Cildināti apbalvojuma «Laiks Ziedonim» laureāti piecās nominācijās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Vidzemes koncertzālē «Cēsis» svinīgā pasākumā paziņoti un cildināti Imanta Ziedoņa fonda «Viegli» apbalvojuma «Laiks Ziedonim» ieguvēji piecās nominācijās, informēja apbalvojuma komunikācijas projektu vadītāja Inga Zālīte.

Nominācijā «Zinātne, «Taureņu uzbrukums«» tika apbalvots profesors Jurģis Šķilters. Viņš ir kognitīvo zinātņu pētnieks, kurš šai zinātnes jomai atvēris durvis arī Latvijā. Savos pētījumos Šķilters pievērsies valodai un tam, kā domājam, uztveram pasauli un sevi. Patlaban viņa interešu lokā nonācis tas, kā latviešu valodā uztveram telpu.

Nominācijā «Dzīve literatūrā, «Bize»» balvu saņēma rakstniece Inese Zandere. Viņa ir latviešu bērnu literatūras veicinātāja, kuras nozīme šajā jomā nav novērtējama - dzejniece, rakstniece, bērnu grāmatu apgāda «Liels un mazs» redaktore, libreta «Kartupeļu opera» autore un daudzu citu radošu ideju īstenotāja.

Nominācijā «Bērni un jaunieši, «Rabarbers«» tika apbalvots 17 gadus vecais Valters Dakša, kurš ir Saldus 2.vidusskolas 11.klases skolēns un aizrautīgs grāmatu kolekcionārs. Viņa plašā kolekcija glabājas Oskara Kalpaka muzejā «Airītes» un ir pieejama ikvienam tā apmeklētājam. Dakšas sasniegums ir viņa patiesais patriotisms, kā arī latviskās kultūras izzināšana un tās vērtību novērtēšana. Kā pastāstīja Zālīte, viņš atšķiras no citiem jauniešiem ar padziļināto interesi par Latvijas vēsturi, tagadni, tās literatūru, kultūru un cilvēkiem, kas to rada.

Nominācijā «Tautsaimniecība, «Zemi es mācos«» balvu saņēma uzņēmuma «Infogram» dibinātājs Uldis Leiterts. «Infogr.am» ir vienkārša datu vizualizācijas aplikācija, kas ļauj katram bez dizaina un programmēšanas spējām radīt skaistas un interaktīvas infografikas. Produktu lieto vairāk nekā divi miljoni žurnālistu, komunikācijas speciālistu un izglītības darbinieku visā pasaulē. Uzņēmums rada eksportspējīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību.

Savukārt nominācijā «Novadpētniecība, «Kedas«» tika apbalvots Varis Auziņš, kurš pāris gados ir paveicis lielu darbu - izpētījis un sācis atjaunot gandrīz izzudušu Vidzemes folkloras kapelu tradīciju - latviešu basa instrumenta basītes spēli.

Arī šogad katrs no laureātiem saņēma 3000 eiro no Borisa un Ināras Teterovu fonda.

Kā atklāja «Laiks Ziedonim» projektu vadītāja Ināra Kehre, šogad apbalvojumam tika saņemti 170 pieteikumi. Katras nominācijas komisija tos izvērtēja un izvēlējās vienu laureātu un vairākus nominantus. «Raiņa jubilejas gadā arī nominantos un laureātos meklējām cilvēkus ar īstu Tota uzdrīkstēšanos, neatlaidību, dedzību, nesavtību un jaunradi,» atklāja Kehre.

Kā atzīst cildināšanas pasākuma organizētāji, gan laureāti, gan visi, kuri tika nominēti apbalvojumam, kalpo Latvijai un iedvesmo ar izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatnību.

Ziedoņa fonds «Viegli» dibināts 2010.gada pavasarī, lai atbalstītu jaunradi Latvijā, veicinot fonda patrona ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos. Fonds cenšas atbalstīt radošas, neparastas idejas un veidot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

Apbalvojumu «Laiks Ziedonim» fonds izveidojis, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam svarīgās vērtības. Apbalvojums otro gadu tiek piešķirts piecās nominācijās - bērniem un jauniešiem, par dzīvi literatūrā, zinātnē, novadpētniecībā un tautsaimniecībā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu