Šodien Starptautiskā Teātra diena jeb Kas ir mainījies?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nacionālais teātris

Šodien, 27.martā, visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Teātra diena, kuru 1961.gadā dibināja Starptautiskais Teātra Institūts (International Theatre Institute UNESCO), ātri vien tā kļuva populāra arī Latvijā.

Pirms pāris gadu desmitiem Teātra dienas svētkus Latvijā aizvadīja krāšņi un ar īpašu vērienu. 27. marts bija svētki ne tikai teatrāļiem, bet arī kultūras cienītājiem.

Teātra cilvēki devās uzspēlēti teatralizētos gājienos, kurus vēroja tūkstošiem rīdzinieku, turklāt katram teātrim tika veidots atšķirīgs vizuālais tēls un priekšnesumi. Notika dažādi koncerti un uzvedumi. Laikam ritot, gājiena tradīcija diemžēl ir zudusi, tomēr

Teātra dienas gars skatuves ļaudīm joprojām ir nozīmīgs.

Tolaik centrālā pulcēšanās Teātra dienā pārsvarā vienmēr bija Vecrīgā, Doma laukumā. Tur tika uzbūvēta liela skatuve un teātra ļaudis rādīja dažādus priekšnesumus. Doma laukums bija stāvgrūdām pilns vienmēr.

Ir skaidrs, ka Teātra dienas Latvijā vairs netiek atzīmētas tik vērienīgi kā kādreiz. Šim apgalvojumam piekrīt arī vecāka gadu gājuma cilvēki, kuri krāšņās dienas pieredzējuši jaunībā. Tomēr arī mūsdienās par šo dienu aizmirsts nav. Šogad Teātra diena tiks atzīmēta ar tradicionālu balvu pasniegšanas ceremoniju, teātra izrādēm un koncertiem.

Teātra dienas balvu pasniegšanas ceremonija

27. martā plkst. 15:00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisināsies ikgadējā Teātra dienas balvu pasniegšanas ceremonija, kāda notiek jau kopš 1986.gada, kad Eduarda Smiļģa balvu saņēma Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Artūrs Dimiters. Pasākumu vadīs profesors, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktors Jānis Siliņš un LTDS priekšsēdētāja Daiga Šiliņa.

Lilitas Bērziņas balvu saņems Jaunā Rīgas teātra aktrise Sandra Kļaviņa, Harija Liepiņa balvu saņems Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis, Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu saņems baleta dejas pedagoģe un vēsturniece Gunta Bāliņa, Eduarda Smiļģa balvu saņems režisore Indra Roga. Laureātus sveiks iepriekšējo gadu balvu laureāti, draugi un kolēģi, kā arī laureātiem tiks pasniegtas mākslinieka Māra Šustiņa veidotas goda zīmes – ordeņi.

Nacionālajā teātrī tradicionālā žurka

Latvijas Nacionālajā teātrī kā katru gadu top jautrs un izklaidējošs Teātra dienas uzvedums - šogad «Ž-ž-Žurka klāt!». Tā režisors Valdis Lūriņš. Scenārija autori Niklāvs Nagla un Egils Zirnis, Valda Zilvera muzikālais noformējums.

«Teātra dienai veltītie uzvedumi, kuru virsrakstos dažādos locījumos parādās Žurkas vārds, radās pirms daudziem gadiem - tālajā 1993. gadā. Aktieri gan par to nav nekad bijuši stāvā sajūsmā, jo kuru jubilāru gan iepriecinātu fakts, ka sava svinamā diena atzīmējama, pašaizliedzīgi strādājot. Bet… Aktieru galvenais atalgojums, protams, ir skatītāju aplausi, un aplausus aktieris var izpelnīties, strādājot un pārsteidzot,» tā izrādes režisors.

Dailes teātrī - tango un Jānis Deinats

Teātra dienā Dailes teātrī notiks atklāta tango milonga «Tango teātrī», kā arī tikšanās ar fotogrāfu Jāni Deinatu viņa personālizstādē «Ainas II/Pasaules mala».

No plkst.16.30 līdz plkst.18.00 Dailes teātris un aktrise Esmeralda Ermale, kura jau vairākus gadus aizrāvusies ar tango, atklātā publiskā tango milongā aicinās klātienē vērot tango, klausīties īstu tango mūziku, izzināt tango rašanās vēsturi un izcelsmi, kā arī iepazīt tango dejošanas pamatprincipus. Milongu «Tango teātrī» vadīs tango dīdžejs Aigars Stirna.

Pēc tango milongas plkst.18.00 interesenti aicināti uz tikšanos un sarunām ar fotogrāfu Jāni Deinatu viņa personālizstādē «Ainas II / Pasaules mala», kas no 20.marta apskatāma Dailes teātra Mākslas telpā «Brīvības 75».

Teātra dienas koncerts Jaunatnes teātrī

Teātra dienas gars skatuves ļaudīm joprojām ir nozīmīgs, tādēļ arī atjaunotais Latvijas Jaunatnes teātris jau savā pirmajā sezonā aicina gan lielos, gan mazos skatītājus uz Jaunatnes teātra Teātra dienas koncertu 27. martā pl. 19.00 koncertzālē «Rīga».

Koncertā skanēs Zigmara Liepiņa, Lolitas Ritmanes, Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, Raimonda Paula un citu komponistu dziesmas no dažādos laika posmos populārām un par klasiku kļuvušām bērnu un jauniešu izrādēm – «Princis un ubaga zēns», «Mauglis», «Gaidīšanas svētki», «Un atkal Pifs», «Žanna d’Arka», «Trīs musketieri», «Brēmenes muzikanti», «Kapteiņa Granta bērni», «Eslingena» u.c. Tās izpildīs aktieri un dziedātāji Rūdolfs Plēpis, Aīda Ozoliņa, Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Juris Jope, Ginta Krievkalna, Paula Dukure u.c. Koncertā piedalīsies arī Jaunatnes teātra Jauno aktieru studijas audzēkņi un mūziķu grupa Kristapa Krievkalna vadībā.

Teātra svētki arī Jelgavā

Atzīmējot Teātra dienu, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde «Kultūra» aicina uz pasākumiem ikvienam vecumam. Sarunas ar aktieriem, radošās darbnīcas bērniem un leļļu izstāde, bet teātra svētku kulminācija gaidāma 27.marta vakarā plkst. 19:00, kad uz kultūras nama skatuves tiks izdziedātas gan jelgavnieku radītās dziesmas, gan daudzas citas līdzi dungojamas, ironiskā uzvedumā «Rampa mirdz-2».

Iepriekšējā gadā aizsāktā teātra svētku tradīcija Jelgavā ar humora pilnu dziesmu spēli turpināsies arī šogad ar tādu pašu nosaukumu, bet citiem notikumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu