Zatlers ar memuāriem vēlas sabiedrībai «likt domāt»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, pulcējoties augstām amatpersonām, tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem un citiem sabiedrībā zināmām personām, tika atvērta eksprezidenta Valda Zatlera grāmata «Kas es esmu». «Es rakstīju tāpēc, lai liktu jums domāt,» grāmatas atvēršanā sacīja bijušais politiķis, kurš Latvijas vēsturē iegājis kā pirmais prezidents, kurš rosinājis Saeimas atlaišanu.

«Šajā grāmata ir viena lieta, kuru es gribu, lai jūs visi izlasiet, un kas man bija principa lieta. Šajā grāmatā ir īstā Hipokrāta zvēresta pilns teksts. Es gribētu, lai cilvēki zina, ko nozīmē Hipokrāta zvērests, jo tas ir visu ārstu ētikas pamatā. Es esmu ārsts, un tas ir manas ētikas pamatā. Es ceru, ka šeit būs arī kādi joki, varbūt kāda ironija, taču gribu teikt vienu - es rakstīju tāpēc, lai liktu jums domāt, jo kādreiz man liekas, ka mēs vienkārši dzīvojam, bet paši nedomājam. Tāpēc dažas nodaļas ir tādas norautas, kur nav dotas atbildes un nekas netiek mācīts, tāpēc vienkārši padomājiet,» prezentācijā uzsvēra Zatlers.

Zalters uzrunā klātesošajiem norādīja, ka grāmatu veltījis cilvēkiem, kurus mīl - dzīvesbiedrei un bērniem. Pie šiem vārdiem bijušajam prezidentam acīs sariesās asaras, taču Zatlers ar nelielu joku ātri emocijas apvaldīja un pateicās citiem līdzgaitniekiem.

Grāmata var patikt vai nepatikt, taču jādod iespēja to izlasīt, tāpēc grāmatas eksemplāri tiks dāvināti bibliotēkām, piebilda Zatlers.

Uz grāmatas prezentāciju bija ieradušies daudzi esošie un bijušie politiķi, pazīstami uzņēmēji, specdienestu vadītāji un citas sabiedrībā labi zināmas personas. Ar savu klātbūtni pasākumu bija pagodinājuši ekspremjeri Andris Bērziņš, Ivars Godmanis, eksprezidents Guntis Ulmanis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Tāpat bija ieradušies bijušie un esošie drošības iestāžu vadītāji - bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš, bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, pašreizējais Drošības policijas šefs Normunds Kažociņš, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.Ar runām uzstājās eksprezidents Ulmanis un Saeimas priekšsēdētāja. Apsveikuma vēstuli bija atsūtījusi arī premjerministre Laimdota Straujuma. No pašreizējās Valsts prezidenta kancelejas oficiāls apsveikums gan nebija. Lai arī Ulmanis grāmatu vēl nav lasījis, viņam ir sajūta, ka no visām atjaunotās Latvijas šāda veida grāmatām tā varētu būt spēcīgākā, dziļākā, pretrunīgākā, ne vienmēr glaimojošākā.

Pēc bezmaksas eksemplāra un eksprezidenta autogrāfa nelielajā bibliotēkas zālē «Kore» izveidojās pat pamatīga rinda.

Jau ziņots, ka Zatlers, kurš bija valsts galva no 2007. līdz 2011.gadam, savā grāmatā «Kas es esmu» stāsta par savu darbu Valsts prezidenta amatā, vēloties parādīt dažas mazāk zināmas prezidenta darba aizkulises, atklāt varas cinisko un reizē arī cilvēcisko dabu.

Tikšanās ar Zatleru notiks arī pirmdien, 23.martā, plkst.12 Dzirnavu ielā 73. Pirmajiem 30 apmeklētājiem grāmatu «Kas es esmu» ar autogrāfu būs iespēja iegūt bez maksas, norādījuši apgāda pārstāvji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu