Sv. Patrika dienas simboli - zaļā krāsa, parādes un āboliņš

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Svētā Patrika diena ir nozīmīgākie svētki Īrijā, kas ik gadu tiek svinēti 17. martā. Par šo svētku neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvusi parāde, kad ielās iziet tūkstošiem īru, lai jautrā un nepiespiestā gaisotnē nosvinētu savas valsts nacionālos svētkus.

Iespaidīgākā parāde Svētā Patrika dienā notiek Dublinā, tomēr ne mazāk vērienīgu to rīko arī citās pilsētās un pat citviet pasaulē. Tieši šajā dienā īri liek lietā izdomu, enerģiju un radošās spējas, jo tic, ka Dublinas parāde ir viena no piecām lielākajām parādēm pasaulē un spēj konkurēt pat ar slaveno Brazīlijas karnevālu.

Piedalīšanās parādē ikvienam īram ir liels gods, un pirms tam notiek liela gatavošanās, jo pieņemts, ka parādē noteikti ir jābūt kādam priekšnesumam vai atrakcijai. Pašiem īriem pat labpatīk apgalvot, ka Svētā Patrika parāde ir tā diena, kad visi vēlas būt īri.

Ja dzērienam glāzē ir zaļa nokrāsa un pat galvenais pilsētas tilts tiek izgaismots zaļā krāsā, nav šaubu – klāt ir Svētā Patrika diena. Zaļā krāsa ir kļuvusi par neatņemamu šo svētku sastāvdaļu. Tieši šajā dienā tūkstošiem ļaužu Īrijā ģērbjas zaļās drēbēs, liek galvā zaļas cepures un piedalās krāšņajā svētku parādē. Šādi īri pauž lepnumu par savu «smaragda salu» jeb zemi, kura pamatoti var lepoties ar skaistajām un zaļajām dabas ainavām.

Svētā Patrika diena nav iedomājama bez vēl viena simbola – trejlapu āboliņa. Kā vēsta leģenda, Svētais Patriks izmantojis āboliņa lapu, lai paskaidrotu Svētās Trīsvienības nozīmi. Gan Īrijā, gan arī citviet pasaulē tic, ka āboliņa lapa nes veiksmi.

Ar vērienīgu pasākumu Svētā Patrika dienu 21. martā svinēs arī Latvijā. Īru viskija zīmols Jameson visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem uzsauc svinības ar Latvijā pazīstamu mūziķu un DJ piedalīšanos.

Uzziniet, kā saņemt ielūgumu uz ballīti:

Draugiem.lv

Facebook.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu