Rādīs Gekas dokumentālo filmu par «dīpīšu» nometnēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kinoteātrī «Splendid Palace» 15. martā notiks režisores Dzintras Gekas dokumentālās filmas par tā sauktajām dīpīšu nometnēm «Dieva putniņi» pirmizrāde, pavēstīja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa. Filma stāsta par to, kā Otrā pasaules kara beigās Vācijas bēgļu nometnēs radās jēdziens «Displaced Persons» (DP), kam ir būtiska vieta arī Latvijas vēsturē – tūkstošiem cilvēku ar šīm nometnēm sākās ilgi trimdas gadi svešumā.

Otrā pasaules kara beigās, kad Sarkanā armija tuvojās Latvijai, vairāk nekā 150 000 cilvēku devās bēgļu gaitās. Karš bija izārdījis Eiropu, vairāki miljoni bēgļu no dažādām zemēm pārpludināja Vāciju. Apvienotās Nācijas izveidoja pārvietoto personu nometnes - «Displaced Persons Camps», nodrošinot patvērumu un iztiku. Bija radušies «dīpīši», kurus vācieši dēvēja par «Deutsche Parasit», bet latvieši - par Dieva putniņiem jeb Dieva pabērniem.

Latvieši tika izmitināti aptuveni 300 nometnēs visā Vācijā, un visur spēkā tika uzturēts latviskums. Visvairāk Dieva putniņu bija Eslingenē - apmēram 6000 latviešu rīcībā bija nodots liels pilsētas rajons.

Filmas režisore un producente ir Dzintra Geka, scenārija autors – Agris Redovičs, operatori – Aivars Lubānietis, Edgars Dzenis, montāžas režisors – Armands Zvirbulis, komponists – Pēteris Vasks. Filma tapusi studijā «Sibīrijas bērni», tās tapšanu finansiāli atbalstījis Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latviešu fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu