Kā Svētā Patrika dienu svin citās valstīs? (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētā Patrika diena jau sen nav svētki tikai Īrijā - laika gaitā arī citas valstis pārņēmušas tradīciju svinēt šo dienu ar vērienu. Īriem pat ir teiciens: «Pasaulē ir divu veidu cilvēki – īri un tie, kas vēlētos būt īri.» Un reizi gadā šajā dienā tas ir iespējams.

Uzzini, kā īru nacionālos svētkus svin citviet pasaulē!

Vācijā – gājiens un alus

Vācijā Svētā Patrika dienu vispirms sāka svinēt Minhenē. Pirmais svētku gājiens šajā pilsētā norisinājās 1996. gadā. Jau gadu vēlāk šajā gājienā piedalījās ap 30 000 cilvēku, un ar katru nākamo reizi Svētā Patrika dienas gājiens iemantoja arvien lielāku popularitāti. Tāpat kā Īrijā, arī Vācijā gājiena dalībnieki ģērbjas zaļā. Protams, arī šajā dienā vācieši neiztiek bez sava nacionālā dzēriena - kausa laba alus. Labākie krodzinieki Vācijā pat iemanījušies no alus putām kausā izveidot āboliņa lapu, vienu no Svētā Patrika dienas simboliem.

Īriju un Kanādu vieno āboliņa lapa

Svētā Patrika diena īpaši tiek svinēta arī Monreālā. Tās iedzīvotājiem šos svētkus īpašākus padara fakts, ka āboliņa lapa, kas ir Svētā Patrika dienas simbols, ir redzama pilsētas karogā. Šajā dienā Monreālā notiek plaša parāde, ko vēro vairāki tūkstoši skatītāju.

Birmingemā – 3. lielākā parāde

Apvienotajā Karalistē plašākā svētku parāde notiek Birmingemā. Tās maršruts ir apmēram 3 km garš un ved cauri pilsētas centram. Parādes organizētāji norāda, ka šī ir trešā lielākā Sv. Patrika dienas parāde aiz Dublinas un Ņujorkas.

Amerikā cieņā zaļā krāsa

Daudzviet Amerikā šajā dienā ūdens pilsētas strūklakās un pat upēs iegūst zaļu nokrāsu. Amerikāņi liek lietā savu izdomu, lai arī svētku maltīte un dzērieni būtu zaļā krāsā.

Latvijā – izgaismots Vanšu tilts un grandioza ballīte

Arī Latvijā pēdējos gadus tiek atzīmēta Svētā Patrika diena. Nedēļas garumā no 17. līdz 21. martam rīdziniekus un pilsētas viesus priecē Vanšu tilta pārvērtības – vakara stundās tas izgaismots zaļā krāsā. Bet 21. martā Sapņu Fabrikā norisināsies vērienīga ballīte, ko tās viesiem uzsauc īru viskijs Jameson. Uz skatuves kāps iemīļotas pašmāju grupas «Dzelzs Vilks», «Triānas Parks» un «Headline», bet pasākuma viesus uz deju grīdas izkustinās dīdžeji Egons Reiters un Artūrs Mednis. Ieeja pasākumā ir ar ielūgumiem, un tos iespējams saņemt www.draugiem.lv/Jamesonvai www.facebook.com/JamesonLatvija.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu