Šovakar «Dzintariņa» 60. jubilejas koncerts LNO (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas bērnu tautas deju ansambļa «Dzintariņš» bijušie un esošie dejotāji 18. martā pulcēsies Latvijas Nacionālajā operā (LNO), lai grandiozajā jubilejas koncertā svinētu kolektīva 60. jubileju. Tā sākums paredzēts plkst. 19:00.

Kolektīva mākslinieciskā vadītāja Olga Freiberga informē, ka jubilejas pasākumam cītīgi gatavojušies ne tikai pašreizējie dejotāji, bet arī tā absolventi. Jau kopš pagājušā gada septembra kādreizējie tautas deju ansambļa audzēkņi reizi nedāļā sanāca kopā, lai sagatavotu un noslīpētu deju soļus. «Jubilejas koncerts būs svētki gan tagadējiem, gan bijušajiem audzēkņiem, jo tajā uz nacionālās operas skatuves satiksies dažādu paaudžu

«Dzintariņa» dejotāji vecumā no diviem līdz 65 gadiem.

Būs arī manas mammas, kolektīva dibinātājas Zinaīdas Zeltmates pirmie audzēkņi, kuriem bija tikai divi vai trīs gadi, kad viņi pirmo reizi tika atvesti uz «Dzintariņu». Tagad tautas deju ansamblī dejo jau viņu mazbērni,» norāda Olga Freiberga, kura ir vairākkārtēja Vispārējo, kā arī skolēnu Dziesmu un Deju svētku virsvadītāja.

Pasākums LNO ir kā grandiozs noslēgums «Dzintariņa» 60.jubilejas svinībām, jo pirms tā norisinājās ieskaņu koncerti dažādās Latvijas vietās. Pirmais no tiem notika 1.februārī atjaunotajā Talsu tautas namā, nākamā kolektīva uzstāšanās bija 22.februārī Jaunolaines kultūras namā, bet 1.martā dejotāji viesojās Jelgavas kultūras namā.

«Dzintariņa» jubilejas koncertā LNO programmā būs tā dibinātājas Zinaīdas Zeltmates, kā arī Ulda Žagatas, Ritas Spalvas, Jāņa Purviņa, Olgas Freibergas, Vladimira Dondukova, Sanitas Misikas, Guntas Rudenes un citu autoru veidotās dejas.

Dejojot «Dzintariņā», izaugušas jau vairākas paaudzes,

tostarp daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, piemēram, baletdejotāji Genādijs Gobranovs, Lora Ļubčenko, Marians Butkevičs, Rita Lukaševica, Elza Leimane, operdziedātāja Elga Brahmane, aktrises Astrīda Kairiša, Gunta Virkava, Zane Burnicka kā arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, bijusī parlamenta spīkere Ingrīda Ūdre, kādreizējais Rīgas mērs Aivars Aksenoks un citi.

Tautas deju kolektīva «Dzintariņš» pirmsākumi meklējami 1953.gadā, kad Poligrāfiķu kluba bērnu deju pulciņa vadītāja, izcilā deju pedagoģe Zinaīda Zeltmate kopā ar saviem mazajiem dejotājiem pārcēlās uz tagadējās Mazās ģildes telpām, kur «Dzintariņa» dalībnieki dejo arī pašlaik. Jau pēc neilga laika skatītājus priecēja pirmās koncertprogrammas - latviešu un citu tautu deju virknes, krāšņi pasaku uzvedumi, kā arī kolektīvs devās pirmajā koncertā ārpus Latvijas - uz Igauniju. Regulāri koncerti Z.Zeltmates vadībā padarīja «Dzintariņu» par vienu no populārākajiem bērnu tautas deju ansambļiem Latvijā. Arī pēdējos desmit gados «Dzintariņa» dejotāji piedalījušies neskaitāmos festivālos Vācijā, Francijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Austrijā, Lielbritānijā, Čehijā, Ungārijā, Krievijā, Ukrainā, Slovākijā, Itālijā, Spānijā, Japānā, Meksikā, un no daudziem mājās atvestas godalgas. Tagad bijušās mākslinieciskās vadītājas iesākto darbu veiksmīgi turpina viņas meita Olga Freiberga, kurai palīdz divas kādreizējās kolektīva dejotājas - Sanita Misika un Gunta Rudene.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu