AKKA/LAA iekasējusi atlīdzību apmēram 57 miljonu eiro apmērā (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) kopš tās dibināšanas 20 gadu darbības laikā iekasējusi atlīdzību gandrīz 40 miljonu latu (nepilnu 57 miljonu eiro) apmērā, informēja AKKA/LAA pārstāve Linda Kalniņa.

68% jeb 26,8 miljonus latu (38,13 miljonus eiro) no 20 gados iekasētās atlīdzības autoru biedrība izmaksājusi pārstāvētajiem tiesību īpašniekiem, bet 20% - aptuveni 8 miljoni latu (11,4 miljoni eiro), ieskaitot nodokļus, bijuši izdevumi komunālajiem maksājumiem, AKKA/LAA darbinieku atalgojumam, juridiskajiem un informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem un citiem izdevumiem biedrības darbības nodrošināšanai.

Autoratlīdzība, kuru līdz šim nav bijis iespējams izmaksāt tiesību īpašniekiem neiesniegto programmu dēļ, esot 11% jeb 4 338 504 lati (6 173 135 eiro). Pēc pabeigtajiem tiesu procesiem vairāki lielie lietotāji, piemēram, televīzijas, ir iesnieguši izmantoto darbu programmas, pēc kurām tiek dalīta atlīdzība par vairākiem iepriekšējiem gadiem. Tā pakāpeniski tiks sadalīta un izmaksāta.

1% no savāktās autoratlīdzības bijuši Kultūras un izglītības (KI) fonda līdzekļi, kurus veido atskaitījumi par ārvalstu tiesību īpašnieku darbu administrēšanu Latvijā. No KI fonda - ārvalstu autoru naudas - apmaksā Autoru dienas un Autoru akadēmijas informatīvās un izglītojošās autortiesībām veltītās nodarbības un seminārus, Autortiesību bezgalības balvas un Autora balvas pašakumu norisi.

Pēc Pasaules bankas un Starptautiskās Autoru un komponistu biedrību konfederācijas (CISAC) datiem par 2012. gadu Latvijā iekasētā autoratlīdzība bija 2,7 eiro uz vienu iedzīvotāju. Latvija un Igaunija ir 30.vietā starp 35 valstīm, kuru iekasētā autoratlīdzība 2012.gadā pārsniedza pasaulē vidējo rādītāju - 1,79 eiro uz vienu iedzīvotāju.

AKKA/LAA pārstāv vairāk nekā 4800 Latvijas un vairāk nekā 4 miljonus ārvalstu muzikālo, literāro, dramatisko, vizuālo un audiovizuālo darbu tiesību īpašniekus. Biedrība administrē autoru mantiskās tiesības attiecībā uz ļoti daudziem viņu darbiem daudzos izmantojuma veidos - darbu publicēšanu, publisko izpildījumu, reproducēšanu, raidīšanu un retranslēšanu, publiskošanu internetā.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu