies gan folkloras kopas un ansambļi, gan populārās mūzikas pārstāvji – no rokmūzikas līdz šlāgerim.

18:00 – 20:00 Pušķošanās sēta

Vainagu vīšana, danči un rotaļas kopā ar folkloras kopu «Ceiruleits»

18:00 – 20:00 Rotaļu sēta
Līgo atrakcijas un veiklības pārbaudes

18:00 – 21:30 Vakara sēta – Mazā skatuve
18:00 Folkloras kopa «Ceiruleits»
18:30 Rīgas Danču klubs
19:30 Folkloras kopa «Ceiruleits»
20:00 Etnoroka grupa «Laimas muzykanti»
21:30 Translācija no «Nakts sētas» skatuves

18:00 – 4:30 Nakts sēta – Lielā skatuve
18:00 Rīga gatavojas līgot – DJ Kaspars Zaviļeiskis ar etno programmu
19:00 Tautas deju ansambļa «Līgo» horeogrāfisks uzvedums Īsa bija Jāņu nakts
20:00 Latvijas teātru aktieru koncerts «No Jāņiem līdz Jāņiem»
Piedalās Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Mārcis Maņjakovs, Karīna Tatarinova, Uldis Anže, Dace Bonāte, Ivars Puga, Juris Hiršs, Normunds Laizāns un pavadošais sastāvs Valda Zilvera vadībā
20:30 – 00:20 Tā Līgo Latvijā – Raimonda Paula koncertprogramma.
Piedalās Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Normunds Rutulis, Jānis Moisejs, Liene Šomase, Daumants Kalniņš, Antra Stafecka, Aija Andrejeva, Mārtiņš Ruskis, Madara Botmane, Juris Jope, «Rīgas saules koris», bērnu vokālā grupa «Dzeguzīte».
22:30 Ugunskuru iedegšana
00:20 Grupa «Labvēlīgais tips»
2:30 «MC orķestris», solisti Vineta Elksne, Karīna Tropa, Kristaps Rūķītis un Normunds Rutulis
4:20 Saules sagaidīšana

00:00 – 4:00 Rīta sēta – Mazā skatuve
00:00 Samanta Tīna
00:30 Nikolajs Puzikovs un DJ Dween
1:00 Grupa «Musiqq»
2:00 DJ Gustavito

 
Foto: LETA

Līgo augstākajā Rīgas kalnā: Dzegužkalnā

Īsta tradicionāla latviska līgošana un danči līdz rīta gaismai jau piekto gadu Rīgā 23.jūnijā norisināsies Dzegužkalnā - augstākajā Rīgas kalnā un senākajā Jāņu svinēšanas vietā Rīgā.

Svētku svinības ar godu vietas pušķošanu, svētības un veselības vēlējumiem pulksten 20.00 Dzegužkalna parka estrādē atklās Jāņu māte Zoja Heimrāte un Jāņu tēvs Edgars Lipors kopā ar «Hāgenskalna muzikantiem». Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis tiks aicināts pušķoties, darinot savu Jāņu vainagu vai iegādāties to zāļu tirdziņā.

Līdz ar Jāņa tēva vara taures skaņām pulksten 20.30 uz skatuves kāps atjautīgās un atraktīvās «Atštaukas» no Liepājas, kuras apdziedās Jāņa māti, Jāņa tēvu, kā arī sanākušos rīdziniekus un Rīgas viesus. Šoreiz īpaši tiks godā celtas Rucavas puses dziesmas, kuras savā dziesmu purā cītīgi glabājusi Austra Pumpure.

Pulksten 22.00 Jāņa tēvs un Jāņa māte visus līgotājus aicinās uz goda apli, gājienu un uguns iedegšanas rituālu. Ar līgo dziesmām kalnā pavadīsim sauli un, ziedojot pērnos Jāņu vainagus, iedegsim Jāņu lielo ugunskuru. Pulksten 22.30 kopīga Līgotņu dziedāšana estrādē turpināsies kopā ar Ilgu Reiznieci un postfolkloras grupu «Iļģi». Savukārt pulksten 23.00 sāksies lielā latviešu danču tūre, kurā visiem klātesošajiem dančus spēlēs, rādīs un mācīs Valdis Putniņš un Rīgas Danču kluba jaunieši.

Pēc pusnakts Jāņu sumināšanas pulksten 00.30 uz skatuves tiks aicināts «Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris» un pulksten 02.30 Kristīne Kārkle-Puriņa un grupa «Folkvakars», kuri spēlēs jautrus dančus līdz pat saullēktam. Jāņu nakti negulēsim: zīlēsim nākotni, ieklausīsimies atjautīgos ticējumos un līksmosim līdz rītam, kad kopīgi sauksim sauliDzegužkalna virsotnē.

Atcerēsimies līdzi paņemt sedziņas ērtai sēdēšanai Dzegužkalna zaļajā pakalnē, odu zāles drošībai un lietus mētelīti katram gadījumam. Droši ņemiet līdzi savus sarūpētos gardumus, bet iegādāties dažādus lauku labumus varēsiet arī uz vietas.

 
Foto: LETA

Līgošana Siguldas novadā

23.jūnijā plkst.19 pie Mores pagasta Tautas nama notiks dziesmu maratons visiem dziedātgribētājiem «Ai, jel manu skaļu balsi», kurā tiks piešķirts skanīgākā līgotāja tituls «Zelta rīkle». Turklāt, kā jau katru gadu, Morē tiks noskaidrots Alus vīrs un Alus sieva, spēcīgākais sievas nesējs un gaidāmas daudzas citas Jāņu lustes. Jāņu nakts balle notiks līdz pirmajiem gaiļiem. Arī šo pasākumu apmeklējums būs bez maksas.

Savukārt Siguldas pilsdrupu estrādē 23.jūnijā plkst.22 notiks «Līgo nakts Siguldā». Gada visīsākajā naktī uz lustīgu ielīgošanu pie lielā Jāņu ugunskura aicinās folkloras kopa «Putni» no Lēdurgas un līdz pat rīta gaismai jautrus dančus griezt aicinās siguldieši - Edijs Everss, grupa «Bellaccord» un DJ Jānis Līgotājs. Siguldas ID karšu īpašniekiem, uzrādot ID karti, ieeja būs bez maksas, bet pārējiem būs jāmaksā trīs eiro.

 
Foto: LETA

«Saulgriežu dziesmu cikls» Madonā

Gada krāšņākā līgošana jau tradicionāli ir Latvijas Radio 2 svētku koncertā. Arī šis gads nebūs izņēmums, jo 23.jūnijā pl. 21.00 notiks Līgo dižkoncerts «Līgojam Madonā!», kurā uz vienas skatuves redzēsim gan Latvijas estrādes leģendas, gan jaunās estrādes zvaigznes.

Koncertu atklās Marts Kristians Kalniņš ar speciāli šim koncertam gatavotu «Saulgriežu dziesmu ciklu», ko atskaņos tā autors Marts Kristians Kalniņš un ansamblis «Raxtu Raxti» ar solistiem Kristīni Kārklu - Puriņu, Santu Stalidzāni un Juri Vizbuli. Šis dziesmu cikls ir tapis pateicoties koncerta ģenerālsponsora - «Bigbank» atbalstam. Pēc «Saulgriežu dziesmu cikla» pirmatskaņojuma - koncerta otrajā daļā sāksies tautas sadziedāšanās ar Latvijas estrādes leģendārākajiem dziedātājiem - Ojāru Grinbergu, Viktoru Lapčenoku, Imantu Vanzoviču, Žoržu Siksnu un Ingusu Pētersonu, kuriem pievienosies jaunās paaudzes dziedātāji Madara Celma, Ginta Krievkalna, Paula Dukure, Juris Vizbulis, Marts Kristians Kalniņš un Ivo Grīsniņš Grīslis.

Muzikālās apvienības «Vintāža» mūziķu un solistu izpildījumā dzirdēsim pagājuša gadsimta estrādes dziesmu zelta izlasi, ko veido Latvijas dižāko komponistu - Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa u.c. komponētās dziesmas.

Gada īsāko nakti no saulrieta līdz saullēktam Madonas estrādē būs iespējams pavadīt ballējoties kopā ar Ingusu Pētersonu, Žoržu Siksnu, Viktoru Lapčenoku, ansambli «Bruģis» un Miku Dukuru. Balles laikā skatītājiem būs iespēja arī saņemt vērtīgas balvas un dāvanas, bet drosmīgāke saullēktā varēs piedalīties Madonas pliko skrējienā!

 
Foto: LETA

Saldū norisināsies svētku lielkoncerts un tautas sadziedāšanās

23.jūnijā plkst.20.00 Saldus Kalnsētas parka estrādē norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, lielā tautas sadziedāšanās un lustīgā Līgo nakts zaļumballe.

Saldus Līgo svētku lielkoncerta atklāšana tiks uzticēta Nacionālā teātra dziedošajiem aktieriem Madarai Botmanei un Jurim Jopem, koncerta pirmajā daļā uz skatuves būs redzama arī viena no slavenākajām un leģendārākajām grupām «Menuets», kas kļuva populāra kā komponista Imanta Kalniņa dziesmu izpildītāja.

Līgo svētku koncertā būs dzirdamas visu laiku labākās «Menueta» dziesmas: «Viņi dejoja vienu vasaru», «Alvas zaldātiņi», «Dzeguzes balss», «Kamēr saule vēl nenoriet», kas būs kā grupas dalībnieku dāvana gan visiem līgotājiem, gan pašiem sev 45.jubilejā. Tāpat koncertā skanēs grupas agrīnās dziesmas, kuru autori ir Adrians Kukuvass, Juris Sējāns un Juris Kulakovs.

Savukārt koncerta otrajā daļā, kas sāksies plkst.22:00 būs gaidāma lielā tautas sadziedāšanās ar Nacionālā teātra aktieriem Mariju Bērziņu, Indru Burkovsku, Ģirtu Liuziniku, Zani Dombrovsku un Saldus novada apvienoto kori, visi kopā aizdedzot lielo svētku ugunskuru izdziedāsim skaistākās latviešu tautasdziesmas, ziņģes, kino, teātra un estrādes dziesmas, kuras pateicoties apvienotajam mūziķu sastāvam iegūs jaunu skanējumu, tautas sadziedāšanās notiks diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Pēc abām koncerta daļām plkst.23.00 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas tradicionāli ilgs līdz rīta gaismai un tajā izdejoties dažādu stilu mūzikā aicinās «Menuets» un «Pērkons»

 
Foto: LETA

Līgošana Ventspilī

Pirmdien, 23.junijā, plkst. 20.00 Reņķa dārzā Līgo vakara uzvedums «Lai sanākam kopā mēs līgot».

Uzvedumā piedalās: Ivars Brakovskis, Dina Kristīne Bitēna, Anta Krūmiņa, Irina Tomsone, Alda Krastiņa, Gunta Megne – Sirmā, Anrijs Sirmais, Inta Bankoviča, Egils Valčs, Lauma Eņģele, Sarma Riekstiņa, Santa Nagle, Agnese Lūkina, Lolita Zelča un TDA «Ritums» (vadītāja vadītāja Laura Grinberga), dejas ar uguni Elīnas Brakovskas un Ģirta Rutkovska izpildījumā. Komponists un aranžētājs Atvars Sirmais, skaņu režisors Mārcis Kreicmanis.

Plkst. 22.00 Jāņu nakts zaļumballe. Balli spēlēs grupa «Deficīts» un Dj.

 
Foto: Edijs Pālens /LETA

Jestrie līgo pasākumi Rēzeknē

Šogad rēzekniešus un ciemiņus Līgo svētkos - 23.jūnija vakarā - aicinām līgot pie ugunskura Festivāla parkā (Pils ielā 7, Rēzeknē), kur ikviens varēs rotāties ar Jāņuzālēm un mieloties ar lauku labumiem, bet drosmīgākie varēs izmēģināt pirtī pērties pašā pilsētas centrā, lai pēc tam līgotu līdz saullēktam kopā ar Latgales šlāgermūzikas grupu «Baltie lāči».

23.jūnija pusdienlaikā Rēzeknes Festivāla parkā pulcēsies pašmāju tirgotāji ZAĻAJĀ TIRDZIŅĀ, kur varēs izgaršot un iegādāties Jāņu sieru un mājas alu Līgo svētku galdam.

No plkst. 14:00 visa ģimene aicināti iesaistīties vairākās RADOŠAJĀS DARBNĪCĀS - varēs mācīties pīt Jāņu vainagus un apgūt jaunas zināšanas par zāļu tējām, kopā ar saimniecēm katliņā uz ugunskura gatavot un sasiet Jāņu gardum gardu sieru, vai sasiet svaigu pirts slotiņu un turpat Rēzeknes upes krastā doties PĒRTIES PIRTIŅĀ. Mūsdienās viss ir iespējams - arī oriģināla pirtiņa uz riteņiem pašā pilsētas centrā - pārsteigums garāmgājējiem, bet miesas attīrīšanas iespēja pirts labumu baudītājiem, kas darbosies līdz pat vēlais naktij.

Plkst. 20:00 Rēzeknes Tautas teātris priecēs ar Bronislava Vaļpītra izrādi «Patentēts inteligents» jeb «Kai Mikeļs precētīs gribēja» Māras Zaļaiskalns režijā. Komēdija latgaliski ar dziedāšanu un dancošanu stāsta par Mikeļi, kurš tik ļoti grib precēties, bet izredzētā ir ciema smalkākā jaunkundze, kura par precēšanos ij nedomā, bet, ja precēšoties - zina teikt skolas saimniece - tad tikai ar «teleģentu personu». Kas tā par «ligu» un kā lai tādu dabū? Kur aitas tur cirpēji! Un par palīgiem un padomdevējiem naivajam un paslinkajam, bet uzņēmīgajam lauku puisim piesakās gan Pabiru partijas vietējās nodaļas dibinātājs Misiņa kungs, gan veiklie tirgoņi Abrams ar kundzi, gan citi labvēļi.

Uzreiz pēc izrādes sadziedāsimies kopā ar folkloras kopu «Rūta», kas Līgo dziesmas izdziedājusi jau 30 gadu garumā un joprojām, mainoties paaudzēm, nemainīgi turpina ielīgot laukus un pilsētas ar dziesmām.

Jāņuguns Rēzeknē iedegsies koši un krāšņi - ugunskurs būs «ietērpts» vietējā mākslinieka Gundara Kozlovska ugunsskulptūrā «Latvju raksti», kas iemirdzēsies pāri pakalniem un spīdēs līdz pat rīta gaismai. Savukārt Līgo nakts zaļumballē ar tautā iemīlētām un populārām dziesmām priecēs Andris Baltacis un grupa «Baltie lāči», ļaujot lustēt un izbaudīt saulgriežu mistisko noskaņu.

 
Foto: LETA

Bauskas novadā

Savukārt 23.jūnijā, plkst. 23.00, līgotāji būs gaidīti Bauskas Pilskalna estrādē, kur visas gada īsākās nakts garumā degs lielais Bauskas Jāņu ugunskurs un zaļumballē latviešu estrādes populārākās dziesmas izpildīs grupa «Pārmaiņu vējš». Pēc tautas ticējumiem, Jāņugunij piemīt sevišķs noslēpumains spēks, un tās gaismā pabijušie cilvēki, tāpat kā apspīdētie lauki un tīrumi iegūst spēku, veselību un auglību!

23.jūnijā plkst. 12.00 Ceraukstes pagasta Mūsas ciemā, bet plkst. 14.00 pie veikala «Dālderi» notiks ielīgošanas pasākums.

23.jūnijā plkst. 22.00 Brunavas pagasta Budbergas parka estrādē notiks Līgo - Jāņu nakts ballīte.

23.jūnijā plkst.22.00 Mežotnes Daudzfunkcionālā centra «Strēlnieki» parkā notiks Līgo svētku zaļumballe.

23.jūnijā plkst.22.00 Gailīšu pagasta «Pīrāgu» estrādē notiks Līgo balle.

23.jūnijā plkst.22.00 pie Īslīces Kultūras nama notiks Jāņu nakts zaļumballe ar duetu «Uzmini nu?».

 
Foto: Edijs Pālens /LETA

«UgunsGrēks» līgos Limbažos

Iemīļotā seriāla UgunsGrēks varoņi šī gada īsāko nakti 23.jūnijā pavadīs Limbažos, dziedot un dejojot. Ikviens aicināts pievienoties un doties Jāņus sagaidīt, līgojot kopā ar Zentiņu, Gati, Ievu un citiem varoņiem. Būs iespējams dejot, dziedāt un līdz pat rītausmai. Limbažos koncertā UgunsGrēks atkal līgoLimbažos ikviens interesents varēs tikties ar Zentiņu, Jezupu, Gati, Induli, Gunāru, Sabīni, Fēliksu, Ievu, Lidiju, Danu, Jevgēniju un Zigi.

 
Foto: Edijs Pālens /LETA

Jāņi Cinevillā

Atzīmējot Cinevvillas desmitgadi 2014.gada 23.jūnijā no pulksten 17:00 līdz 24.jūnija rītam kinopilsētā «Cinevilla» notiks gadskārtējās Jāņu svinības - «Jāņi Cinevillā».

Programmā paredzēts:

• sadziedāšanās ar Jāņa bērniem (skatītājiem);

• pliko skrējiens;

• brīvdabas kino;

• ugunskurs ar tā simbolisku iededzināšanu;

• Līgo gadatirgus ar bērnu laukumu;

• SWH līgo paviljonā - diskotēka līdz rītausmai.

Pasākuma vadītāji: Māris Grigalis; Zane Stocka; Ziedonis Veits.

 
Foto: Edijs Pālens /LETA

Līgo nakts Liepājā

Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde «Kultūras pārvalde» un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs, turpinot labi aizsākto tradīciju, 23. jūnija vakarā aicina lielus un mazus līgotājus uz Līgo svētkiem Liepājā, lai koncertestrādē «Pūt vējiņi!» kopā radītu īstu svētku noskaņu.

21:00 – izrāde «LIMUZĪNS JĀŅU NAKTS KRĀSĀ», ko pēc Māras Svīrestāsta un režisora Jāņa Streiča Rīgas kinostudijā uzņemtā latviešu mākslas filmas motīviem iestudējis Liepājas Metalurgu Tautas teātris.
Režisore: Daina Kandevica
Scenogrāfs: Reinis Kuncītis

22:21 - Jāņuguns iedegšanas rituāls

23:00 – 4:00 Līgonakts Balle kopā ar grupu «Lauku muzikanti»

Groziņš ar Līgo mielastu var būt Jūsu pašu, Jāņu alus un citi restorāna «Barons Bumbier’s» gardumi koncertdārza kafejnīcā.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu