Kāds Uldim Bērziņam sakars ar avīzēm? Sveicam 70 gadu jubilejā! (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Izcilais latviešu dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš 17. maijā svin 70 gadu jubileju. «Neputns» jubileju atzīmē, izdodot dzejnieka dzejas krājumu «Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā». Uldis Bērziņš vienmēr ir bijis novators, tādēļ arī krājums šoreiz neparastāks. Kopā ar mākslinieku Juri Petraškeviču tapusi dzejas avīze.*

«Nu jau krietns laiciņš, kopš man bij uzticēts vest uz Ventspils bibliotēku sūtījumu no Austrālijas latviešiem – Viļa Cedriņa sastādīto un 1937. gadā izdoto latvju marīnistiskās poēzijas izlasi «Jūras nemiers». Paplānā, pabalusī, tūkstoš pirkstu šķirstītā grāmata bij vismaz trim lāgiem izšūpojusies pa jūrām – bēgļu gaitās līdz uz Vāczemi, tad – uz Austrāliju, tad – grāmatu pakā uz Rīgu. Ventspilī es grāmatiņu parādīju gan, bet pēc tam vairākus gadus pats to nēsāju līdzi portfelī; mani bij pārņēmusi «ideja» rakstīt tai turpinājumu. No tādām «idejām» reti kad iznāk kas prātīgs. Varu tik sacīt paldies par dažiem «zīmīgiem mirkļiem», kad sajutu manis iedomāto «autoru» vai «varoņu» tuvumu,» krājuma priekšvārdā raksta Uldis Bērziņš.

Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš
Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš Foto: Ieva Čīka / LETA

Ulža Bērziņa (1944) pirmais dzejas krājums «Piemineklis kazai» tiek izdots 1980. gadā, lai gan pirmās dzejas publikācijas bija jau 1963. gadā. Bērziņš ir ne tikai izcils dzejnieks, bet arī viens no latviešu atdzejas skolas virzītājiem. Viņš atdzejo un tulko no turku, persiešu, spāņu, angļu, zviedru, poļu, krievu, vecislandiešu, senebreju un daudzām citām valodām. 2011. gadā izdots Bērziņa tulkotais Korāns (Neputns), par ko saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (1995), saņēmis Zinaīdas Lazdas balvu (1994), Baltijas Asamblejas balvu (1995) un Spīdolas balvu (2000). 2009. gadā atdzejā ieguvis Dzejas dienu balvu. Par dzejoļu krājumu «Saruna ar pastnieku» (Neputns) saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu dzejas kategorijā (2009).

* Dzejas avīzi, vienreizējas akcijas veidā, no 20. maija varēs iegādāties arī «Narvesen» preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Izdevumu var iegādāties «Neputna galerijā» Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā www.neputns.lv.

Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu