Citās pasaules malās, kur gaisa plūsma nespēj nodrošināt stabilu un paredzamu rūgšanu, alus meistari iemanījās saglabāt daļu no veiksmīga alus un izmantot to lai aizsāktu nākošo, raudzēšanu veicot noslēgtā vidē – tā mūsdienās pazīstama kā slēgtās raudzēšanas metode. Šāda sistemātiska pieeja alus darīšanai bija pamatā šīs mākas uzplaukumam Latvijā 17. gadsimtā – un, pateicoties mūsdienu krietni plašākajām zināšanām par rūgšanas procesu, arī šodien nodrošina Lielvārdes alus noturīgi izcilo kvalitāti.
Galveno alus rauga paveidu izmantoja tieši eila darīšanā, 19. gadsimtā ar glabāšanu aukstumā rodoties arī citam tā paveidam, kā izskaidrots citā šīs sērijas rakstā. Par spīti tam, alus rauga būtība netika līdz galam izprasta, tikai novērota tā reakcija uz dažādām vides temperatūrām.
Viss mainījās 1837. gadā, kad vācu ķīmiķis Teodors Švanns izvirzīja teoriju, ka raugs ir dzīvs un turklāt ir sēne – to atbilstoši nosaucot par Zuckerpilz, jeb «cukursēni», kas vēlāk, pārtulkojot latīniski, arī kļuva par rauga zinātnisko nosaukumu, Saccharomyces. Bija jāpaiet vēl 30 gadiem, līdz franču zinātniekam Luijam Pastēram 1870. gadā izdevās pierādīt Švanna hipotēzi, taču tikai 1880. gadā dāņu zinātnieks Emīls Kristiāns Hanzens atklāja, ka tā laika alus raugs patiesībā saturēja vairākus rauga paveidus. Eila raugs beidzot tika nošķirts no piejaukumiem 1883. gadā.
Taču drīz izrādījās, ka visi alus rauga noslēpumi vēl nav nākuši gaismā. 20. gadsimta progress ģenētikas jomā ļāva secināt, ka raugam piemīt unikāla gēnu maiņas spēja, ļaujot tam pielāgoties dažādām vidēm. Tādēļ tagad tiek uzskatīts, ka lielākā daļa šodien izmantoto alus rauga paveidu, vismaz eila un lāgera darīšanā pielietoto, ir viena sākotnējā alus rauga hibrīdi, radušies tam pielāgojoties dažādām apkārtējās vides ietekmēm.