Lieldienu ceļvedis: tirdziņi, Lieldienu zaķi un senās tradīcijas (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klāt Lieldienas, klāt saulains laiks! Svētku laikā Rīgā un visā Latvijā iespējams apmeklēt folkloras kopu un citu mākslinieku koncertus, senlatviešu Lieldienu tematikai veltītas izstādes, kultūras pasākumus un tradicionālos gadatirgus. Aplūko mūsu ceļvedi! Galvenā lieta, kas jāatceras, dodoties uz ikvienu no šiem pasākumiem - jāņem līdzi sava izkrāsotā ola, kas senajiem latviešiem simbolizēja sauli. Novēlam jums priecīgus svētkus un ģimeniskas brīvdienas!

 
Foto: publicitātes

Rīga

19.aprīlī plkst. 10:00 – 16:00 Kalnciema kvartālā (Kalnciema ielā 35) notiks Lieldienu svinības un tirdziņš. Spēles un rotaļas, radošās darbnīcas bērniem. 12:00 – 15:00 dzied un spēlē Vītolu ģimene.

19.aprīlī plkst. 11:00 – 19:00 Spīķeru kvartālā notiks pasākums «Pavasaris atmodina Spīķerus». Piedalās tradicionālās dziedāšanas grupa «Saucējas», folkloras kopa «Budēļi», kapela «Maskačkas spēlmaņi». Radošās darbnīcas, teātra izrādēs un rotaļas bērniem,
amatnieku un mājražotāju izstrādājumu, stādu audzētāju produkcijas tirdziņš.

19. un 20.aprīlī plkst. 11:00 – 18:00 Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11) notiks pasākums «Lieldienu zaķa pagrabiņš»
Muzeja viesus sagaidīs Zaķis un muzeja Spoks. Porcelāna zaķīšu apgleznošanas darbnīca.

19.aprīlī plkst. 15:00 VEF Kultūras pils Kamerzālē Lieldienu pasākums «Dzīves šūpolēs». Koncerts veltīts folkloras kopas «Rija» 25 gadu jubilejai

19. un 20.aprīlī plkst. 15:00 Rīgas Jūgendstila muzejā «Lieldienu koncerts». Piedalās postfolkloras grupa «Vecpilsētas dziedātāji».

19.aprīlī no plkst. 11 līdz 13 notiks Pavasara saulgriežu svinības Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Par muzikālo noformējumu, dziesmām un rotaļām gādās Rīgas lībiešu dziesmu ansamblis «Līvlist», savukārt raitā deju solī ikvienu dejotgribētāju iesaistīs dejotāji no Rīgas danču kluba.

19.aprīlī Grīziņkalna 1905. gada parkā, augšējā laukumā (Jāņa Asara iela 24) no plkst. 11 līdz 15 biedrība «Esmu Grīziņkalna patriots» kopā ar «Ghetto Family» organizē Lieldienu svinības Grīziņkalnā. Svinību laikā Grīziņkalna apkaimes iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja piedalīties dažnedažādās spēlēs un atrakcijās: olu krāsošanas, olu ripināšanas un grūšanas sacensības, Lieldienu olas mešana, deju konkursi, Grīziņkalna labo domu kamola ritināšana, Lieldienu zibakcija u.c. Lai pasākums būtu izdevies, apmeklētājiem līdzi jāņem ola, kuru varēs nokrāsot turpat uz vietas un piedalīties aktivitātēs.

Pirmajās un Otrajās Lieldienās, svētdien, 20. aprīlī, un pirmdien, 21. aprīlī, Brīvdabas muzejs aicina uz ikgadējām svinībām visai ģimenei ar folkloras kopu priekšnesumiem, rotaļām, olu kaujām, radošajām darbnīcām un citām izdarībām. Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kristīgās un tradicionālās kultūras vērtības. Galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes sētā.

20.aprīlī plkst. 10:00 – 19:00 Laukumā pie Brīvības pieminekļa pasākums «Jautrās Lieldienu šūpoles».

20.aprīlī plkst. 11:00 – 14:00 Mazās Kalna ielas skvērā (Siena tirgū) pasākums ģimenēm ar bērniem «Ciemos pie Lieldienu zaķa».
Programmā: koncerts un rotaļas kopā ar folkloras kopu «Rija», lielā olu ripināšana, Lieldienu zaķa radošā darbnīca, apkaimes spēle «Iepazīsti Maskavas forštati», ekskursija «Lieldienas Maskavas forštatē».

20.aprīlī plkst. 14:00 – 16:00 Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā «Lieldienas Ziemeļblāzmā». Piedalās folkloristi Valda Vītola, Zoja Heimrāte, Julgī Stalte un Andris Davidons, Kultūras pils «Ziemeļblāzma» bērnu un jauniešu deju kolektīvi «Bitīte», vidējās paaudzes deju kolektīvs «Auda» un senioru deju kolektīvs «Ziemeļblāzma», Tautas tēlotājmākslas studija «Ziemeļblāzma». Programmā tautas tradīcijas, danči un rotaļas, olu krāsošanas darbnīca un citas Lieldienu izdarības.

20.aprīlī Leļļu teātra Lieldienu zaķis aicinās izrāžu apmeklētājus piedalīties olu ripināšanas sacensībās. Bērni tiek aicināti ņemt līdzi krāsotas olas, lai godīgā cīņā noskaidrotu stiprākās olas īpašnieku. Sacensības tiks rīkotas pirms visām 20.aprīļa izrādēm, kā arī to starpbrīžos.

Sestdien, 22.martā, plkst. 13 Dabas muzejā notiks pasākums, kurā muzeja speciālisti stāstīs par senām Lielās dienas tradīcijām un pavasara norisēm dabā.

 
Foto: LETA

Rēzekne

Festivāla parkā no 18. līdz 21. aprīlim darbosies Lieldienu tirdziņš, kur varēs iegādāties gan amatnieku darinājumus, gan arī dažādus lauku labumus svētku galdam. Otrajās Lieldienās, 21.aprīlī, plkst. 12 teātra studija «Joriks» Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā piedāvās visai ģimenei noskatīties Ostera lugas muzikālo iestudējumu ar jautrām dziesmām un dejām «Šķipsnas pa kaktiņiem jeb briesmīgais Ku-Ka-Re-Ku».

Savukārt plkst.17.30 Rēzeknes kultūras namā viesosies Mūzikas un mākslas atbalsta fonds ar Goldmena lugas iestudējumu «Lauva ziemā». 22.aprīlī plkst.15 jaunieši ir aicināti kopā ar brīvprātīgajiem no dažādam valstīm pulcēties Ančupānu piknika vietā un brīvā dabā atraktīvā veidā iepazīt Lieldienu tradīcijas Latvijā, Spānijā, Jordānijā, Gruzijā, Slovākijā un Bulgārijā.

Savukārt Lieldienu pasākumā jauniešu iniciatīvu centrā «Draugu centrs» plkst.16 varēs aktīvi darboties, minot mīklas, iepazīstot tautas ticējumus un gatavojot ēdienus.

 
Foto: LETA

Limbaži

Svētdien, 20.aprīlī, plkst.11.00 Vienības parkā notiks lielā šūpošanās, bet plkst.12.00 pie muzeja varēs krāsot un ripināt olas.

Pasākumi Lieldienu brīvdienās Limbažu novadā

 
Foto: LETA

Liepāja

20. aprīlī Kungu ielas radošajā kvartālā (Kungu ielā 24) tiks svinētas Lieldienas. Ikviens tiks aicināts piedalīties Lieldienu tradīciju saglabāšanā un būt par pasākuma «Nākat lieli, nākat mazi Lielo dienu lūkoties» neatņemamu sastāvdaļu.

Lai pavasara smaržu un garšu ienestu arī savās mājās, Lieldienu tirdziņā varēs iegādāties gan vietējo amatnieku darinājumus, dažādus lauku labumus un citas pavasarīgas lietas.

No pulksten 12 līdz 15 Liepājas Jūrmalas parka Bērnu laukumā kopā ar Ceļojošo Leļļu teātri «Maska», Lieldienu Zaķi, bērnu deju kolektīvu «Krustiņi», vidējās paaudzes deju kolektīvu «Vaduguns» un senioru deju kolektīvu «Sidrabvilnis», bērnu vokālo studiju «Pērlītes», folkloras kopu «Vēlava», tautas lietišķās mākslas studiju «Kursa», ziedu dizaina studiju «Liepava», kā arī Bērnu un jaunatnes centra struktūrvienību «Laumiņa» un radošo apvienību «Krāsu karuselis» notiks svētku sarīkojums «Lieldienas pasaku zemē».

Pasākuma programma:
12:00 – 12:50 Izrāde bērniem «Lieldienas Pasaku zemē»;
12:00 – 15:00 Radošās darbnīcas un olu krāsošana un vārīšana uz dzīvās uguns;
12:50 – 15:00 Dziesmas, dejas, rotaļas un jautras atrakcijas;
13:30 – 14:30 Lieldienu olu skaistumkonkurss.

 
Foto: TVNET lasītājs

Sigulda

Svētdien, 20. aprīlī, no plkst.9.00 Siguldas novada iedzīvotāji un pilsētas viesi tiek aicināti atpūsties un piedalīties Lieldienu pavasara tirdziņā «Par zaļu pat vēl zaļāks!», kas visas dienas garumā norisināsies Siguldas Svētku laukumā.

Sveiksim sauli ar īpašo jogas sveicienu profesionāla pasniedzēja vadībā. Skanīgās pavasara dziesmas dziedāsim kopā ar bērnu vokālās studijas «Siguldiņa» dziedātājiem. Būs arī tradicionālais svētku cienasts – Lieldienu pantāgs un jautrā vizināšanās ar Zaķu Zaļo mobīli.

Šajos saules svētkos visus siguldiešus un novada viesus uz kārtīgu andeli, olu kaujām, izšūpošanos, radošām un raibām izdarībām aicina jautrie Lieldienu Zaķi – Inga Alviķe un Laura Šumska.

Turaida

Baudot silto pavasari, Turaidas muzejrezervātā laukumā pie muižas kalpotāju mājas, pirmdien, Otrajās Lieldienās, 21. aprīlī, plkst. 14.30 tiks svinēti Lieldienu svētki «SPĪDI NU, SAULĪTE!», kur tautas tradīcijas izdzīvot brīvā dabā aicināti lieli un mazi.

Svētki sāksies ar lielo šūpoļu atklāšanas rituālu, pavasara rotāšanas dziesmām un saimnieku šūpošanu. Kopā ar muzejrezervāta speciālistiem un Siguldas folkloras kopu «Senleja» kā senos laikos tiks krāsotas olas, notiks olu kaujas un ripināšanas sacensības, kā arī tiks spēlētas tautas spēles. Ikviens tiks izšūpots šūpolēs, tāpēc aicināts ņemt līdzi krāsotu olu, ko pateicībā dot šūpotājiem, kā arī šūpoļu rotāšanai līdzi ņemt plaucētus bērzu zarus un pūpolus. Kā katru gadu, tiks izspēlēta tik iemīļotā podu sišana, kuras simboliskā nozīme slēpjas skauģu un nelabvēļu raidīto domu atvairīšanā. Dziesmās tiks daudzināta saule un būs iespēja izzināt senās Lieldienu tradīcijas.

 
Foto: LETA

Ventspils

20. aprīlī Piejūras brīvdabas muzejā - Lieldienas. Šūpošanās, olu ripināšana, krāsošana u.c. Lieldienu tradīcijas.

Plkst 12:00 Lieldienu pēcpusdiena «Oliņ, boliņ, briku, braku» Bērnu pilsētiņā. Pēcpusdienu vada kultūras pasākumu vadītāja Indra Vītiņa un radošā grupa «Vienos priekos» no Tukuma. Bezmaksas pasākums.

Ventspils tirgus piektdienā, 18. aprīlī, un sestdienā, 19. aprīlī, aicina uz Lieldienu gadatirgu, kur lielā izvēlē tiks piedāvāti dažādi Lieldienu dekori. Ventspilī ieradīsies vairāki kokamatnieki gan no Latvijas, gan Lietuvas, daudzi augļu kociņu tirgotāji, arī krūmmelleņu un vīnogu stādu audzētāji. Sestdien dzīvus trušus apskatīšanai un arī pirkšanai atvedīs SIA «Zefīrs» no Talsu puses, bet zemnieku saimniecība «Krišjāņi» no Bauskas puses tirgos ne tikai sieru, bet arī strausu olas.

Detalizētāk par svinībām Ventspilī šeit: www.ventspils.lv

 
Foto: LETA

Valmiera

20. aprīlī no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00 Kocēnu pagasta centrā (laukumā pie Kocēnu novada domes administrācijas ēkas) norisināsies pasākums «Kocēnu Pavasaris 2014».

Arī šogad notiks tradicionālais uzņēmēju, zemnieku un amatnieku produkcijas tirdziņš, kuram šobrīd pieteikušies vairāk nekā 30 tirgotāju, būs dažādas atrakcijas, konkursi, radošās darbnīcas, šūpošanās lielajās šūpolēs, bērnus un pieaugušos iepriecinās dzīvnieciņi aplokā, pasākuma laikā notiks loterija apmeklētājiem, bērni bez maksas varēs atpūsties piepūšamajās atrakcijās. Ar bērniem darbosies un rotaļāsies Aprīļa Zaķis un Cālīte Zeltīte.

21. aprīlī plkst 12:00 Valmieras Kultūras centrā Lieldienu pasākums visai ģimenei. Gaidāms svētku koncerts, kurā uzstāsies tautas deju ansambļa «Gauja» studija, Valmieras Kultūras centra mazie tautisko deju dejotāji un bērnu baleta pulciņu dejotāji, kā arī «Cāļa 2014» laureāti.

Plkst 15:00 parkā pie Valmiermuižas alus darītavas Lieldienas Valmiermuižā. Lauku zaķis un mājas zaķis aicina bērnus un vecākus rotaļās, olu konkursos un citās atrakcijās.

visit.valmiera.lv

 
Foto: LETA

Jūrmala

20. aprīlī, pirmajās Lieldienās, visi tiek aicināti uz Lielās dienas svinībām Jūrmalā. Kauguru kultūras nama pagalmā plkst.12 Jūrmalas teātris aicina uz rotaļu uzvedumu «Brīnumzeme», kurā brīnumu pilns šķiet ikkatrs kakts un tos visus apdzīvo patiesi brīnumaini radījumi. Kultūras nama pagalmā raitus soļus izdejos Jūrmalas Kultūras centra tautas deju kolektīvi «Vēlreiz», «Ābelīte», «Zītariņš» un «Vizmiņa». Muzicēs jautrais Normunda Jakušonoka un Kaspara Tīmaņa duets «Karakums».

Šūpošanās ir obligāta svētku rituāla sastāvdaļa, tāpēc neiztiks arī bez tās. Uz svētkiem jāņem līdzi pašu krāsotas olas, lai, tās ripinot, varētu piedalīties īstās olu kaujās. Šogad būs iespēja piedalīties jautrības stafetēs visai ģimenei un izcīnīt mazas Lielās dienas dāvaniņas.

Savukārt plkst.13 Jūrmalas Brīvdabas muzejs pavasara saulgriežus aicina sagaidīt kopā ar folkloras kopu «Vilcenes». Kopā varēs šūpoties, olas vārīt, ripināt, mest, dāvināt un apgūt dažādus Lieldienu svinēšanas rituālus un rotaļas.

Mellužu estrādē plkst. 15 būs iespēja ielūkoties īstā «Brīnumskapī».

 
Foto: LETA

Daugavpils

Jau no 19. līdz 21. aprīlim Daugavpils Vienības laukumā darbosies Lieldienu tirdziņš. Tajā būs iespēja iegādāties dažādus amatniecības izstrādājumus, suvenīrus, mājražotāju produkciju un citas svētku veltes. Savukārt bērni savam priekam šajā laikā varēs apmeklēt maksas atrakcijas.

Pasākumi savu kulmināciju sasniegs Otrajās Lieldienās, 21.aprīlī, plkst.12 Vienības laukumā, kur notiks gan Daugavpils kultūras iestāžu un biedrību radošo kolektīvu koncerts, darbosies radošās meistarklases, gan arī būs iespēja piedalīties Lieldienu olu krāsošanā, olu ripināšanā un olu kaujās. Bet, lai vasarā nekostu odi, visi tiek aicināti izšūpoties Lieldienu šūpolēs.

www.daugavpils.lv

 
Foto: LETA

Kandavas novads

Lieldienu pasākumi Kandavas novadā 2014. gada 19. un 20. aprīlī notiks Matkulē (radošas darbnīcas, pankūku cepšana, šūpošanās, olu ripināšana u.c.), Vānē (dejas,spēles un atrakcijas u.c.), Zemītē (amatierkolektīvu koncerts), Valdeķos (olu ripināšana un šūpošanās pie kultūras nama), Zantē, Cērē un, protams, pašā Kandavā, kur plkst. 13 Promenādē notiks jauno šūpoļu iešūpošana kopā ar folkloras kopu «Virza» (Brocēni); Kandavas amatierkolektīvu koncerts - tautas mūzikas ansamblis, vidējās paaudzes deju kolektīvs «Ozolāji», senioru deju kolektīvs «Kandavnieks»; olu ripināšana, olu kaujas un citas sportiskas aktivitātes.

 
Foto: publicitātes

Tērvetes dabas parks

20. aprīlī a/s «Latvijas valsts meži» apsaimniekotajā Tērvetes parkā norisināsies Pūpolainās Lieldienas. Ikviens tiek aicināts svinēt dabas atmodu un pavasari Rūķu ciemā ar tā iemītniekiem un īpašo viesi - populāro Lieldienu Zaķi. Kopīgā olu ripināšana un dekorēšana, dejošana un dziedāšana ļaus mazākajiem parka apmeklētājiem izbaudīt prieku un īpašo Lieldienu noskaņu. Katrs varēs izmēģināt savas mākslinieka prasmes, darbojoties Zaķa Mākslinieka vadībā, kā arī - papūlēties uzbūvēt kādu neparastu olu.

Visi tiek gaidīti svētku koncertā Atrakciju laukumā, lai priecātos par dejotāju vieglo soli un jautrajiem dejas ritmiem.

Ieeja ar Tērvetes dabas parka ieejas biļetēm.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu