Kā sabiedrībā pazīstamas māmiņas svin Māmiņdienu?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

10.maijs šogad ir svētku diena, kuru svin visas māmiņas. Arī slavenības, kuras ir jau mātes godā, labprāt svin Māmiņdienu. Uzzini sieviešu svinēšanas paradumus, domas par šiem svētkiem un arī vēlējumus.

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājai Jenny May šogad Mātes diena un vārda diena ir vienā dienā, tātad māksliniece svin dubultsvētkus.

«Sāra jau mani paspēja apsveikt dārziņā Māmiņdienas koncertā. Tas vienmēr ir ļoti aizkustinoši, kad dzied un skaita pantiņus tieši mammai. Vīrs savukārt mani svētkos izvizināja ar helikopteru, kas bija ļoti iespaidīgi,» stāsta Jenny May.

Tāpat svētkos neiztikt bez ziediem, kurus dziedātājai dāvina vīrs un paaugusies dāvinās arī meita Sāra.

«Nav jau tā, ka tikai mani sveic. Man jau arī sava māmiņa ir jāapsveic. Kad biju maziņa, zīmēju viņai zīmējumus un plūcu pļavās puķes. Tagad savukārt kaut ko gardu pagatavoju, dāvinu kaut ko mīļu un sirsnīgu,» nobeidz Jenny May.

Foto: Nauris Garkaklis

Uzņēmuma «Cocolate events» īpašniece Sindija Vilde-Spinga ir vēl samērā jauna mamma, jo viņas bosikam Hugo ir tikai divi gadi, tāpēc nekādas īpašās tradīcijas vēl nav izveidojušās.

«Parasti apsveic vīrs ar ziediem. Mēs ar māsu cenšamies savu mammu ikreiz palutināt - kopīgas vakariņas ar izrādi vai kino,» smaida Sindija.

Sindija atklāj, ka Hugo šogad viņai iestādīja puķīti, tā ka varbūt šī ziedu stādīšana paliks par viņas un dēla Māmiņdienas tradīciju.

Foto: Publicitātes foto

Dizainere Kristīne Deimone Mātes dienā vienmēr apsveic savu mammu, uzdāvinot skaistāko ziedu pušķi, kāds vien atrodams, un aizvedot mammu uz restorānu paēst.

Toties viņas mazā māsa rūpējas, lai mamma saņem dažādus mazus prieciņus visas dienas garumā. Māsiņa pagalmā uz asfalta ar krītiņiem ir uzzīmējusi apsveikumu mammai.

Pašai Kristīnei ar viņas mazo dēliņu tradīciju pagaidām vēl nav, bet jau ar nākamo gadu, kad puisītis būs paaudzies, viņa sāks veidot tradīcijas.

«Būt mātei, tas ir kā būt lauvenei, kas sargā savu mazuli, neskatoties uz neko. Tās ir neaprakstāmas sajūtas un emocijas. Lielākā laime pasaulē. Katrs rīts, kad viņš pamostas man blakus un sniedzas pēc manas rokas. Tā ir ļoti liela atbildība, kuru esmu apguvusi. Tagad tik atliek parūpēties, lai Mihaelam ir māsiņa vai brālītis,» smaida Kristīne.

Foto: Publicitātes foto

Skaistuma konkursu rīkotāja Kristīne Lindenblate Mātes dienu uztver ļoti mierīgi; Kristīne atklāti atzīst, ka viņai labāk patīk Sieviešu diena, kura ir domāta visām sievietēm, ne tikai esošajām vai topošajām mammām.

Sanāk tāda neliela diskriminācija pret sievietēm, kurām bērnu nav, tāpat arī Tēvu dienā pret vīriešiem, kuriem bērnu nav.

«Man liekas, ka mātes un bērna attiecībām ir jābūt katru dienu caur mīlestību, komunikāciju, ne tikai Māmiņdienā. Tā kā šādi svētki pastāv, arī es saņemu no rīta ziedus no dēla, bet brokastis gatavo vīrs. Tas ir patīkami un mīļi, un šādi mirkļi nav tikai reizi gadā manā ģimenē,» nosaka Kristīne.

Pēc brokastīm tiek plānots, kā tiks pavadīta diena, tiek zvanīts Kristīnes mammai, kaut gan ar viņu Kristīne sazvanās katru dienu, bet Māmiņdienas rītā tas ir īpaši.

«Gribu ikvienam pateikt – mīliet bez nosacījumiem, baudiet viens otra klātbūtni katru mirkli, un jums svētki būs katru dienu. Sveiciens visām māmiņām šajā pavasarīgajā dienā,» smaida Kristīne.

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājai Katy Tindemark Mātes diena ir katru dienu, bet arī šos svētkus viņa un meitiņa Elizabete svin. Tā kā Elizabetei patīk zīmēt, viņa zīmē dziedātājai zīmējumus, ziedus.

«Elizabete saka, ka nevēlas, lai māmiņas diena būtu tikai vienu reizi gadā, jo viņa savu mammu mīl ne tikai vienu reizi gadā, bet gan katru dienu. Šogad noteikti apmeklēsim dažus pasākumus, kuri ir veltīti šai dienai,» tā Katy Tindemark.

Katy Tindemark priecājas būt māmiņas statusā, un ar prieku viņa kļūtu par māmiņu vēlreiz. Kad ir tik lielisks, mīļš bērns kā Elizabete, būt par māti ir gandarījums.

Foto: Publicitātes foto

Dejotāja Liene Skulme atklāj, ka viņas mājās Māmiņdiena vienmēr tiek atzīmēta. Liene ar māsu brauc uz tirdziņu pēc ziediem, kuri patīk viņu mammai, jo sievietes lielākais prieks ir rosīties dārzā un stādīt puķītes un citus zaļumus.

«Tirdziņā mēs arī iepērkamies, lai pagatavotu svētku pusdienas mūsu mīļajiem. Ja ir labs laiks, mēs visu dienu dzīvojamies laukā dārzā un baudām brīvdienu. Pagājušajā gadā zīmējām kartiņu, ko iekārt Māmiņdienas kokā, un veidojām video apsveikumu par godu šai dienai, taču šogad būsim mājās. Jau iepriekšējā vakarā bērni gatavo apsveikumus, kā nu katrs to prot, – zīmē kartiņas un veido radošus darbiņus, ko nākamajā dienā dāvina,» svinēšanas paradumus atklāj Liene.

Protams, ir arī bērnudārza un skolas pasākumi, kur bērniem ir īpaši svarīgi, ja mamma ir klāt. Tas vienmēr ir aizkustinoši – redzēt, kā bērni ir gatavojušies un uzstājas, tomēr Lienei vislabāk patīk svinības mājās.

Foto: Publicitātes foto

Rakstniece Kristīne Teilāne Māmiņdienu svin jau kopš bērnības. Mamma vienmēr tiek apsveikta ar kaut ko, kas ir darināts pašas rokām, tāpat vienmēr tiek dāvināti arī ziedi.

«Jau otro gadu vīrs mani sveic ar ziediem šajā dienā, bet tik neierasti joprojām, ka arī mani sveic. Dienu pavadām kopā, apmeklējam kādu āra restorānu, jo ir jau maijs, ārā silti,» smaida Kristīne.

Kristīne uzskata, ka labākā dāvana svētkos ir bērna zīmēta kartīte, Kristīne savu bērnu māca zīmēt un, tiklīdz sāks tapt pirmie darbi, viņa tos krās, tāpat kā viņas vecāki krāja viņas zīmējumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu