Neatkarības dienas ceļvedis: patrotisms, dziesmas, dejas un kopā būšana!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

4. maijā aprit 25 gadi kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas – dienas, kad Latvija otro reizi viena gadsimta laikā īstenoja savas pašnoteikšanās tiesības, atguva valstiskumu un brīvību. Tas ir nepārvērtējams sabiedrības vienotības un saskaņotas rīcības darbību kopums. 4. maijs ir valsts svētki, kurus kopīgi svinot, ir iespēja celt pašapziņu, vairot piederības sajūtu un patriotismu. Diena, kas iezīmē demokrātiskas Eiropas paplašināšanos, Baltijas tautu vienotības un mērķtiecīgas rīcības panākumus. Tā ir diena, kad esam lepni par savu zemi, savu valsti – par Latviju.

 
Foto: LETA

Oficiālie pasākumi

Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā

Svētku programma Rīgā sāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Domā, bet jau no plkst. 11.00 pie Brīvības pieminekļa iedzīvotāji aicināti vērot Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē finālkonkursu un koncertu. Notiks tradicionālā svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, varēs skatīties dokumentālo filmu un kino hroniku programmu un svētku koncerta ierakstu no Latvijas Nacionālā teātra, kā arī visas dienas garumā ikviens aicināts piedalīties kompozīcijas «Ziedu Latvija» veidošanā.

Saeimas svinīgā sēde

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25. gadadienu, Latvijas Nacionālajā teātrī plkst. 12:00 notiek Saeimas svinīgā sēde.

25 gadu jubilejas svinībās vērienīga koncertprogramma būs Doma laukumā

Rīgā Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas 25 gadu jubilejas svinībās vērienīga koncertprogramma būs Doma laukumā. Tā sāksies ar koncertu «Pavasara dziesmas», kurā klausītāji dzirdēs pavasarīgi enerģisku mūziku no postfolka līdz pat etnorokam, savukārt vakarā svētku koncertā «Brīves dziesmas» skanēs patriotiskas un Latvijai nozīmīgas dziesmas, kuras atskaņos simfoniskais orķestris un tautā iemīļoti solisti. Līdztekus, atzīmējot dzejnieka Raiņa 150. jubileju, koncertā ievērojama loma atvēlēta viņa dzejai un atziņām par brīvības jēdzienu.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētku koncerti būs arī Sv. Pētera baznīcā, koncertzālē «Lielā ģilde» un Rīgas Latviešu biedrības namā. Savukārt Rīgas Kongresu namā un pie Saeimas nama būs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas jubilejai veltītas izstādes.

Nacionālo bruņoto spēku diena noritēs Jelgavā

2012.gadā Nacionālie bruņotie spēki aizsāka jaunu tradīciju - katru gadu kādā no Latvijas novadiem valsts Neatkarības atjaunošanas dienā iepazīstināt iedzīvotājus ar bruņotajiem spēkiem, organizējot īpašu Nacionālo bruņoto spēku dienu. Šogad 4.maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienā - Nacionālo bruņoto spēku diena noritēs Zemgalē, Jelgavā - pilsētā, kura šogad svin 750 gadu jubileju. Savukārt pērn šāda diena notika Vidzemē, Valmierā, bet iepriekš - Kurzemē, Kuldīgā, un Latgalē, Rēzeknē.

4.maija - Brīvības svētku - Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi Jelgavā sāksies plkst.8:30 ar dievkalpojumu Sv. Annas baznīcā.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Savukārt plkst.10:30 pilsētas centrā - Lielajā ielā - sāksies Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Jelgavas pašvaldības policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde. Tās ģenerālmēģinājums sāksies jau plkst.7 no rīta.

Parādi, kurā piedalīsies teju 500 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un jaunsargu, komandēs 1.Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Jānis Gailis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Parādes priekšgalā tiks nests Latvijas armijas karogs, kuru nesīs Zemessardzes 52.kājnieku bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļos 1.Zemessardzes novada - 44., 46., 51. un 52. kājnieku un 45. nodrošinājuma bataljona -, 1.kājnieku bataljona, Ādažos izvietoto ASV spēku - 3.kājnieku divīzijas «Raider» 1.bruņotās brigādes kaujas grupas 7.kājnieku pulka «Cottonbalers» 2.bataljona -, Gaisa spēku aviācijas bāzes, Jūras spēku flotiles, Štāba bataljona, Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes, Valsts policijas koledžas, Jelgavas pašvaldības policijas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalīsies arī Zviedrijas Bruņoto spēku karoga grupa. Parādē piedalīsies arī vairāk nekā 50 Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes un Valsts policijas tehnikas vienības. To ievadīs helikoptera pārlidojums virs parādes norises vietas. Par parādes muzikālo noformējumu rūpēsies bruņoto spēku orķestris.

Savukārt no plkst.12 līdz plkst.15 jelgavniekiem un pilsētas viesiem Svētku laukumā būs iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus.

Plkst.12 paraugdemonstrējumu «Kontrolpunkta iznīcināšana» demonstrēs Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri, bet plkst.12:30 sāksies Zemessardzes 51.kājnieku bataljona paraugdemonstrējums «Pretslēpņa taktika».

Savukārt plkst.13 sāksies Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas patruļdienesta rotas amatpersonu tuvcīņas paraugdemonstrējumi, bet plkst.13:10 savas iemaņas rādīs Valsts policijas kinologi un viņu četrkājainie dienesta biedri. Plkst.13:30 viņus nomainīs kinologi no Valsts robežsardzes.

Speciālo uzdevumu vienība noslēgs šo pasākumu, plkst.14 demonstrējot lēcienus ar izpletni, bet plkst. 14:30 - ēkas ieņemšanu un atbrīvošanu.

Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēs apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, pretgaisa aizsardzības lielgabalus un radarus, ūdenslīdēju ekipējumu, robežsardzes un policijas aprīkojumu, tostarp ūdensmetēju, kā arī iepazīt karavīru un zemessargu ieročus un cita veida militāro aprīkojumu.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Citviet Latvijā

Jūrmalas Neatkarības dienas velobrauciens

4.maijā Jūrmalā norisināsies vērienīgs Neatkarības dienas velobrauciens. Ģimenes distances dalībnieki tiek aicināti būt īpaši radoši un padomāt par savu vizuālo tēlu sacensību laikā, jo krāšņākajiem dalībniekiem dažādās nominācijās tiks piešķirtas balvas no pasākuma atbalstītājiem. Viena no visplašāk pārstāvētajām velobraucienu distancēm - Ģimenes distance (14 km) vienmēr ir ne tikai sportisks pārbaudījums tās dalībniekiem, bet arī krāšņa parāde visiem klātesošajiem, kurā tiek demonstrētas ģimeniskās vērtības - saliedētība, prieks un atbalsts. Par godu ģimenēm visas dienas garumā būs nodrošināta arī daudzveidīga izklaides un atpūtas programma - uzstāsies leģendārā grupa «Jumprava», bet par pozitīvu atmosfēru rūpēsies DJ Toms Grēviņš. Visi dalības maksās iegūtie līdzekļi tiks ziedoti velosipēdu iegādei Jūrmalas bērnunama «Sprīdītis» bērniem.

Foto: Edijs Pālens/LETA

4. maijā – Svētki Turaidā veltīti Latvijas neatkarības atjaunošanas 25. gadadienai

Svētki notiks 4.maijā plkst. 12.00 - 17.00. 12.00 - 12.30 - GAISMAS DAUDZINĀJUMS Ūsiņa zīmē Ābeļu dārzā pie skulptūras «Neguli, saulīte». Piedalās Vidrižu folkloras kopa «Delve» 13.00 - 13.30 - EKSPOZĪCIJAS ATKLĀŠANA Turaidas muižas ratnīcā. 13.30 - 14.00 - KONCERTS Limbažu lauku kapela «Labi ka tā!» pie muižas ratnīcas. 14.30 - 15.00 - Sabīnes Stāles fotogrāfiju IZSTĀDES «Akmens galaktika» ATKLĀŠANA Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē. 15.00 - 16.00 - Saruna ar akadēmiķi Andri Buiķi un žurnālisti Liu Guļevsku «NECĪNIES AR TUMSU, IEDEDZ TUMSĀ GAISMU!». Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā. 16.00 - 17.00 - SVĒTKU KONCERTS zālienā pie muižas ratnīcas.

Daugavpilī: kino, orķestris un koncerts!

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībās, 4.maijā, Daugavpilī būs iespēja redzēt filmu par Latgali, piedalīties skolēnu sadziedāšanās pasākumā un apmeklēt koncertu «Baltā dziesma Latvijai». Plkst. 14:00 Daugavpils kinoteātrī «Renesanse» (Vienības ielā 30) tiks demonstrēta Viestura Kairiša dokumentālā filma «Pelikāns tuksnesī». Svinību turpinājumā, plkst. 16.00, Vienības laukumā uz koncertu «Manā sirdī» aicina Daugavpils skolu dziedātāji un dejotāji. Savukārt plkst. 17.30 Vienības laukumā notiks Profesionālā pūšamo instrumentu orķestra «Daugava» un solistes Irēnas Ancānes koncerts «Baltā dziesma Latvijai». Tajā izskanēs latviešu komponistu mūzika, tostarp dziesmas: «Kūko, kūko, dzeguzīte», «Viss nāk un aiziet tālumā», «Vecās likteņdzirnas», Oskara Stroka tango «No manis neaizej» un daudzas citas tautā iemīlētas melodijas.

Valmierā «Pērkons»

4.maijā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies leģendārās rokgrupas «Pērkons» koncerts, kas veltīts Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai. Koncertprogrammā skanēs grupas «Pērkons» populārākās un iemīļotākās dziesmas. Rokgrupa «Pērkons» izveidota 1980.gadu sākumā. Tā bija viena no 1980.gadu populārākajām un skandalozākajām grupām Latvijā, tās darbība padomju laikā divas reizes tika aizliegta. Sākotnēji grupa spēlēja divus dažādus mūzikas stilus - gan instrumentālo klasisko mūziku, gan smago roku. Dažas no grupas populārākajām dziesmām ir «Slidotava», «Pie baltas lapas», «Gandrīz tautasdziesma», «Mana dienišķā dziesma», «Labu vakar», «Balāde par gulbi» un «Mēs pārtiekam viens no otra», kas uzvarēja 1989.gada Mikrofona aptaujā. 2014.gadā grupa saņēma Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu 2013 par mūža ieguldījumu. Šobrīd grupas sastāvā ir Juris Kulakovs (taustiņi), Juris Sējāns (bass, vokāls), Leons Sējāns (solo ģitāra), Ieva Akurātere (vokāls), Raimonds Bartaševics (vokāls) un Ikars Ruņģis (sitamie instrumenti).

Foto: Ieva Čīka / LETA

4.maijā Ogrē notiks otrais Tvīda brauciens 2015

4.maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā Ogrē notiks jau otrais Tvīda brauciens. Atšķirībā no pagājušā gada tas iecerēts daudz vērienīgāks un atraktīvāks. Pulcēšanās Tvīda braucienam un reģistrācija sāksies jau no plkst. 14.00 Ogres centrā pie kafejnīcas «M.Pūres beķereja» Brīvības ielā 21. Tvīda brauciens sāksies plkst. 15.00. Ogres novada Tūrisma centrs ir izstrādājis Tvīda brauciena maršrutu, kurš būs aptuveni 5 km garš. Brauciena laikā paredzētas divas pieturvietas, kurās varēs dzirdēt īsu ieskatu šo vietu vēsturē un ar tām saistītajos notikumos. Noslēgumā - dalībnieku tērpu parāde un atraktīvāko dalībnieku apbalvošana, tango priekšnesumi ar iespēju piedalīties, fotografēšanās un, protams, pēcpusdienas tēja.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Talsos - dziedošie autobusi

4.maijā par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25. gadadienai Talsu novadu apceļos «Dziedošais autobuss Nr.25». Brauciena dalībnieki – kori koncertēs novada pilsētās un pagastos. Dziesmotais ceļojums noslēgsies Laidzes pagasta pasākumā «Laidzē zaļo dzejas koki...». Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltītā akcija «Dziedošais autobuss» Talsu novadā notiks sesto reizi. Ik gadu, informēja Talsu novada pašvaldības Kultūras nodaļas projektu koordinatore Sanita Arciševska, dziesmotā braucienā dodas novada kori, lai paredzētajā pieturvietā sniegtu patriotisku dziesmu koncertu. Dziedošais autobuss Talsu novadu apceļos četros maršrutos, kas noslēgsies profesionālās izglītības kompetences «Rīgas Valsts tehnikums» Laidzes teritoriālās struktūrvienības pagalmā. Pasākumā «Laidzē zaļo dzejas koki...» notiks koru sadziedāšanās, kā arī būs iespēja meklēt dzejas kokus – Raiņa un Aspazijas 125. dzimšanas dienai stādītu dižskābārdi un Vāczemes kļavu, 1983. gadā stādītu bērzu un citus, pavisam desmit īpašas nozīmes kokus.

Piņķos notiks valsts svētkiem veltīts pasākums «Mēs esam te, Latvija»

Šodien plkst.14 Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centrā notiks Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai veltīts pasākums «Mēs esam te, Latvija», informēja pašvaldības pārstāve Lelde Drozdova-Auzāne. Pasākumā pārdomās par laiku pirms 25 gadiem dalīsies pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence un Babītes vidusskolas muzeja vadītāja Aina Kvēpa, bet vadītājas lomā iejutīsies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska, un par muzikālo fonu rūpēsies dziedātājs Andris Daņiļenko, komponists Valdis Zilvers un taustiņinstrumentālists Juris Rozenbergs. Atmiņas un dziesmas 4.maija svētku norises gaitā papildinās Babītes vidusskolas 11.klases skolēnu Annas Sestules un Kristapa Muižnieka sadarbībā ar vēstures skolotāju Anitu Butuli šogad aprīlī radītā videostāsta demonstrēšana. Šis videostāsts ir mūsdienu skolēnu redzējums par 1990.gada 4.maija Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarāciju. Skolēnu radītā īsfilma tika pieteikta Valsts kancelejas sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) un Kultūras ministriju rīkotajam video konkursam «Mūsu 4.maija deklarācija», un 29.aprīlī tās veidotāji saņēma Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) Pateicības rakstus. No 27.aprīļa līdz 6.maijam Babītes novada pašvaldības bibliotēkā Piņķos, Jūrmalas ielā 14a, interesenti aicināties iepazīties ar Valsts svētkiem veltīto izstādi «Ko tu zini par Tautas fronti un 4.maiju?». Ieeja pasākumos ir bez maksas.

     
    Foto: Ieva Lūka/LETA

    Rīgā

    Tautas deju lielkoncerts «Dod man spēku, dod man laiku»

    «Gatves deja», «Stūru stūriem tēvu zeme»... šīs un citas vecmeistaru zelta fonda dejas vairāk nekā 1200 dejotāju no labākajiem Rīgas deju kolektīviem izdejos lielkoncertā «Dod man spēku, dod man laiku» valsts svētkos, 4. maijā, plkst. 18.00 Ķīpsalas hallē. Sajust svētku garšu, izbaudīt latviešu kultūras mantojumu un just lepnumu par savu valsti ir aicināti gan lieli, gan mazi. Koncertā piedalās tautas deju ansambļi «Ačkups», «Austris», «Bramaņi», «Bitīte», «Daiļrade», «Dancis», «Dardedze», «Gatve», «Liesma», «Līgo», «Pērle», «Rotaļa», «Teiksma», «Uguntiņa», «Vektors», «Zalktis» un bērnu deju ansambļi «Dzintariņš», «Zelta sietiņš» un «Teiksmiņa». Koncerta veidotāji – Ingrīda Edīte Saulīte, Rolands Juraševskis un Jānis Ērglis. Režisors – Jānis Siliņš, scenogrāfs – Reinis Suhanovs, mākslinieciskais vadītājs – Jānis Ērglis. Lielkoncertu vadīs aktieri Dita Lūriņa un Egils Melbārdis.

    Foto: Ieva Lūka/LETA

    Tradicionālais Latvijas filmu maratons

    Nacionālais Kino centrs jau tradicionāli rīko 4.maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī Splendid Palace - 12 bezmaksas seansus abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā. Latvijas filmu maratons arī šogad piedāvā vairākas jaunu filmu pirmizrādes - kopā vienpadsmit! -, pasaulē šobrīd aktuālākās Latvijas filmas, spilgtus darbus no pēdējo gadu kinoražas, ieskatu Latvijas kinovēsturē un šogad pirmoreiz arī kaimiņu viesošanos - Igaunijas un Lietuvas filmu seansus.

    Ģimenes aicina uz pasākumu «Visi ceļi ved uz Rīgu»

    Svētku dienā, 4.maijā, iedzīvotāji, bet jo īpaši ģimenes ar bērniem, gaidītas Vērmanes dārzā pasākumā «Visi ceļi ved uz Rīgu!», kur varēs darboties radošajās darbnīcās, iesaistīties sporta aktivitātēs un baudīt svētku koncertu Vērmanes dārza estrādē. Parkā bērniem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās, izgatavojot gaisa pūķi, stādot puķes, veidojot ziedu kompozīciju un smilšu mandalu, apgūstot zināšanas par lauku sētu un Latvijas dabu, un, protams, aktīvi sportojot. Līdztekus tam parka estrādē no plkst. 12.00 līdz pat plkst. 18.30 notiks koncerts ar deju kolektīvu, folkloras kopas, čellistu grupas, deju studijas un Latvijā populāru dziedātāju un mūziķu uzstāšanos.

    Foto: Edijs Pālens/LETA

    Vasaras sezonas atklāšanas svētki «Neparastais Mežaparks»

    4.maijā no plkst. 12.00 līdz 17.00 kultūras un atpūtas parkā «Mežaparks» norisināsies līdz šim nebijis pasākums «Neparastais Mežaparks», kura laikā Rīgas lielākajā un zaļākajā parkā ar aizraujošām aktivitātēm tiks atklāta vasaras sezona. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja interesanti un aizraujoši pavadīt 4.maija svētku dienu, piedaloties dažādās aktivitātēs un baudot dzīvās mūzikas un deju priekšnesumus. Par šīs dienas īpašo pārsteigumu kļūs trīsdimensiju zīmējums uz asfalta. Visas dienas garumā uz skatuves pie Lielās estrādes 7. vārtiem norisināsies dzīvās mūzikas un deju priekšnesumi. Turpat apmeklētājiem būs iespēja piedalīties pirātu aktivitātēs, būs iespēja krāsot, cept un rotāt bulciņas, kā arī veidot medaļas. Liepājas cirka «BezTemata» vadībā ikviens varēs izmēģināt savus spēkus dažādos cirka trikos. Ušu federācijas teltī būs iespējams iepazīties ar ķīniešu rotaļām. Interesentiem būs iespēja piedalīties nūjošanas pārgājienā «Nūjo vesels Mežaparka mežā» (sākums plkst. 12.00, pulcēšanās vieta - pie restorāna «Daba Mamma»).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu