Šveicē eksponēti latviešu mākslinieku darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Līdz 6. aprīlim laikmetīgās mākslas centrā «CentrePasquArt» Bielē Šveicē apskatāma starptautiska mākslas izstāde «Telling Tales», kurā eksponēti arī latviešu mākslinieku darbi. Apjomīgā izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru Rīgā, KUMU mākslas muzeju Tallinā un Nacionālo Mākslas galeriju Viļņā, informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā.

Laikmetīgās mākslas izstādē «Telling Tales» pārstāvēti desmit autori – divi no katras Baltijas valsts un četri no Šveices. Tēma, kas vieno dažādos mākslas darbus, ir kolektīvā vēsture, izstāstīta un atainota caur personiskiem stāstiem. Latviju izstādē pārstāv mākslinieki Paulis Liepa un Katrīna Neiburga. Katrīnas Neiburgas video darbā «Preses nams» (2011) dokumentēti to cilvēku stāsti, kas šajā ēkā strādājuši daudzus gadus – darba apstākļus vēlā sociālisma periodā atminas un savu subjektīvo pieredzi izklāsta gan Pēteris Bankovskis, Sarmīte Ēlerte, Uldis Briedis, gan Preses nama ilggadējais direktors Kazimirs Dundurs un bufetniece Tatjana ar divdesmit sešu gadu stāžu. Video materiālā redzama arī pati ēka, tagad pamesta un neapdzīvota. Darbā «Topoloģija Nr.29» (2007) autore filmējusi pamestu dzīvokli, kurā kopš īrnieka aiziešanas visa iedzīve palikusi neskarta. Plauktos ne tikai noputējušas grāmatas un skapjos atstāti trauki, bet arī privātas fotogrāfijas liecina par dzīvokļa iepriekšējā saimnieka personīgo dzīvi un dzīves laiku. Sadzīves priekšmeti redzami arī Pauļa Liepas grafikās, taču te tiem piešķirta mākslinieciska forma, kas raisa asociācijas ar daudzslāņaino laika patinu. Abi autori izglītību ieguvuši Latvijas Mākslas akadēmijā – Katrīna Neiburga absolvējusi Vizuālās komunikācijas nodaļu, Paulis Liepa – Grafikas nodaļu. Lietuvu izstādē pārstāv Egle Karpavičiūte un Dainius Liškevičius, Igauniju – Marge Monko un Liina Siib. Atšķirībā no Baltijas māksliniekiem, kuri savos darbos bieži risina vēstures jautājumus, Šveices autori daudz retāk interpretē valsts vēsturi vai savu pagātni, atzīst Felicity Lunn, «CentrePasquArt» direktore un izstādes kuratore.

Centrs «CentrePasquArt» tika izveidots 1990. gadā – tas ierīkots ēkā, kurā agrāk darbojās pilsētas slimnīca. 21. gadsimta sākumā tas ieguva jaunu, modernu piebūvi ar plašām izstāžu zālēm, kuru projektēja arhitektūras birojs «Diener&Diener» Bāzelē. Laikmetīgās mākslas centrs «CentrePasquArt» organizē izstādes, sagatavo un izdod mākslas izdevumus, piedāvā izglītības programmas un veido dažādus starptautiskus sadarbības projektus.

Izstāde «Telling Tales» tika atklāta 2014. gada 2. februārī, un tās atklāšanā piedalījās arī Solvita Krese, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore. Izstāde 2014. gada vasarā ceļos uz Nacionālo galeriju Viļņā un rudenī būs skatāma KUMU mākslas muzejā Tallinā, savukārt Latvijā noritēs starptautiska vasaras skola «Vārdi un stāsti (mākslas naratīvās formas)», ko sadarbībā ar Šveices partneriem organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. Izstādi un tās pavadošos pasākumus atbalsta Šveices fonds «Pro Helvetia». Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs ir starptautiski aktīva nevalstiska organizācija, kas caur mākslas prizmu piedāvā neatkarīgu skatupunktu uz aktuāliem un nesenās vēstures notikumiem. LMC Ofisa galerija un informācijas centrs atrodas Alberta ielā 13, Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu