10 vietas, kur ielīgot Jāņus

TVNET
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kurš gan nav gribējis un/vai svinējis Jāņus kādā pagastā pie jūras vai ciemā. Noautas kājas, pļavu rotā siena gubas, apkārt lauku sētas, meitenēm puķu, bet vīriem galvā ozollapu vainagi. Iekurti ugunskuri, skan līgodziesmas, nakts peldes un zaļumballe līdz rītausmai. Jāņzāļu smarža šajās dienās jau kļūst jūtama. Tāpēc TVNET piedāvā 10 vietas, kurp doties svinēt Jāņus.

 
Foto: Einārs Dervinieks/LETA

Ielīgošana Aglonas novadā

23. jūnijā Aglonas brīvdabas estrādē notiks Jāņu ielīgošana. Jau pulksten 17:00 tiks atvērts Jāņu zaļais tirdziņš un radošās darbnīcas. 17:30 skanēs Aglonas Kultūras centra pašdarbības koncerts. Notiks Līgu un Jāņu sumināšana, bet vēlāk ap pulksten 21:30 tiks iedegta Jāņuguns un sākta zaļumballe.

Ieeja bez maksas.

 
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Jāņu svinības Cēsu pils estrādē

21. jūnijā Cēsu pils estrādē notiks vasaras saulgriežu deju uzvedums «Kad balti mākoņi līgo». Koncerta sākums 22:00 vakarā. Tajā ar mūziku un dejām tiks apspēlētas nakts senās tradīcijas un mistērijas, kas vijas cauri gadsimtiem.

Deju uzvedums «Kad balti mākoņi līgo» ir kļuvis par neatņemamu Jāņu ielīgošanas pasākumu Cēsīs, kurā piedalās Cēsu novada amatieru kolektīvi. Šogad pasākumu ar dejām krāšņāku darīs deju kolektīvi «Raitais solis», «Randiņš», «Kande», «Saulgrieži» un «Dzirnas», savukārt muzikāli bagātinās bērnu un jauniešu popgrupa «HEY» un pūtēju orķestris «Cēsis». Pasākuma īpašie viesi TDA «Liesma».

Ieejas biļetes būs iespējams iegādāties pirms pasākuma Cēsu pils parkā: 4,00 eiro – pieaugušajiem; 2,50 eiro – skolēniem, studentiem, pensionāriem un Drauga kartes īpašniekiem; 7,00 eiro – ģimenēm (2 pieaugušie un 2 bērni).

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jāņi Saulkrastos

19.jūnijā 20.00 Saules laukumā notiks ielīgošana. Kopā ar Saulkrastu mākslinieciskajiem kolektīviem jautrās dziesmās un dejās viesi uzzinās gan jaunas, gan atkārtotas labi zināmas pimsjāņu laika dzīvesgudrības, tiks iedegti svētku ugunskuri un iegrieztas dejas krietnā zaļumballē kopā ar grupu «Tēva nams».

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līgo vakars Jaunbērzē

Svētki Jaunbērzē sāksies 22:00 vakarā. Zaļumballe, Jaunbērzes kultūras nama amatierkolektīvu koncerts. Būs Līgu un Jāņu sumināšana, ugunskura iedegšana.

Ieeja brīva.

 
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Jāņu ielīgošana Rudes muižas parkā

21.jūnijā no plkst.19.00 Rudes muižas parkā notiks Vasaras saulgriežu svinības.

Jāņuzāļu lasīšana, viju un vainagu pīšana, svinību vietas ierīkošana.

Rituālo ugunskuru un pūdeles degšana, saulītes pavadīšana un sagaidīšana, latviskie danči, rotaļas un līgošana.

Līdzi vēlams ņemt līksmu prātu un vēlmi līdzdarboties, cienastu paša vēderam un piemērotu drēbju kārtu.

Ieeja un telšu vietas bez maksas.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāņu ielīgošana Lendžu pagastā

Pasākums sāksies ap pulksten 18:00 Lendžu pagasta brīvdabas estrādē.

21. jūnijā, ielīgojot Jāņus, risināsies pašdarbības kolektīvu koncerts, Jāņu un Līgu apdziedāšana, ugunskuru dedzināšana un rotaļas.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāņi Turaidas Jāņkalnos

21. jūnijā Turaidas Jāņkalnos tiks ielīgoti Jāņi un Līgas. Vasaras saulgrieži tiks svinēti pēc senajām latviešu tradīcijām līdz pat rītam.

Tiks vīti vainagi, dziedās līgodziesmas, gatavos lāpas, kas tiks nakts stundās dedzinātas. Tiks veikti rituāli un citas izdarības.

Sākums no pulksten 19:00 vakarā.

Aicināti piebiedroties visi lieli un mazi līgotgribētāji, līdzi ņemot jāņuzāles, jau nopītus vainagus (būs iespēja tos nopīt arī uz vietas), siltāku apģērbu, piemērotus apavus un paklājamos, kur piesēst, kā arī nelielu cienastu sev un savai saimei. Ieeja par ziedojumiem.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāņi Kolkā

20. jūnijā Kolkā pie tautas nama notiks Jāņu ielīgošana. Sākums pulksten 21:00.

Ielīgošanā piedalīsies Jāņu tradīciju zinātāji, Latvijas radio žurnālisti Iveta un Vidvuds Medeņi.

Tiks vīti vainagi, dziedāts, dejots, veikti rituāli, dedzināti ugunskuri un darītas citas lietas.

Līdzi jāņem jāņuzāles un cienasts.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ielīgošana Tērvetē

21. jūnijā notiks ielīgošana Tērvetē, sākot ar pulksten 20:00 vakarā.

Būs pieejams amatnieku tirdziņš, notiks jāņabērnu gājiens, dziesmas un danči, tiks dedzināts ziedu ugunskurs, veikts uguns rituāls, un zaļumballe risināsies līdz saullēktam.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ielīgošana Druvienas Silmačos

Jāņu ielīgošana Druvienas Silmačos risināsies 19., 20. un 21. jūnijā.

Tiks izzināti vasaras saulgriežu nakts rituāli un to nozīme, apgūtas un dziedātas līgodziesmas, izzinātas augu maģijas un to varenība, tiks mācīts siet sieru, gatavot medalu, tiks veidotas uguns lāpas un ugunskuri un citas lietas.

Viesus aicina ierasties tautas tērpos vai baltos kreklos, līdzi ņemot uguns lāpas un koka pagali kopīgas Jāņu enerģijas veidošanai.

Nepalaid garām!

Uz augšu