Meklēs «Dvēseļu putenim» vajadzīgos 935 000 eiro; deputāte rosina tam novirzīt «deputātu kvotas»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeima meklēs «Dvēseļu putenim» vajadzīgo finansējumu 935 000 eiro apmērā, šodien vienojās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti. Deputāti piedāvāja dažādus variantus atbalstam, uzsverot, ka kaut kur vajadzīgā summa ir jāņem. Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma uzsvēra, ka NKC budžetā filmai likumīgi nav iespējams piešķirt finansējumu, jo simtgades filmu konkurss jau ir sācies.

Saeimas komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) norādīja, ka tādā gadījumā naudu filmai varētu meklēt Kultūras ministrijas (KM) simtgades budžetā. Pēc deputāta teiktā, Saeima par šīs naudas pārdali varētu lemt arī par spīti KM iebildumiem.

Tikmēr deputāte Ilze Viņķele (V) norādīja, ka nepiekrīt tam, kādā veidā tiek finansēts «Dvēseļu putenis», bet, viņasprāt, deputātiem nevajadzētu jaukties KM simtgades pasākumu saturā, pārdalot finansējumu, kas bijis paredzēts kaut kam citam. Viņķele tā vietā aicināja filmai piešķirt tā dēvētās deputātu kvotas. Tās paredz konkrētu naudas summu katrai frakcijai dažādu iniciatīvu īstenošanai. «Šīs kvotas ir jāatceļ. Ja nemaldos, tie pašlaik ir 2,2 miljoni eiro. Likvidējot kvotas, varētu piešķirt finansējumu filmai. Tādējādi ar vienas kroplības atcelšanu labotu citu,» situāciju raksturoja Viņķele.

Filmas veidošanu pozitīvi novērtēja arī opozīcijas deputāts.

Filmas režisors Dzintars Dreibergs pašlaik pabeidzis darbu pie treilera, kuru rādīt potenciālajiem sadarbības partneriem un atbalstītājiem. Tā uzņemšanas laikā arī pārbaudīts, vai filmas komanda ir pietiekami spējīga, lai paveiktu milzīgo darbu. Balstoties šajā pieredzē, turpinās komandas komplektācija. Pašlaik notiek arī scenārija tulkošana angļu valodā, kuru veic Boriss Frumins.

Kā ziņots, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien spriež par filmas «Dvēseļu putenis» projekta īstenošanas gaitu. Parlamentam no valsts budžeta, iespējams, būs jāatvēl vēl aptuveni 1 miljons eiro filmas «Dvēseļu putenis» veidošanai, komisijas sēdē martā pauda filmas režisors un producents Dzintars Dreibergs.

Režisors pieļāva, ka vēl aptuveni vienu miljonu eiro būs iespējams piesaistīt no privātā sektora, iespējams, veidojot kopprodukciju. «Mēs esam satikušies ļoti agrīnā stadijā, jo darbu pie šā projekta sāku tikai pagājušā gada decembrī. Filmas izmaksas var ļoti mainīties atkarībā no scenārija - tā, vai ir paredzētas četras vai piecas cīņas,» stāstīja Dreibergs. Viņš arī norādīja - lai varētu piesaistīt finansējumu un runāt par kopprodukciju, ir jābūt rādāmam materiālam - scenārijam un filmas video rullītim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu