Operetes festivālā svinēs trīs jubilejas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pirmajā Operetes festivālā, kas 18. jūlijā norisināsies Ikšķilē, tiks godināti trīs notikumi - Ikšķiles 830 gadu jubileja, 70 gadi kopš Rīgas Operetes teātra dibināšanas un komponista Arvīda Žilinska 110 gadu jubileja, šodien festivālam veltītajā preses konferencē žurnālistiem sacīja Latvijas Operetes fonda valdes priekšsēdētāja Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Viņa pastāstīja, ka festivāls sāksies plkst.12 ar labdarības koncertu Ikšķiles luterāņu baznīcā. Koncertā «Ar mīlestību» dziedās solisti Evita Zālīte un Juris Vizbulis, bet pie klavierēm būs Ozoliņa-Kozlovska. Koncerta ieņēmumi tiks atvēlēti Ikšķiles Mākslas un mūzikas skolas 2.vijoles klases audzēknes Amandas Patjanko atbalstam - jaunas vijoles iegādei. Kā norādīja Ozoliņa-Kozlovska, Patjanko ir apveltīta ar īpašu talantu, lielām darbaspējām un savam vecumam neierastu mērķtiecību - viņa zina, ka grib būs slavena vijolniece, un, lai to sasniegtu, cītīgi mācās un nelaiž garām nevienu iespēju uzstāties.

Festivāls turpināsies ar Valda Lūriņa režijā iestudētā koncertuzveduma bērniem «Paukojam un šmaukojam» pirmizrādi Tīnūžu muižas pagalmā plkst.14. Izrāde būs variācija par pasaku «Pauks un Šmauks», kas Latvijas radio viļņos izskanējusi kā radioluga. Atšķirībā no radio klausāmās versijas izrādē tiks attīstīts cilvēciskais stāsts par abiem zaķēniem, pastiprināta atraktīvā daļa un būs improvizācijas tekstā, taču Žilinska mūzika, kas rakstīta radiolugai, mainīta netiks, stāstīja režisors. Viņš arī pastāstīja, ka izrādes veidotāji mēģinās notikumā iesaistīt arī publiku.

Festivāla režisors Valdis Lūriņš piedalās preses konferencē, kurā informē par Operetes festivāla programmu - koncertiem, pasākumiem un dalībniekiem
Festivāla režisors Valdis Lūriņš piedalās preses konferencē, kurā informē par Operetes festivāla programmu - koncertiem, pasākumiem un dalībniekiem Foto: Ieva Lūka / LETA

Savukārt Ikšķiles tautas namā plkst.16 norisināsies pasākums «Sarunas pie kafijas tases», kas vienkopus pulcēs bijušos operetes teātra solistus un māksliniekus, kuri attīsta opereti šodien. «Domāsim, runāsim, atcerēsimies, kāds bijis Operetes teātris iepriekšējos 70 gados, kāds tas ir šodien un kādam tam jābūt nākotnē,» stāstīja Ozoliņa-Kozlovska. Tāpat Ikšķiles tautas namā būs skatāma izstāde, kurā būs atainoti šie 70 operetes gadi, bet sarunas laikā uz ekrāna tiks demonstrēti operešu fragmenti.

Operetes festivāla galā koncerts, kas plkst.20 izskanēs Ikšķiles estrādē, būs veidots divās daļās - pirmajā daļā būs klausāma latviešu komponistu sarakstītā operešu mūzika, bet otrajā daļā - pasaules klasika. Koncertā piedalīsies solisti Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Nauris Indzeris, Jolanta Strikaite u.c., kā arī operetes solisti un dejotāji. Savu debiju Latvijā piedzīvos Itālijā mītošā māksliniece Alise Zinovjeva.

Vaice preses konferencē uzsvēra, ka operetes žanra stilistika vairs nav tāda kā agrāk - žanrs strauji mainās, tiek modernizēts. «Operete ir atvērta māksla. To apmeklēt var gan tie, kas piesaistīti operai, gan tie, kam patīk mūzikli, gan arī estrādes žanra cienītāji,» sacīja Vaice. «Cerams, ka Ikšķilē gaidāmais pirmais Operetes festivāls ar laiku izveidosies par tikpat spožu stāstu kā Siguldas opermūzikas svētki,» bilda soliste.

Toties festivāla noslēgumā - plkst.23 - paredzēta uguņošana un Valšu vakars. «Šādu vakaru rīkojam, jo vēlamies, lai operete saistās ar ko omulīgu un ļoti personisku. Pasākumā spēlēs operetes orķestris un cilvēki varēs vai nu dejot, vai baudīt vasaras vakaru,» izteicās Ozoliņa-Kozlovska, norādot, ka tieši operetes žanrs ir visvairāk piemērots brīvdabas pasākumiem un vasarai.

Kā piebilda Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dzintra Čudare-Bērziņa, Operetes festivāls būs viens no Ikšķiles 830.jubilejas gada notikumiem un tajā būs gaidīti ne vien Ikšķiles novada iedzīvotāji, bet arī viesi. Tālab tiks gādāts gan par norādēm uz festivāla norises vietām, gan par bezmaksas autostāvvietu, gan par iespēju ar autobusu no Ikšķiles nokļūt uz Tīnūžiem.

Festivāla scenogrāfiju veidos jaunais scenogrāfs Oskars Dreģis, horeogrāfiju - Alberts Kivlenieks, bet kostīmus darinās Jurate Jurjāne-Silakaktiņa.

Biļetes uz Operetes festivālu nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu