Primabalerīnai Inesei Dumpei – 55 (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: opera.lv

Šodien, 22.aprīlī, ilggadējai Latvijas Nacionālā baleta solistei, pedagoģei un repetitorei Inesei Dumpei aprit 55 gadi. TVNET un Latvijas Nacionālās operas un baleta kolektīvs sirsnīgi sveic dejotāju, vēlot daudz neaizmirstamu mirkļu un iedvesmu visiem radošajiem darbiem!

Inese Dumpe ir izcila latviešu baletdejotāja, kura Latvijas Nacionālajā baletā strādā jau no 1977.gada, pierādot sevi ne tikai uz skatuves, bet arī mācot jaunos baletdejotājus. Divdesmitā gadsimta beigās Inese Dumpe bija viena no vadošajām primabalerīnām, kura ar savu darba sparu, sievietes šarmu un dejas grāciju savaldzināja daudzus baleta skatītājus.

Inesei Dumpei ir dabas dots dejotājas talants. Viņa ir mācījusies Rīgas horeogrāfijas vidusskolā, jau studiju laikā 1976.gadā kļuva par starptautiskā baleta konkursa laureāti Varnā (Bulgārijā). Kopā ar Latvijas Nacionālās operas trupu dejojusi daudzās pasaules valstīs – Francijā, Dānijā, Norvēģijā, Meksikā, Singapūrā, Austrijā, Venecuēlā u.c. Inese Dumpe ir «Aldara balvas» (1998) un Latvijas teātru biedrības balvas (1993, 1995, 1999), kā arī Helēnas Tangijevas-Birznieces balvas (2006) laureāte.

Viņas dejotājas pūrā ir gandrīz pussimt lielo lomu. Visdziļāk Inese dejā izjūt tieši komponista Sergeja Prokofjeva mūziku, sevi pierādot titullomās baletos «Pelnrušķīte», «Romeo un Džuljeta». Odetas-Odīlijas lomu «Gulbju ezerā» viņa ir dejojusi vairāk nekā simts reizes. Gan viņas personība, gan arī skatuves tēls spēj būt ļoti dažāds, ko pierāda arī viņas panākumi, spilgti izdejojot atšķirīgus raksturus. Baletā «Veltīgā uzmanība» (1978), kuru iestudēja horeogrāfs Oļegs Vinogradovs, Inese tik pārliecinoši dejoja nebēdnīgo Ļizu, ka šī uzstāšanās pavēra durvis turpmākajai sadarbībai ar citiem izciliem baletmeistariem. Inese ir dejojusi pie Aleksandra Lemberga – titullomu «Lolitas brīnumputnā» (1979), Solveigas lomu «Pērā Gintā» (1980), kā arī Šeherezādi baletā «Šeherezāde» (1985). Inese dejoja pie Natālijas Kasatkinas un Viktora Vasiļova – Ievas lomu «Pasaules radīšanā» (1983), pie Vladimira Vasiļjeva – titullomu «Aņutā» (1986), pie Janinas Pankrates – Marijas lomu «Kam skanēs zvans» (1987), pie Jevgeņija Čangas titullomu «Raimondā» (1993), pie Litas Beires «Bēthovena Septītajā» (1993), kā arī vairākos Aivara Leimaņa iestudējumos «Frančeska da Rimini», «Dzīve», «Kopēlija», «Atlantīda» u.c.

Inese Dumpe šobrīd ir aktīva Latvijas Nacionālā baleta repetitore. Vislielāko uzmanību velta tieši sieviešu kordebaletam, kā arī palīdz jaunajiem baletdejotājiem attīstīt savus talantus.

Foto: opera.lv

Baleta kritiķis Eriks Tivums par Inesi Dumpi reiz teicis:

«Inese ir 20.gadsimta pēdējā lielā latviešu primabalerīna, kura paveic neiedomājamo – ar lepni paceltu galvu un staltu stāju iedejo nākamajā gadsimtā, atkal atrodot jaunu jēgu baletā. Viņa ir vienīgā, kas drosmīgi maina ampluā, no princesēm un mīlētājām, pārejot uz mātēm un pat vecenēm. Viņas ir daiļas savas greizsirdībās, vientulībās un burvestībās, kuru mērķis – ja ne uzveikt, tad apstādināt laiku. Man liekas, ka Aivars Leimanis ir pirmais, kas tā īsti akcentēja, tik izdevīgi prata parādīt poētiski kaislas krāsas un noskaņas mākslinieciskajā ego. Atliek vien paskumt, ka šāds baletmeistars un šāda primadonna nesatikās kopīgā darbā agrāk.»

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis: «Inese ir ārkārtīgi atbildīga. Tikpat rūpīgi, kā viņa strādāja pie savām lomām, ar tikpat lielu atbildību un darbu viņa strādā ar mūsu sieviešu kordebaletu. Smalkās nianses un grācija ir viņas darba rezultāts. Inesei jubilejā vēlu – uz priekšu tikpat jaunai, tikpat skaistai!»

Latvijas Nacionālā baleta repetitore – pedagoģe Aiša Sila: «Ar Inesi esam pazīstamas un strādājam jau no 1998.gada. Inese kā jebkura sieviete ir ļoti dažāda, bet viņas personība ir kaut kas mazliet vairāk nekā sieviete. Lai arī mūsu ne tik vieglais darbs paņem daudz spēku, gribu Inesei vēlēt, lai vienmēr ir panākumi un gandarījums no tā, ko mēs darām.»

Latvijas Nacionālā baleta jaunā soliste Ieva Rācene: «Inesei jubilejā vēlu, lai vienmēr pietiek spēka un enerģijas tam, kas iecerēts. Lai apkārt Jums un Jūsu tuvajiem valda harmonija un mīlestība. Lai Jums arvien laimīgāks, piedzīvojumiem bagātāks un radošāks katrs nākamais gads! Daudz laimes!»

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu