Pasaules kino zvaigznes piemin Kristoferu Lī

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Režisori Pīters Džeksons un Mārtins Skorsēze, kā arī aktieris Elija Vuds sociālajos tīklos pieminējuši 93 gadu vecumā mūžībā aizgājušo britu aktieri Kristoferu Lī, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Filmu triloģijas «Lord of the Rings» («Gredzenu pavēlnieks») veidotājs Džeksons sacīja, ka Lī «bija pasaulīgs cilvēks visās šī vārda nozīmēs, viņš labi pārzināja mākslu, politiku, literatūru, vēsturi un zinātni».

«Viņš bija izglītots cilvēks, dziedātājs, izcils stāstnieks un, protams, fantastisks aktieris,» norādīja Džeksons. «Pasaulē nekad nebūs vēl viena Kristofera Lī. Viņam ir unikāla vieta kino vēsturē un miljoniem fanu sirdīs visā pasaulē.»

Lī iemantoja slavu, atveidojot Drakulu un Frankenšteinu kinokompānijas «Hammer Film Productions» filmās, un kopumā tēlojis vairāk nekā 250 kinolentēs, tostarp «The Lord of the Rings» («Gredzenu pavēlnieks») un «Star Wars» («Zvaigžņu kari»).

Lī svētdien mira slimnīcā, kur jau trīs nedēļas ārstēja elpošanas un sirdsdarbības traucējumus.

Lī bija arī liels smagā metāla fans un ir izdevis vairākus albumus. Pēdējais, kuram tika dots nosaukums «Metal Knight», iznāca Lī 92. dzimšanas dienā.

«Sers Kristofers Lī bija neparasts cilvēks un labs paraugs dzīvē,» raksta Vuds, kurš «Lord of the Rings» triloģijā spēlēja hobitu Frodo Baginsu. «Tu biji leģenda, liels cilvēks ar daudziem stāstiem. Mums tevis pietrūks.»

Savukārt amerikāņu režisors Tims Bērtons, kurš ar Lī strādāja piecās filmās, nodēvēja aktieri par «milzīgu iedvesmas avotu».

«Viņš bija īsta leģenda, ko man palaimējās saukt par draugu,» viņš uzsvēra. «Viņš turpinās iedvesmot gan mani, gan arī neskaitāmas paaudzes nākotnē.»

Skorsēze, kura filmā «Hugo» Lī nospēlēja vienu no savām pēdējām lomām, raksturoja viņu kā «lielisku aktieri, fantastisku draugu un īstu profesionāli».

«Es domāju par viņu katru dienu,» paziņoja Skorsēze. «Mēs abi vēlējāmies, kaut būtu paspējuši vairāk strādāt kopā. Bija fantastiski būt ar viņu un klausīties viņa skanīgajā baritonā stāstām par karu, «Hammer» slavas dienām, lieliskajām filmām, kas tagad ir klasika, un astoņām desmitgadēm kino.»

Pirms nāves Lī gatavojās lomai drāmā «The 11th», kurā galveno lomu spēlēs Uma Tūrmane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu